Artiklar från 20TAL

Ny queer lyrik #9
2023-11-08 »Säg det snett« - ett nummer om och med ny queer lyrik. I 20TAL nr 9 tar vi fasta på hur poesin har blivit en vital tillflyktsort och ett kritiskt verktyg för personer som existerar utanför normer, såväl språkliga som personliga. • En dikt rymmer erfarenheter inte bara genom vad som sägs utan också hur det sägs. Queer poesi bryter ofta upp språkliga, form- och innehållsmässiga, normer. Den leker och skevar. Läsaren bjuds in att uppleva den instängdhet som poeten erfar i själva språket, och hur dikten kan bli en väg ut ur den. • Silvana Imam är numrets omslagsperson och medverkar med lyrik som hon har skrivit för föreställningen Hamlet, där hon spelar titelrollen. Vi publicerar en stor introduktion av queera poeter från Danmark, Skottland, Färöarna och USA. Essä om multimediakonstnären Isaac Julien, signerad Fanny Wendt Höjer. Författaren Ida Therén gör ett ateljébesök hos konstnären Atoosa Farahmand. Aris Fioretos översätter den italienska poeten Federico Italiano, med en personlig introduktion till dennes författarskap. I vår fasta debutantavdelning medverkar Ester Berg och Emilia Hasselquist Langefors. • Medverkande: Silvana Imam, Julian Talamantez Brolaski, Beinir Bergsson, Harry Josephine Giles, Gry Stokkendahl Dalgas, Luka Holmegaard, Federico Italiano, Aris Fioretos, Fanny Wendt Höjer, Isaac Julien, Atoosa Farahmand, Ida Therén, Ester Berg, Emilia Hasselquist Langefors, Jonas Brun, John Swedenmark, Frej Haar, Jonas Arvidsson, Leonard Stenberg m fl.»

Jag är äkta #8 2023
2023-07-12 I en tid av digitala deep fakes, autentiseringar och artificiell textproduktion är frågan om vad som är äkta mer aktuell än någonsin. »Is this real?« är något man ofta ser i flödet på sociala medier. • Frågan om äkthet handlar emellertid om mycket mer än vår digitala identitet eller våra personnummer. 20TAL nr 8, »Jag är äkta«, skriver Dan Jönsson om äkthet, digitala apor och Leonard da Vincis Salvator Mundi, Aase Berg rasar över och feg och lat lyrik förklarar varför just hennes poesi är mer äkta än annan, den engelska konstkritikern Paul Clinton skriver om den banbrytande filmregissören Stephen Dwoskin, medeltida odjur samt funktionsnedsättningens politik och estetik (översättning av Alexander Svedberg), Masha Taavoniku besöker utställningar av Sara Ekholm Eriksson och Klara Zetterholm som på olika vis uppehåller sig vid frågor om fakta och fiktion och Andrij Ljubka har skrivit en personlig reflektion om möten vid den ukrainska fronten. • I numret publicerar vi nyskriven poesi av Jonas Gren och Sjón, den senare i översättning av John Swedenmark, samt nyöversatt poesi av Fiston Mwanza Mujila (signerad Elin Svahn). • I numrets debutantsektion publicerar vi dikter av Artur Bagheri. • Numrets omslag är särskilt formgivet av konstnären och författaren Nina Hemmingsson. »

Tretton unga poeter på Dramaten
2022-12-01 AKT UNG! - scenen för unga poeter anordnas för tionde året av 20-TAL. I år medverkar tretton poeter med dikter som de läser under en regisserad scenföreställning, som avslutar Stockholms Internationella Poesifestival 2022. • Livemusik av artisten Varas (Benjamin Muñoz Varas). • Läsning av Sofia Dahlén, som debuterade 2021 med den hyllade boken Patient.»

»Ordets tolkar« 20TAL #7
2022-11-08 I detta temanummer undersöker vi översättningens teori och praktik, och ställer frågor om vem som får översätta och om översättning som politiskt och poetiskt motstånd. • Översättare som Mara Lee, John Swedenmark och Moa Ekbom medverkar med essäer om Anne Carson, Stéphane Mallarmé, Paul Celan, Giuseppe Ungaretti och Homeros. • I Don Mee Chois essä »Översättning är en form=översättning är en antinykolonial form«, tolkad till svenska av Jennifer Hayashida och Andjeas Ejiksson, skriver författaren om erfarenheten att översätta utifrån ett mellanförskap, mellan engelskan och koreanskan. • Magnús Sigurðssons prosatext »Översättarens död«, översatt av John Swedenmark, tar sig an översättningens eufori och många problem genom berättelsen om en namnlös översättare, som kämpar med att förstå ett utdött språk. • I numret fortsätter vi att introducera viktiga röster från Ukraina, den här gången med fokus på kvinnliga prosaister. Julia Iljuchas novell »Grå«, översatt av Susanna Witt, berättar om en fattig övergiven gumma på den ukrainska landsbygden, vars enda sällskap är hennes älskade katt. I ett långt utdrag ur Olena Stiazjkinas roman Lejonet Cecils död hade en mening, översatt av Nils Håkanson, får vi läsa om människoöden som av en slump binds samman av händelser på BB i Donetsk 1986. I romanen gestaltar hon Donbasområdets moderna historia fram till dagens krig och identitetsfrågor • Henrik C. Enbohm möter Ada Limón, USA:s nya poet laureate, i en stor intervju. Vi publicerar också Enbohms översättningar av Limóns poesi. • Numrets debutant är Ellika Lagerlöf.»

Språk & Samhörighet #6 2022
2022-06-11 Att i litteratur ifrågasätta språkets konventioner, att det någonsin skulle vara färdigt, innebär ett ständigt sökande och trevande. I 20TAL nr 6, »Språk & Samhörighet« undersöker vi vad som kan rymmas i, mellan och bortom ett vanespråk. I språkets förmåga att benämna finns enorm kraft, och genom att förvägra namn kan man bygga världar som utesluter och osynliggör i stället för att inkludera. Numret innehåller essäer på temat, nyskriven svensk poesi och en stor introduktion till ny poesi från Ukraina. Det som förenar numrets texter är idén om kraften som ryms i språkets beståndsdelar, i den enskilda benämningen och kategoriseringen. Skribenten Lotta Ilona Häyrynens reflekterar i »Finna det sverigefinska« över mellanförskap, kindben och etnifieringsprocesser. Litteraturforskaren Maria Ramnehill skriver i »Hon kallar sig Nada« om litteraturens transgestalter, könsväxlingar och vilka av litteraturhistoriens verk som resonerar med en modern transerfarenhet. Författaren och psykologen Jonas Brun berättar i »Namn och glömska« om de till synes banala ord som får stor betydelse när minnet sviker och ord börjar lossa från tingen ... (från de ledande orden 20TAL #6 2022)»

Klimatvisioner #4-5 2021
2022-03-05 I 20TAL:s nyutkomna nummer har vi samlat författare, forskare, kritiker och konstnärer med nya idéer om en framtid under och efter klimatförändringarna. Sofia Roberg, aktuell med sin avhandling om Inger Christensen, skriver om naturbegreppets mångskiftande roll under historien. Via filosofer och poeter som Johann Wolfgang von Goethe, Novalis och Friedrich Schiller rör sig Roberg från föreställningar om naturen som moder och slavinna till tankar om en beslöjad natur eller naturen som trickster. Forskaren Bodhisattva Chattopadhyay berättar i essän »Fiktionaliseringen av framtider« om nya visioner om hur vi ska möta klimathotet ... (från de inledande orden #4-5 2021)»

Klubb 20TAL: JORDBEGÄR
2021-11-15 20TAL i samarbete med Färgfabriken den 25 november 18.00-23.00 • Kvällen kommer att innehålla en blandning av poesi, konst, samtal och performance för att utforska nya sätt att gestalta klimatförändringarna och undersöka en känslomässig och intim relation till klimatet genom konsten. Deltagare kommer även att kunna se Färgfabrikens utställning Symbiosis.»

2020-talets framstormande poeter!
2021-06-05 20TAL DigiTAL släpper nu filmade uppläsningar med 2020-talets framstormande poeter! AKT UNG 2020, som skulle ägt rum på Scalateatern i december 2020, ställdes in på grund av pandemin. Men nu framträder AKT UNG! i ny skepnad i form av filmade uppläsningar. Möt unga poeter i miljöer som poeterna har valt själva. Filmteamet har rest runt i landet och skapat tio konstnärliga kortfilmer med elva poeter. Produktionen är gjord av projektledarna Maria Bodin och Jonathan Brott i samarbete med 20TAL. För bild och ljud står Jonathan Brott och Jacob Hallerström, som också framför låten Klagosång i AKT UNG!:s trailer.»

