omslag: man med vitt skägg och turban

afghanistan.nu #1-2/2004

Redaktören tar ordet

Nya medlemmar och prenumeranter kommer till. Men den blygsamma upplagan 500 måste höjas. Ännu fler kan upptäcka afghanistan.nu – tidskriften som med information vill stärka solidaritetsrörelsen.
Därför behövs alla läsares hjälp med spridningen. Du som redan läser afghanistan.nu och vet vad du får kan ta hem några exemplar för försäljning. Solidaritetsrörelsen behöver växa, så fortsätt värva!

Innehåll afghanistan.nu # 1-2/2004 maj

MOTSTÅND OCH TERROR
Av Stefan Lindgren, ordförande
De som vill legitimera USA i Afghanistan säger att utan USA tar terrorn och kriminaliteten över. För att rättfärdiga sina förföljelser av alla ockupationsmotståndare gräver USA i folkrättens djupaste gömmor. Precis som en gång Hitlertyskland anser USA att motståndsmän som inte uppträder uniformerade och med blanka vapen kan avrättas på stället eller fängslas godtyckligt som terrorister och "olagliga kombattanter".

OROANDE URANFYND
Forskare har funnit "fel" isotoper
Av Stefan Lindgren
I Croatian Medical Journal nr 44 2003 redovisar professor Durakoviç alarmerande men samtidigt gåtfulla rön från Afghanistan. UMRC:s utsända personal tog prover som visar kraftigt förhöjda halter av uran, men dock inte i den proportion av isotoper som är typisk för urlakat uran.

MASSFÖRSTÖRELSEVAPNEN
Användningen av nya vapen brott mot folkrätten
Miljoner minor gör Afghani-stan till ett av de svårast drabbade länderna. Fortfarande mördas människor i sina civila gärningar av minor kvarlämnade sedan den sovjetiska ockupationen.

MADRID OFFER FÖR AMERIKANSK "BLOWBACK"
Av Ritt Goldstein
Tragedin i Madrid har direkt samband med decennier av amerikanska utrikespolitiska misstag i Afghanistan, menar den amerikanske journalisten Ritt Goldstein. Han beskriver hur USA redan under Sovjets krig i Afghanistan mobiliserade muslimska fundamentalister i vad USA kallade jihad.

VÄRLDSSOCIALT FORUM I MUMBAI:
Kvinnor i första ledet
Av Hilmar König, Junge Welts Sydasienmedarbetare
Den världsomfattande kvinnorörelsen har med sitt forum Krig mot kvinnor, kvinnor mot krig väckt uppmärksamhet i Mumbai. Med parollen menas inte bara militära konflikter, utan också våld, orättvisor och diskriminering i vardagen. Saher Saba, aktivist från Afghanistan kommenterade för ett auditorium av 10 000 deltagare kvinnornas situation i sitt hemland:
"Om ni vill veta vad kriget gör för kvinnorna, ta då Afghanistan som exempel."

ARUNDHATI ROY I MUMBAI:
Kamp mot kriget
Av Werner Pirker
Den indiska skriftställaren Arundhati Roy utmanade med sitt tal på World Social Forum i Mumbai det västliga etablissemanget av globaliseringskritiker. Hon konfronterade det tomma talet om en annan värld
som möjlig med den imperialistiska våldspolitikens realitet och krävde en globalisering av det antiimperialistiska motståndet. Som central punkt i detta motstånd hänvisar hon till Irak:
"Om vi verkligen är mot neoliberalismen och imperialismen måste vi inte bara understödja motståndet i Irak, utan också bli till ett motstånd i Irak."

VALLMON BLOMMAR VIDARE
Försvarsminister Struck i Kunduz: Ingen bekämpning av droger
Av Rüdiger Göbel
De nya rekorduppgifterna från Afghanistan är knappast att jubla åt: sen störtandet av talibanerna som följd av USA-operationen Enduring Freedom för mer än två år sen har fattighuset vid Hindukush åter blivit världens största producent av råopium, grundmaterialet för heroin. Under ögonen på flera tusen ockupationssoldater ­ bland annat från drogkonsumentländerna USA, Storbritannien och Tyskland ­ har producerats 3 600 ton opium, 77% av världsproduktionen. För 2004 väntas en ny rekordskörd.
En av de största drogodlingarna ligger i Bundeswehrs insatsområde i Kunduz.

