Troja #4 2024
Professor Ernst Pernicka och fil.dr Stephan Blum vid universitetet I Tübingen belyser utgrävningshistoriken på Hisarlik-kullen i Turkiet, vilken anses vara platsen för den anatoliska bronsåldersstaden Troja, känd från Homeros episka dikter, Utgrävningarna Inleddes på 1800-talet med den engelske konsuln Frank Calvert och den tyske affärsmannen Heinrich Schliemann. Därefter utforskades området av den amerikanske arkeologen Carl Blegen, följt av viktiga insatser från Manfred Korfmann, Brian Rose, Ernst Pornicka och numera Rüstem Aslan.
Homeros verk Iliaden och Odysséen har i alla tider fängslat läsarna med sin värld av gudar och hjältar. Professor Brian Rose vid University of Pennsylvania guidar läsaren genom historien om hur hågkomsten av dessa gudar och hjältar från Homeros epos manifesterades i Troja och dess närområde av de efterföljande grekerna och romarna.
Hur kommer det sig att en konstnär börjar ägna sig åt arkeologiska illustrationer och hur skapar man visuella rekonstruktioner? Christoph Haussner är konstnär och illustratör av utgrävningarna i Troja. Här berättar han om hur han kom att ansvara för många rekonstruktioner av Troja vilket ger en god inblick i denna viktiga del av den arkeologiska processen.
Hösten 2019 fick fyra studenter vid Stockholms universitet möjlighet att analysera en unik samling med djurben från Troja. Samlingen togs till Sverige av osteologen Nils-Gustaf Gejvall, som själv deltog i 1930-talets utgrävningar i Troja. Studenternas artikel avslöjar många detaljer under Trojas olika faser.
Hur uppfattades staden Troja under medeltiden? Helene Whittaker utforskar stadens roll under medeltiden, från Karl den stores regeringstid till normandernas erövring av England och grundandet av städer från Pisa till Segovia.
Heinrich Schliemanns vurm för Homeros genomsyrar hans karriär som arkeolog men dominerade även i hans bostad. I en kulturhistorisk skildring av Iliou Melathron, Schliemanns trevåningspalats i Athen, möter amatörarkeologens kurerade hemmiljö.
Olof Heilo visar att även etableringen av Konstantinopel som det romerska rikets huvudstad kan kopplas till mytbildningen runt Troja. Då romarna såg sig själva som trojanernas ättlingar kan 300-talets flytt av huvudstaden österut nämligen ses som ett sätt för Rom att återvända till sitt ursprung.
INLEDNING TILL TROJA
Björn Lundquist
TROJA – ANTIKENS BÖRJAN OCH NY FORSKNING
Lars Karlsson
BLAND TROJANER, HETTITER OCH MYKENER
Daniel Henningsson
ARKEOLOGISKT ARETE I TROJA
Ernst Pernicka & Stephan Blum
ILIONS GUDOMLIGHETER OCH HEROER
Brian Rose
ATT MÅLA TROJA
Christoph Haussner
VEM VAR HOMEROS?
Dalsy Dunn
TROJA, TYRRHENER, ACHAIER OCH K-LJUD
Ola Wikander
TROJAS FÖRLORADE BEN
Ebba Holm, Kathrine Wehmer, Sara Malmström & Anniia Laine
DET MEDELTIDA TROJA
Helene Whittaker
HOS SCHLIEMANN I ATHEN
Frederick Whitling
ÅTER TILL TROJA
Olof Heilo
RECENSIONER
SCHLIEMANNS MEDUSA
Elis Wibacke
Omslag: Christoph Haussner, illustration av citadellet i Troja VI.
Publicerad: 2025-02-02
Köp Medusa
Läs mer om Medusa i katalogen
Fler artiklar knutna till Medusa
Fler tidskrifter i kategori HISTORIA
Fler tidskrifter i kategori ARKEOLOGI