Dumhetens alla skepnader #3 2021
2021-05-11 Dumheten rör sig fritt inom alla områden: politiken, företagandet, idrotten, kulturen- man kan stöta på den i mataffären såväl som i tvättstugan. Den kläs i olika kostymer, men kan också avklädas och stå naken. I 20TAL:s nya nummer vrider och vänder de medverkande på fenomenet dumhet på såväl systemkritisk som individuell nivå. Från Friedrich Nietzsche och Ulf Kristersson till Marcel Proust och semlor. Hur kommer dumheten till uttryck i dagens svenska litteratur och konst?»

20TALs digitala Kulturnatt den 24 april
Fyra poeter 2021-04-17 Kulturnatt Stockholm är natten då många av stadens scener och vrår öppnar dörrar för allmänheten och 20TAL är en av de medverkande. För femte året bjuds allmänheten in till ett öppet hus på tidskriftens och förlagets redaktion och evenemangskontor. 20TAL bjuder på poesiuppläsning genom decennier med några författare som har anknytning till dess historia. Poeterna Nina Burton, Aase Berg, Helena Boberg och Jon Ely Xiuming Aagaard Gao läser. I år förbereder 20TAL ett videoevenemang vilket innebär att de når publik över hela landet till skilnad mot tidigare endast besökarna. Kvällen den 24e april publiceras 20TALs kulturnatt, både i deras egna och Kulturnatt Stockholms kanaler!»

Anne-Marie Berglunds uppror #2
2020-12-16 »Anne-Marie Berglunds uppror«, är ett helt nummer tillägnat Anne-Marie Berglund, med aldrig tidigare publicerade dikter och noveller av författaren. Kristoffer Leandoer, Anneli Jordahl, Eva Ström, Jonas Ellerström och Ana Valdés medverkar med essäer i denna hyllning till Anne-Marie Berglunds författar- och konstnärskap.»


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Artiklar från  20TAL

Annons:

Senaste nummer:

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-01-27
Divan 3-4 2023

2024-01-26
Signum 1

2024-01-25
Haimdagar 1-2 2024
Karavan 4 2023

2024-01-20
Tidig Musik 4 2023

2024-01-15
Hjärnstorm 152-153 2023

2024-01-10
Utställningskritik 5 2023

2024-01-03
Medusa 4 2023

2024-01-02
Parnass 4 2023

2023-12-29
Akvarellen 4 2023

2023-12-13
Fjärde Världen 4 2023

2023-12-12
Populär Astronomi 4 2023

2023-12-08
Signum 8

2023-11-29
Opera 5 2023

2023-11-18
Amnesty Press 3 2023

2023-11-16
Teatertidningen 4 2023

2023-11-08
20TAL 9 2023

2023-11-01
Utställningskritik 4 2023

2023-10-27
Signum 7
Karavan 3 2023

2023-10-25
Nio-Fem 2 2023

2023-10-24
Konstperspektiv 4

2023-10-16
Lyrikvännen 4-5 2023

2023-10-12
Populär Astronomi 3 2023

2023-10-11
Divan 1-2 2023

2023-10-10
Glänta 2 2023

2023-10-09
Haimdagar 3-4 2023
Akvarellen 3 2023

2023-10-08
Medusa 3 2023

2023-10-07
Tidig Musik 3 2023

2023-10-05
Opera 4 2023
Parnass 3 2023

2023-09-29
Ale 2 2023

2023-09-18
Lyrikvännen 3 2023

2023-09-08
Signum 6

2023-08-28
Balder 2 2023

2023-08-22
FLM 3 2023

2023-08-20
Fjärde Världen 3 2023

2023-08-18
Teatertidningen 2-3 2023

2023-08-16
Utställningskritik 3 2023

2023-08-09
Populär Astronomi 2 2023

2023-08-05
Lira Musikmagasin 2 2023

Äldre resuméer