BLOMSTRANDE UTVECKLING I KABUL
Av Mikael Nyberg
Affärslivet blomstrar i Kabul, rapporterar Financial Times. De flesta afghaner tjänar omkring en dollar om dagen, men i huvudstaden finns det efterfrågan på de mest exklusiva varor, importerade från utlandet.
Diplomater, journalister och hjälparbetare från väst sprider hårdvaluta omkring sig. En chaufför vid en utländsk ambassad kan tjäna 500 dollar i månaden. Det är tio gånger så mycket som en läkare i offentlig tjänst får.

ATT SÄLJA SKINNET
Pakistans besvärliga relationer med USA
Av Bo Gunnarsson
De pakistanska trupperna har dragit sig tillbaka från södra Waziristan och de 30 000 som evakuerats har återvänt till byar som i många fall lagts i ruiner under tolv dagar av intensiva stridigheter. Ingen vinnare ­ bara förlorare. Och alla vet att militären bara tar en paus.
Den två veckor långa jakten efter påstått "mycket höga ledare" i al Qaeda slutade officiellt med en kompromiss. Tolv soldater som tagits gisslan överlämnades till armén som kunde gripa 167 militanta, av dem ett 70-tal utlänningar.
Men för president Pervez Musharraf och armén var det ett totalt fiasko.

KVINNORNAS LOYA JIRGA
Av Bo Gunnarsson
Äntligen är Afghanistans kvinnor lika mycket värda som männen. Den nya författning som klubbades i Loya Jirga, det stora rådet, ger lika rätt och skyldigheter åt alla landets "medborgare", ett begrepp som definieras som "män och kvinnor". Också rätten till skolning och utbildning garanteras. Slutet gott, allting gott? Knappast.

LOYA JIRGAN PRESSAD
Av Jonas Thunberg
Efter påtryckningar från USA antogs en ny författning. Enligt BBC skedde det dock genom att delegaterna fick "ställa sig upp", ingen formell omröstning genomfördes. Den av USA stödde presidenten Hamid Karzai går stärkt ur striden om författningen.

BRYTA TYSTNADEN
Afghanistans Aids-utmaning
Av Bo Gunnarsson
Fram till talibanernas fall var Afghanistan är det enda land i världen där varken hiv-virus eller Aids-sjuka påträffats. Det sågs av talibanska ledare som ännu ett bevis på att Allah höll en skyddande hand över dem själva, Emiratet och dess folk, försvarare av den heliga boken och av Islam. I dag är Aids-hotet ett faktum men olikt i t ex Kambodja kan det inte skyllas på FN eller invasionsstyrkorna.

TÄNJA GRÄNSERNA
Samtal med nyhetsuppläsaren som blev världskändis
Av Elisabeth Eide
När taliban föll och president Karzai kom till makten trodde många kvinnor på äkta friheter och ett mer liberalt samhälle. De räknade med att allt skulle bli bättre. Nu är vi mer pessimistiska. För var dag som går blir fundamentalisterna starkare och starkare.
Vårt förra möte var i april. Då vågade hon ännu se framåt med optimism. Men motstånd och hot har fått järnviljan att rosta hos Jamila Mujahid, en av Afghanistans mest frispråkiga kvinnor.

PARTIERNA
OM Afghanistan
Utrikesdebatten i februari visade att Riksdagen är (nästan) enig i synen på Afghanistan, som ett land befriat från de onda talibanerna och där nu demokratin etableras. Möjligen kan någon liten dissonans uppfattas i Lotta Hedströms (mp) tal. Där framgick också att Sveriges regering håller på att koka ihop någon ny trupp till Afghanistan, denna gång i samarbete med krigshetsarna i Norge (som bl a deltagit i bombningarna av Afghanistan) och Danmark, ett av de få länder i EU som ställt upp med trupp för att invadera Irak. Utrikesminister Laila Freivalds ("Estlands 17:e minister") tänker alltså fortsätta på det sluttande planet.

INTE BARA BAMYANS BUDDHOR
Kulturarvet skövlas av plundrare
Av Stefan Lindgren
Brittiska The Guardian rapporterade 13 december i fjol om den plundring av konstskatter som tagit fart efter USA:s invasion av Afghanistan.
En av Afghanistans fem arkeologer, Muham-med Zakir, berättar i Guardian hur han under en av de få "lagliga" utgrävningarna i Bazy-Kheil, tre mil öster om Kabul, upptäckte att några nattetid hade grävt en rektangulär grop vid sidan om en buddistisk stupa från 600-talet.

