O Store Bror

Med det här numret av NOD firar vi faktiskt ett jubileum. Tidskriften har, till vår förvåning och glädje, kommit ut i tio årgångar. Under tiden har vi fått många positiva tillrop från olika personer, både i och utanför kyrkan. De goda orden från invigda är givetvis uppmuntrande, men mindre förvånande än alla de som kommit från folk utanför den kristna fållan. NOD fungerar gränsöverskridande. Kommentarerna kommer från människor i vitt skilda livssituationer. Somliga lever långt ifrån de arenor där den offentliga debatten drivs, andra befinner sig mitt i hetluften. Reaktioner kommer muntligt och i mail, även i radio och tidningar, exempelvis från Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter. I två positiva krönikor har han bland annat skrivit: ”en av Sveriges bästa – och minst kända – kulturtidskrifter”, med ”en kristen inställning som inte står i vägen för en nyfiken, öppen och bildad hållning... i bästa mening intellektuell...”.



Somliga korpar kraxade tidigt om det omöjliga i projektet NOD. Och visst har det varit knapert med resurser, men idealiteten har varit stor. Många har också skrivit strålande texter mot ingen eller ringa ersättning. Tack! Varje gång vi hjärnstormat om ett nytt nummer, fått fram texter som gått genom layout (Ingrid!!) till tryck och sedan färdig tidning har känts som ett smärre mirakel. Därför har redaktionen, sedan några år, börjat tala om ”Det Nodologiska gudsbeviset”. Det finns inte med på listan över klassiska gudsbevis inom religionsfilosofin, men ändå. Innevarande nummer har varit ovanligt trögt att få till på grund av omständigheter som är svåra att råda över. Det har inte skapat gudstvivel, men väl en viss försening. Ursäkta!

Sedan Edward Snowden i juni 2013 började vissla om en världsomspännande massövervakning har sensationerna avlöst varandra. När NOD är på väg till tryck kommer nyheter om att över 200 miljoner sms samlas in varje dag, och att appar i smarta mobiler används för att komma åt mycket känslig personlig information. I detta nummer vill vi sätta in nyheterna i ett lite större sammanhang. Viljan till makt och kontroll har funnits i alla tider och kulturer. Men kanske är det först i det moderna samhället som drömmen att bli allsmäktig och allseende som Gud verkar kunna genomföras fullt ut. Evangeliet påminner oss om att det finns andra nätverk, en Annan blick, ett seende i ömsesidighet, respekt och kärlek.

Läs mer om innehållet.

Numret är recenserat i DN O store bror – så styr religionen vår syn på övervakning av Björn Wiman


Publicerad: 2014-05-14

Köp NOD
Läs mer om NOD i katalogen
Fler artiklar knutna till NOD
Fler tidskrifter i kategori ÅSKÅDNING & LIVSSYN



Annons: