Morrhåret - gratis nättidning med tips för livet!

Morrhåret #33: Om ursäkter - be om ursäkt eller ta makten i ditt liv?

Har du ting i ditt liv du vill jobba med? Har du lovat dig själv och andra saker? Har du drömmar om framtiden som du knappt vågar erkänna för dig själv? Vad gör du när du inte utfört det du lovat dig själv och andra? I detta läge ligger det ofta nära till hands att formulera ursäkter. När du gör detta är du ju dessutom inte ensam. Ursäkter är så vanliga att vi inte ens tänker på dom - samtidigt vet vi ofta om när andra kommer med ursäkter. Har du någonsin ifrågasatt detta användande av ursäkter? Det är en bedrägligt ”lätt väg” att använda ursäkter.

Om du bestämt möte med en vän kl 19.00 på kvällen är allt annat än kl 19 en lögn. Detta för att du inte överför i handling det du lovat dig själv och andra. Det är i detta läge vi i många fall, hellre använder ursäkter, än vi ödmjukt erkänner att vi inte slutförde det vi kommit överens om. Vi ljuger oftast mest inför oss själva. Detta beror på att det inte finns någon yttre "publik". Varje lögn vi för in i vårt liv tar vår livsenergi.

Att erkänna lögner och sluta be om ursäkt!
Att erkänna lögner inför oss själva eller inför andra (företrädesvis i en trygg miljö) ger oss vår livsenergi åter. Detta är anledningen till att kyrkan skapat bikten. I en biktstol kan vi berätta om det som tar vår livsenergi och den mottagande personen har tystnadsplikt. Säkert har du sett gangsterfilmer där maffialedaren biktar sig för att sedan genast begå nya mord. I dessa fall har bikten förlorat sitt syfte - den används mer som ett sätt att få ut den värsta ångesten för att personen sedan ska kunna begå nya brott och nya våldshandlingar. Använd på ett ansvarsfullt och sunt sätt är bikten (eller vad fenomenet nu kallas) fullkomligt livsnödvändigt. Exempel på modern bikt är coaching och terapi där yrkesutövaren tillämpar tystnadsplikt.

Ursäkter
Några exempel på ursäkter är: Jag har fått förhinder, bussen kom inte, det regnade, jag är för gammal, jag är för ung, jag har inte tid, jag är för fet, jag är för smal, det är inte rätt tid, jag har inte rätt kläder, jag är svensk, jag är trött, jag är invandrare, jag är för ung, det är för enkelt, jag är för gammal, det känns inte rätt, jag är för erfaren, jag är för oerfaren, jag är för outbildad, jag är för utbildad, jag är deprimerad, jag är sjuk, jag hade en dålig uppväxt, jag var tvungen att plantera blommor, min barndom var dålig, det är samhällets fel, det är chefens fel, det är min personal som är inkompetent, det är tråkigt, jag är inkompetent, alla är inkompetenta, det är ingen idé, jag har inga pengar, jag är för ful, det är jobbigt, Jag är för rik, jag är för snygg, jag är sämst, det är för svårt, jag är bäst, jag har haft ett hårt liv, jag har gett upp, jag vill inte leva...

Har du fler ursäkter?
Om du scrollar ner på sidan finner du läsarnas egna godbitar till ursäkter. Har du fler godbitar eller känner du människor i din omgivning som kommit med originella och minnesvärda ursäkter? Välkommen att maila in dom till mig så kanske jag lägger in dom på sidan (givetvis får du vara anonym). Klicka här och skicka in ditt bidrag >>>

Trafik och skaderapporter
Försäkringsbolagen får ta emot en hel del trafik och skaderapporter där försäkringstagare kommer med mer eller mindre bra ursäkter till olyckor. Häng med...

"När jag försökte att döda en fluga så körde jag på en telefonstolpe."

"Eftersom detta var enda vägen hem krockade jag med älgen."

"Jag kom och körde, mannen klev upp på min väg och jag såg ingen annan råd än att köra på honom."

"Jag körde på en karl, han erkände att felet var hans, för han hade blivit överkörd förut."

"Eftersom bärgningsbilen stod på vägen där olyckan hade hänt, körde jag på den."

"Bärgningsbilen hade så mycket ljus så jag såg den inte."

"Jag träffades av en annan idiot som jag inte kände."

"Om den andra bilen inte kommit hade olyckan aldrig hänt..."

"I det att jag försökte avläsa en vägvisare som var otillbörligt otydlig körde jag emot en telegrafstolpe."

"Jag körde på en lyktstolpe som jag inte blivit varse om, eftersom den skymdes av några människor."

"Bärgningsbilschauffören blev mycket upprörd när jag körde på hans fot, hade jag vetat att hans fötter stack ut hade jag inte kört så nära."

"En osynlig bil uppenbarade sig från ingenstans, körde på min bil och försvann."

"Anledningen till att jag krockade var att min fru ringde."

"Man måste köra i diket när chefen ringer när man äter".

"Jag råkade träffa polismannen lätt med min stötfångare. Han blev mycket arg då han påstod att han befann sig på polisbilens högra sida och pratade i telefon. Detta är en grov lögn då jag tydligt inte såg någon sladd."