NEDSTIGEN I DÖDSRIKET
Margareta Zetterström om terrorns regler
Guantánamobasen ligger vackert vid havet. Men den är likafullt ett helvete för de 680 fångar (siffran från hösten 2003) som hålls inspärrade där utan rättegång, på obestämd tid, i strid med demokratiska rättsprinciper och med Genèvekonventionen om behandling av krigsfångar. USA har ju förklarat att
Guantánamofångarna inte är några krigsfångar utan "fientliga kombattanter" och därmed totalt rättslösa.

KRÖNIKA: TYSTNAD FÅR INTE GHEZALI FRI
Av Gösta Hultén, ordförande Guantanamogruppen
I mitten av mars höll FN:s kommission för mänskliga sin årliga session rättigheter i Genève. Sveriges utrikesminister Laila Freivalds anklagade i sitt tal inför kommissionen, kanske med rätta, Kuba för bristande respekt för mänskliga rättigheter.

FAKTA OCH KÄLLKOLL
C-J Charpentier granskar slarvet i media
I svallvågorna efter den 11 september 2001 gav Afghanistan åter eko i svenska media. Vi fick historiska tillbakablickar, minnesbilder, fakta, analyser och nulägesrapporter från korrespondenter på plats. Kvalitet och saklighet varierade dock, ofta till förmån för motsatsen.
Den 7 oktober 2001 kunde till exempel Syd-svenska Dagbladet upplysa sina läsare att Afghanistan invaderades av sovjetiska trupper i slutet av
1980-talet.

EN TROTS DET LÄSVÄRD BOK
Kommentar till C-J Charpentier om Åsne Seierstad i förra numret.
Åsne Seierstads Bokhandlaren i Kabul har på en gång blivit en stor försäljningsframgång och utsatts för allvarlig kritik. Båda leden i detta är riktiga.
C-J Charpentier hade rätt i det han skrev i förra numret av afghanistan.nu. Åsne Seierstads bok är fylld av faktafel. Små som stora. Afghanska män bär inte fez och inte heller går Salangpassets gallerier upp till femtusenmeters höjd. Skildringen av Zahir Shahs politik och karaktär är missvisande.


Publicerad: 2004-06-01

Köp afghanistan.nu
Läs mer om afghanistan.nu i katalogen
Fler artiklar knutna till afghanistan.nu
Fler tidskrifter i kategori SAMHÄLLE, MILJÖ & POLITIK
Fler tidskrifter i kategori MEDLEMSTIDSKRIFT


Annons:

Senaste nummer:

2024-05-02
Fjärde Världen 1 2024
Glänta 3-4 2023

2024-04-29
Konstperspektiv 2
Tidig Musik 1 2024

2024-04-26
Signum 3
Nio-Fem 1 2024

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-02-05
Amnesty Press 4 2023

2024-01-27
Divan 3-4 2023

2024-01-26
Signum 1

2024-01-25
Haimdagar 1-2 2024
Karavan 4 2023

2024-01-20
Tidig Musik 4 2023

2024-01-15
Hjärnstorm 152-153 2023

2024-01-10
Utställningskritik 5 2023

2024-01-03
Medusa 4 2023

2024-01-02
Parnass 4 2023

2023-12-29
Akvarellen 4 2023

2023-12-13
Fjärde Världen 4 2023

2023-12-12
Populär Astronomi 4 2023

2023-12-08
Signum 8

2023-11-29
Opera 5 2023

2023-11-18
Amnesty Press 3 2023

2023-11-16
Teatertidningen 4 2023

2023-11-08
20TAL 9 2023

2023-11-01
Utställningskritik 4 2023

2023-10-27
Signum 7
Karavan 3 2023

2023-10-25
Nio-Fem 2 2023

2023-10-24
Konstperspektiv 4

2023-10-16
Lyrikvännen 4-5 2023

2023-10-12
Populär Astronomi 3 2023

2023-10-11
Divan 1-2 2023

2023-10-10
Glänta 2 2023

2023-10-09
Haimdagar 3-4 2023
Akvarellen 3 2023

2023-10-08
Medusa 3 2023

2023-10-07
Tidig Musik 3 2023

2023-10-05
Opera 4 2023
Parnass 3 2023

2023-09-29
Ale 2 2023

2023-09-18
Lyrikvännen 3 2023

2023-09-08
Signum 6

Äldre resuméer