Innehåll #4 2023
Julia Habetzeders artikel belyser ett Intressant fenomen inom antik konst. Det förekom under antiken att skulpturgrupper med exempelvis mytologiska motiv delades upp, så att statyerna reproducerades och förevisades var för sig. Ett typiskt exempel är skulpturerna av satyren Marsyas, som nästan alltid saknar den knivslipare som är vanligt förekommande i samma scen inom reliefkonsten.
Daniel Henningsson utforskar ett av gudomen Apollons många epitet —
Smintheus — och söker förstå varifrån detta harstammar. Denna version av Apollon omnämns bland annat av Homeros och är starkt sammankopplad med möss — men varför? Henningsson undersöker epitetets betydelse och ursprung djupare i sin artikel.
I ett målande porträtt av Ranuccio Bianchi Bandinelli utforskar Rolf Hugoson en av Italiens mest framstående arkeologer. I sin artikel for Medusa återger Hugoson en mans filosofiska livsåskådning i forhållande till kommunismens ideologi och det antika forskningsfältet.
Läkare och psykologer har många gånger ställt diagnoser på kända personer från antiken utifrån avbildningar och samtida vittnesmål. Lars Kullman ger flera exempel på såval verkliga som fiktiva personer som utsatts for dessa retrospektiva diagnoser — från Alexander den store med sitt vridna huvud till Venus från Milo och hennes snedställda backen.
I sin artikel for Medusa undersöker Joel Sennerstrand relationen mellan den romerske generalen Flavius Stilicho och hans hustru Serena. Som förmyndare åt den unge kejsaren Honorius kunde Stilicho agera högsta ledare i Västrom under en lång tidsperiod, något som tycks ha möjliggjorts av hans hustru, som tillika var Honorius adoptivsyster.
Frederick Whitling skildrar "förhistorien" till den svenska Cypern-expeditionen (1927-1931) genom arkeologen Einar Gjerstads första vistelse på Cypern för ett hundra år sedan, från hosten 1923 till sommaren 1924. På cykel och mulåsna reste Gjerstad runt den ostliga Medelhavsön. Utgrävningar på fyra planer resulterade i hans doktorsavhandling och i den svenska expeditionen, som i sin tur hade en stor inverkan på klassisk arkeologi i Sverige.Tillsam-mans med bland annat Egyptiska museets samlingar utgjorde de så kallade "Cypernsamlingarna" ryggraden i Medelhavsmuseet vid dess tillkomst 1954.
Möss och gudar
Daniel Henningsson
Marsyas i mängder
Julia Habetzeder
Gyllene tider
Sten Niklasson
Ranuccio Bianchi Bandinelli
Rolf Hugoson
Cykelarkeologi på Cypern och tio pund i Serbien
Frederick Whitling
Att diagnostisera det förflutna
Lars Kullman
Serena. Stilichos hörnsten
Joel Sennerstrand
Recensioner
Frederick Whitling,
Kulturkungen. Gustav VI Adolf från A till Ö.
Ingrid Berg
Aischylos,
Perserna.
Kristian Göransson
Sallustius, Cisero, Asconius, Diodorus Siculus, Cassius Dio, Appianus och Plutarchos,
Catilina Jan Hoff
Eric H. Cline,
1177 B.C. The Year Civilization Collapsed Helène Whittaker
Medusa-mosaiken från Bignor Roman Villa Cypriotiska museet i Nicosia, Cypern.
Fanny Kififve
Medusa tipsar!
Publicerad: 2024-01-03
Köp Medusa
Läs mer om Medusa i katalogen
Fler artiklar knutna till Medusa
Fler tidskrifter i kategori HISTORIA
Fler tidskrifter i kategori ARKEOLOGI