Omslagsbild

Fokus Bamse

I nummer 195 av Bild & Bubbla firar vi att den ärevördiga och ständigt populära svenska serietidningen Bamse fyller hela 40 år, bland annat med reportage ateljén där den nya Bamse-filmen Bamse och Tjuvstaden produceras samt en artikel om makt och maktstrukturer i Bamse-världen. Dessutom en stor bildsektion med unikt material från filmproduktionen. Numret innehåller även en lång artikel av serieskaparen don Rosa om varför han slutade skapa Kalle Anka-serier samt seriereportage från flera seriefestivaler runt om i världen. Utöver detta naturligtvis nyhetsrapportering, recensioner med mera.


INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Ledare: Bamse – Sveriges viktigaste serie?
Serietidningen Bamse fyller 40 år i år. Tidningen startades 1973 av Rune Andréasson och han var i begynnelsen manusförfattare, tecknare och tillika redaktör för denna nya månadstidning – vilket när man ser tillbaka på det låter nästan omöjligt. Trots, eller kanske på grund av denna pressade arbetssituation skapade Andréasson ett litet mirakel – en svensk serietidning som skulle motstå tidens tand och glädja generationer av svenska barn. Själv var jag fem år 1973 och alltså ganska exakt målgruppen för denna nya tidning. Mina föräldrar köpte Bamse och läste serierna högt för mig, vilket både fascinerade och irriterade. Fascinerade eftersom jag i Bamse såg något annat än de bilderböcker jag fått läst för mig innan; något magiskt med hur bilderna hängde samman och berättade historier i sig själva. Irriterande eftersom mina föräldrar helt tydligt förstod vad figurerna sa, vilket jag inte gjorde. Serien »Bamse« blev helt enkelt en starkt pådrivande kraft för mig att lära mig att läsa. Idag, 40 år senare, produceras Bamse-tidningen fortfarande och älskas av en stor andel av alla svenska barn, trots konkurrens från film, TV, dataspel med mera. Detta gör »Bamse« till Sveriges troligtvis viktigaste serie för utvecklingen av serieläsandet i Sverige. Utan den hade många unga idag inte på allvar kommit i kontakt med och fastnat för seriemediet och vi hade fått nya generationer för vilka konstformen tecknade serier inte var en självklar del av läsandets glädje. I detta nummer uppmärksammar vi Bamse genom ett reportage från den studio där ett antal av dagens tecknare bakom serien »Bamse« är med och skapar den nya Bamse-filmen, vilken ska ha premiär innan detta jubileumsår är slut. Vi har även fått ta del av en liten del av den uppsjö av vackra och intressanta skisser, teckningar och målningar de skapat – vilka återfinns i numrets bildsektion. Den nya Bamse-filmen har skapats med stor respekt för Andréassons skapelse, men med blicken på vår nutid, och när den släpps kommer troligtvis ännu fler svenska barn att läsa serien »Bamse«, vilket bådar gott för framtiden.

Lästips: Redaktionen läser
Bild & Bubblas redaktion berättar om vad de läst den senaste tiden.

Aktuellt: Nordic Comics Alley på MoCCA ArtFest
Seriefrämjandet har etablerat konceptet Nordic ComicsAlley på en tongivande seriefestival i New York.

Aktuellt: Gösta Gummesson 1928–2012
Gösta Gummesson, en av vår tids mest produktiva svenska
serieskapare, har gått ur tiden.

Aktuellt: Bokbordet: SIS/SPX 2013
Stockholms Internationella Seriefestival (SIS) är över och Bild & Bubbla har botaniserat bland alla de nya publikationer som erbjöds.

Artikel: Tintingate Revisited
Den så kallade »Tintingate« må vara över, men vi kan inte
undanhålla ännu en kommentar, i serieform.

Seriereportage: Rapport från New York Comic Con
Serieskaparen Natalia Batista rapporterar, i serieform, om den amerikanska seriefestivalen New York Comic Con, och hur man överlever en stor seriefestival i USA.

Artikel: Kinas långa marsch
Ett unikt vittnesmål om den kinesiska kulturrevolutionen och livet under Mao Tse Tung berättat av en konstnär och medlem av Kinas kommunistiska parti.

Artikel: Varför jag slutade
Don Rosa har inte skapat några nya serier på länge och här slår han fast varför, och ger samtidigt en inblick i den internationella seriebranschen.

Seriekrönika: Hourly Comic Day
Henri Gyllander antar utmaningen att rita en serieruta varje timme under en hel dag, och valde att göra detta mitt under seriefestivalen i franska Angoulême.

Seriekrönika: Excusez-moi
Maria Widén har också åkt till Europas största seriefestival, i Angoulême, och berättar om hur det är att konfronteras av den franska seriekulturens mångfald.

Artikel: Sveriges roligaste jobb
För första gången någonsin görs det en animerad långfilm med Bamse och Bild & Bubbla har varit på besök i studion.

Bildbilaga: Bamse och Tjuvstaden
I denna bildsektion får vi en inblick i skapandeprocessen bakom den nya Bamse-filmen, med skisser, målade bakgrunder med mera.

Artikel: I dunderhonungens land
Seriehistorikern Claes Reimerthi studerar hur makt och maktrelationer tydliggörs i en serien »Bamse«.

Recension: Klassiska seriealbum
Förlaget Argasso har översatt och gett ut en brittisk bokserie med serieversioner av litterära verk, alla under etiketten »Klassiska seriealbum«.

Recension: Klas Katt dricker kaffe
Gunnar Lundkvists serier om Klas Katt med flera, föreligger nu i en samlingsutgåva.

Recension: Spirous äventyr
Figuren Spirou fyller 74 år och att det resulterar i en retrospektiv historia är inte förvånansvärt. Frågan är om Vehlmann och Yoann vill mäta sig med en konstnär som Franquin.

Recension: Arzak övervakaren
»Arzak« är ren konst som möter frihet och absurdism i full harmoni. »Arzak övervakaren« är även Moebius testamente efter en lysande karriär.

Recension: Det bästa barnet!
Sofia Olsson återkommer med uppföljaren till »Hetero i Hägersten«. Nu är det barn som hägrar och berättelsen är helt tydligt baserad på verkligheten och bitvis brutalt ärlig.

Recension: De förryckta kusinerna
Känslan av genuin besatthet avseende den fysiska boken strålar alltid kring utgåvorna från unika lilla förlaget Sanatorium. Så även i denna samling av Edward Goreys bildberättelser.

Recension: Katten Nils & Morris
Räcker det om en barnserie är vältecknad och innehåller en bra historia? Eller förväntas den också vara politisk korrekt och könsneutral? Dessa frågor brottas recensenten med.

Fanzin: Högt och lågt i fanzinvärlden
Tove Jansson-värstingar i en hård värld, tecknad poesi, bevis på att fler vetenskapliga texter bör göras i serieform, och så livets mening.

Föreningsnytt: Festivaler, priser och internationellt utbyte
Seriefrämjandet har den senaste tiden besökt utländska seriefestivaler, varit medarrangörer av SIS, annonserat nomineringarna till Urhundenpriset, delat ut Fanzinpriset och haft årsmöte.




Publicerad: 2013-06-07

Köp Bild & Bubbla
Läs mer om Bild & Bubbla i katalogen
Fler artiklar knutna till Bild & Bubbla
Fler tidskrifter i kategori SERIER & ANIMATION
Fler tidskrifter i kategori LITTERATUR


Annons: