Tema: Mat och litteratur #2 2021
Läs om Karavan #2 2021 på deras hemsidan.
Sommarens nummer 2021 bär med sig ett stort tema om mat och litteratur! Om mat som glädje och lust, om brist på mat, om maten som kulturbärare och mycket mer:
Leung Ping-kwan från Hongkong diktar om grönsaker och politik,
Ann-Marie Tung Hermelin skriver om mat som språk och kommunikation.
Monique Truong berättar om
Boken om salt och vietnamesiska drömrätter,
Mahmoud Darwish drömmer om en kopp kaffe och
Salim Barakat delar med sig av sina recept. Hos
Agustina Bazterrica leder brist på kött till ett skräcksamhälle och hos
Mo Yan livnär sig barnen på rost och järn. Dessutom bjuder numret på brasilianska frukter, vinfläckade dikter, kubansk skaldjurssufflé, biff med afritydsås och kärlek het som chili. Plus flera recept!
Välkommen till bords! Birgitta Wallin
Så många minnen är förknippade med mat. Dofterna som kan ta en till platser långt bort, till händelser långt bak i tiden. Eller till bageriet där man var häromdagen, och inhandlade de där särskilt fluffiga och fröiga frallorna som var så ljuvliga med bara lite smör på. Hela det här numret är vigt åt mat – matens roll i litteraturen. Och den spelar verkligen en stor roll: genom beskrivningar av ingredienser, tillagning och måltider avspeglas kulturella värderingar och samhälleliga skeenden, dessutom finns värdet i själva beskrivningarna, ofta av sinnlig art.
Ann-Marie Tung Hermelin inleder numret med en text om mat som språk. ”Maten är ju liksom språket tungans angelägenhet”, skriver hon. Genom händelser i sin familjs historia visar hon på matens betydelse som kommunikation och lyfter särskilt fram sin kinesiska farmors matlagningskonst och hur den gått i arv... (från Redaktörsord #2 2021)
Munnens rike
En essä av Ann-Marie Tung Hermelin
Besatthet var ordet
Intervju med Monique Truong
ur Boken om salt
Avsnitt ur en roman av Monique Truong
De drömmar som en tofusoppa kan väcka …
Dikter av Leung Ping-kwan
Omläsningen: Matlagning i sorgens och åtråns tecken
Annakarin Thorburn läser
Kärlek het som chili
Jag önskar mig inget annat än kaffe …
Ur
Ett minne åt glömskan av Mahmoud Darwish
”Himlen själv kommer att ätas upp en dag!”
Tetz Rooke presenterar en poetisk kokbok
Till saltets lov
Recept och dikter ur Salim Barakats kokbok
En lunch för den nya människan
Boken bakom filmen
Jordgubbar och choklad
”Frukter som jorden och träden bjuder”
Exalterade exempel ur brasiliansk litteratur
ur Utsökt kadaver
Avsnitt ur en roman av Agustina Bazterrica
Att förtära det ljuvliga
Hos poeten Hafez, i rus och i vardag
En sås med attityd
Så skildrar Ivan Vladislavić en middag
Frosseri eller svält
Maten i Mo Yans verk
Järnbarn
En novell av Mo Yan
Riskakan – bland det vackraste som finns
Krönika av Balsam Karam
Snabbmatsrestauranger
En dikt av Xi Xi
Karavanpodden
Karavanpodd #1 – Att luta sig mot träd. Träff med poeten Jila Mossaed.
Karavanpodd #2 – ”Because we have voices we are alive”. Den kurdisk-syriske romanförfattaren och poeten Salim Barakat.
Karavanpodd #3 –”Här är jag i mitt land”. Den här gången möter vi poeten Axîn Welat.
Karavanpodd #4 – Att bygga en räddande ark av bokstäver. Möte med poeten Juan Carlos Piñeyro
Publicerad: 2021-09-19
Köp Karavan
Läs mer om Karavan i katalogen
Fler artiklar knutna till Karavan
Fler tidskrifter i kategori LITTERATUR
Fler tidskrifter i kategori GLOBALT