"Jag har två telefoner i min bil. Dessutom har jag en komradio och en dyr stereo med CD. När det ringde blev det för mycket för mig."

"Jag satt och pratade med min fru i telefon när plötsligt en älg hoppade in i min bil. Detta brydde min fru sig inte om utan fortsatte att prata och det gick inte att få stopp på henne. Därför de stora skadorna på min bil och älgen."

Citat av Øystein Ryningen:

"Vi menar att renägarna är ansvariga till denna olycka då det inte var skyltat. Och vad gör renen nere i tätorten? Den borde ha varit uppe på fjället där den hör hemma.".

"Jag svängde till vänster för att få gott avstånd till älgen, men där stod en häst. Svängde så över till höger igen, men då kom älgen - med följd att jag for över till vänster igen och träffade en traktor."

"När jag skall vända, går det till på det sättet att när framhjulen stoppar mot betongkanten på trottoaren backar jag mot den gjutna kanten på planteringen. Plötsligt en dag, är en bänk som innevånarna använder när solen är uppe, flyttad från sin vanliga fasta plats mellan två fönster och placerad framför det ena fönstret. Resultatet blev att stötfångaren som utan bänken har ett avstånd på 70 cm från väggen stöter emot bänken som krossar rutan. Alltså var bänkens placering orsak till olyckan. Ansvaret för olyckan bär den som flyttade bänken."

"Olyckan hände för att vägen svängde och var bevuxen med buskar och träd."

"Min motpart hade en skärmmössa med öronklaffar på huvudet. Skärmen hindrade honom att se bra och öronklaffarna reducerade hörseln."


Elaka träd
Jag avslutar denna odyssé i ursäkter med en historia om träd...

"Vi har många träd på gården. Dom är snälla och vänliga. Men vid infarten till huset står "den onda almen". Vi vet att den är ond och folkilsken, för den har liksom alltid blängt på oss, stått där vid staketet mot grannen och tittat hånfullt på oss. Då frun skulle backa ut från gården skadedagen, var det nysnö med is under. I den svaga svängen vid infarten står "almen". När frun började att backa, kastar sig "den onda almen" en meter åt sidan och ger henne ett kraftigt slag i vänstra sidan (skärm, lykta och stötfångare). Därefter smyger den sig tillbaka till sin plats som om ingenting hade hänt!

Detta anser försäkringstagaren och hustru som ondsint och skamligt angrepp på oskyldig person (eller bil). (Man kan väl heller inte bortse ifrån att bilen kan ha glidit sidledes in i "den onda almen", men detta anser vi som osannolikt) Skuldfrågan får därför hänföras till: nysnön med is under, svängen med lutning, men först och främst, "den onda almen". Det står vi fast vid! (Som bevis kan det påvisas skador på almens bark och det var rätt åt den!)."


Ja! Vi skulle kunna ägna en lång tid åt att räkna upp ursäkter! Denna sysselsättning är dock inte konstruktiv om du vill ha personlig utveckling, expansion och frid i ditt liv. En del av förklaringarna och ursäkterna här ovan är övertydligt långsökta och flera är riktigt komiska. Glöm inte att vi ofta skrattar för att vi ser oss själva i andra och för att det är lättare att få distans till sig själv genom att se sin egen spegelbild i andra människor. De ursäkter de flesta av oss använder är oftast mycket mindre uppenbara och mycket mer komplexa än de som återfinns i ovanstående skaderapporter.

Läsarnas insända ursäkter
"Erik var på väg till ett möte då han passerade en vältrafikerad gata.Plötsligt var det en vattenråtta som skulle korsa den vältrafikerade gatan och Erik fick syn på detta. Han såg framför sig hur den skulle bli påkörd och såg till att stoppa trafiken så att råttan kunde passera säkert. Inte nog med det - dessutom följde han bredvid råttan vid gatukantstenen så att den inte skulle bli påkörd ifall den skulle svänga från kanten. Han följde med ända till den intill liggande dammen. Denna episod försenade honom från mötet ca 15min."

"Det var för din skull jag inte hörde av mig."

"Man ringer inte till folk efter kl 22."

"Om jag hade skickat sms hade det kunnat väcka hela huset."

"Man klampar inte in hos folk mitt i natten - egentligen var det barnvecka (dotter sov borta hos kompis) så i sak hade jag inte lovat bort mig till dig."

"jag har så svårt för att tala sanning."

Har du godbitar till ursäkter som du vill dela med dig av?
Har du själv använt minnesvärda ursäkter eller känner du människor i din omgivning som kommit med originella ursäkter? Välkommen att maila in dom till mig så kanske jag lägger in dom på sidan (givetvis får du vara anonym). Klicka här och skicka in ditt bidrag >>>

Ursäkter och förlåtelse
Det är stor skillnad på att be om ursäkt och att be om förlåtelse. Skillnaden består i att ursäkter används för att rättfärdiga och försvara våra handlingar. Ursäkter används slentrianmässigt av gammal vana. Eftersom de används på detta sätt tar varken du själv eller din omgivning ursäkterna på allvar. Att be om förlåtelse är något helt annat. Förlåtelse är viktigt både för den som uttalar den och för den som tar emot den. Lär i Morrhåret 36 om förlåtelse >>>

Tips på hur du slutar använda ursäkter och istället tar makten i ditt liv
Dessa listor skulle vi kunna fortsätta med i all evighet sida upp och sida ner! Du vet förmodligen vad jag talar om och du har säkerligen använt ursäkter i ditt liv.

Tycker du att detta resonemang kring ursäkter verkar relevant? Går det att överföra på ditt liv? Använder du ibland ursäkter för att du är rädd för att stå upp för dig själv? Är du redo att arbeta? Om du svarar ja på ovanstående frågor rekommenderar jag dig att prova på nedanstående övning. Gör det öppet och förutsättningslöst. Du behöver papper och penna:

Lycklig händelse nr 1
Välj ut en lycklig händelse i ditt liv. Beskriv den som om du inte hade något att göra med att händelsen blev lycklig. Allt bara hände utan att du kunde styra någonting. Skriv ner...

Lycklig händelse nr 2
Ta samma lyckliga händelse. Beskriv den nu som om det var du som skapade den lyckliga utgången. Beskriv allt du gjorde för att den skapades. Beskriv hur du styrde allt och hur det tack vare dig blev en lycklig händelse. Skriv ner...

Olycklig händelse nr 1
Välj nu ut en olycklig händelse i ditt liv. Beskriv den som om du inte hade något att göra med att händelsen blev olycklig. Allt bara hände utan att du kunde styra någonting. Skriv ner...

Olycklig händelse nr 2
Ta samma olyckliga händelse. Beskriv den nu som om det var du som skapade den olyckliga utgången. Beskriv allt du gjorde för att den skapades. Beskriv hur du styrde allt och hur det tack vare dig blev en olycklig händelse. Skriv ner...

Svara på nedanstående frågor:
Hur kändes det att ta ansvar för dessa olika händelser? Var det lättare att ta ansvar för den lyckliga händelsen? Känner du dig mest kraftfull som människa när du tar ansvar eller känns det kraftfullast att inte ta ansvar (oavsett om händelsen är lycklig eller olycklig)? Hur känns det när andra människor tår upp för sig själva? Skriv ner...

Var ärlig - sitt ner på en stol och andas djupt medans du går in i frågeställningarna. Vad kommer du fram till? Hur vill du ha det i ditt liv? Finns det någonting du vill förändra? Skriv ner...

Att förändra "livsmönster" är ofta tufft och det är mycket värdefullt med en "tredje kraft". En coach, terapeut eller liknande...


..................................................................................................................

Läs artikeln i sitt originalsammanhang på tommypa.se >>>

Detta är en artikel från nättidningen Morrhåret. Prenumerera gratis här >>>

Kärlek och rädsla. En bok av Tommy P.A. Larsson. Läs mer och beställ:
Kärlek och rädsla - Våga skapa det liv du innerst inne vill ha >>>



Publicerad: 2007-10-02

Köp Morrhåret
Läs mer om Morrhåret i katalogen
Fler artiklar knutna till Morrhåret
Fler tidskrifter i kategori BILDNING & UNDERVISNING
Fler tidskrifter i kategori SOCIALA FRÅGOR


Annons:

Senaste nummer:

2024-05-02
Fjärde Världen 1 2024
Glänta 3-4 2023

2024-04-29
Konstperspektiv 2
Tidig Musik 1 2024

2024-04-26
Signum 3
Nio-Fem 1 2024

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-01-27
Divan 3-4 2023

2024-01-26
Signum 1

2024-01-25
Haimdagar 1-2 2024
Karavan 4 2023

2024-01-20
Tidig Musik 4 2023

2024-01-15
Hjärnstorm 152-153 2023

2024-01-10
Utställningskritik 5 2023

2024-01-03
Medusa 4 2023

2024-01-02
Parnass 4 2023

2023-12-29
Akvarellen 4 2023

2023-12-13
Fjärde Världen 4 2023

2023-12-12
Populär Astronomi 4 2023

2023-12-08
Signum 8

2023-11-29
Opera 5 2023

2023-11-18
Amnesty Press 3 2023

2023-11-16
Teatertidningen 4 2023

2023-11-08
20TAL 9 2023

2023-11-01
Utställningskritik 4 2023

2023-10-27
Signum 7
Karavan 3 2023

2023-10-25
Nio-Fem 2 2023

2023-10-24
Konstperspektiv 4

2023-10-16
Lyrikvännen 4-5 2023

2023-10-12
Populär Astronomi 3 2023

2023-10-11
Divan 1-2 2023

2023-10-10
Glänta 2 2023

2023-10-09
Haimdagar 3-4 2023
Akvarellen 3 2023

2023-10-08
Medusa 3 2023

2023-10-07
Tidig Musik 3 2023

2023-10-05
Opera 4 2023
Parnass 3 2023

2023-09-29
Ale 2 2023

2023-09-18
Lyrikvännen 3 2023

2023-09-08
Signum 6

2023-08-28
Balder 2 2023

Äldre resuméer