Tretton unga poeter på Dramaten
AKT UNG! – scenen för unga poeter anordnas för tionde året av
20-TAL. I år medverkar tretton poeter med dikter som de läser under en regisserad scenföreställning, som avslutar
Stockholms Internationella Poesifestival 2022.
Livemusik av artisten
Varas (Benjamin Muñoz Varas).
Läsning av Sofia Dahlén, som debuterade 2021 med den hyllade boken Patient.
Tretton unga poeter presenterar sig
Jag heter
Ali Alonzo och pluggar historia på Stockholms Universitet. Skriver om automatisering, rum, medialisering, kronopolis, exkluderande design, selfies, stockholm, fet mat, blod, olja och killar. Född 2003 och bor i Stockholm och har varit på centrum för näringslivshistoria 1 (en) gång.
Jag heter
Albert Bornäs, född 2001 och skriver i princip uteslutande lyrik. Detta beror antingen på att mitt tålamod är för dåligt för att jag skulle orka skriva utan att konstant trycka enter, eller på vansinne. Häromdagen använde en person ordet »vanvördigt« för att beskriva några av mina dikter, vilket gjorde mig glad eftersom det ordet låter så vackert. På sistone har jag skrivit mycket om Jesus, 9/11, blod, diverse vapen och i viss mån även om blommor – på sätt och vis ett patetiskt försök att spä mina texter i gulliga trosbekännelser. Kanske är det i radbrytningarna en knäckt hybris manifesterar sig? Jag bor i Malmö och läser projektåret på Skurups folkhögskolas skrivarlinje.
Jag heter
Artur Bagheri och är poet och författare. Mina dikter präglar två sidor av mig. Den ena är min råa syn på samhället samt dess mörker gentemot mig och andra marginaliserade i det politiska klimatet vi lever i idag. Medan den andra delen är ett kärleksbrev till det vackra jag beskådar runt om mig - romantik, mitt persiska arv och mitt hem i Västerort. Det är cocktail av det militanta och det romantiska. Jag är född 1998 och uppvuxen i Hässelby i västra Stockholm.
Christina Garnett är född 1994 och bor i Stockholm. Jag skriver en diktsvit om att vara ung kvinna och ofrivilligt ensam. Det handlar kanske om England. Om brev som skickas eller inte skickas, messenger-meddelanden som inte öppnas, att vara oläst. Det handlar om att tappa förståndet och bli besatt. Upprepningarna och ältandet. Att vara en förlorare.
Jag heter Dea Binozi, 25 år och jag pluggar till bibliotekarie. Jag kommer från Köpenhamn och är utbytesstudent i Stockholm. Jag skriver ofta om människokroppen och hur den manifesterar sig omkring oss. Slumpmässigt inträffar en del citrusfrukt. Jag tycker om att läsa om naturen och vara i den, vilket kanske också visas i min text.
Jag heter
Eddie Zeitoun och är född 2005 och bor i Gullmars. Egentligen bor jag nog lite närmare Avicii Arena men det känns nästan mer sellout än att läsa på Dramaten. Jag är rätt kort men jag väger upp det med lång stage presence. Jag känner att det är lättare att säga vad jag inte skriver om än vad jag faktiskt skriver om. Jag skriver inte om politik, kyrkan, rasism, veganer, bögar eller Magnus Betnér i stort.
Jag heter
Helga Hjerling och är född 2002. Jag vill skriva sjukdomen ur kroppen, över väggarna och in i koreografin. Jag vill skriva det som kan sägas och inte kan sägas med munnen. Jag skriver med munnen. Jag vill skriva en prins som försvinner och skapas på nytt igen. Förra året gick jag grundåret på författarskolan på Biskops Arnö. Nu bor jag i Malmö och studerar litteraturvetenskap i Lund.
Jag heter
Josefiné Josefsson, är 22 år gammal och född och uppvuxen i Östersund. Jag är bosatt i Uppsala där jag just nu, efter att ha tagit en kandidat i litteraturvetenskap, pluggar journalistik. 2018 blev jag utgiven med novellen »Kom så drar vi!« hos Novellix och våren 2020 tilldelades jag VLT:s stipendium i Lars Gustafsson minne. Jag återvänder alltid till frågan om hur minnen och dikt kan äga varandra. Den här gången utforskar jag det i min svit »Filmjölk och försoning«.
Mitt namn är
Lara Levin Amin, jag är 23 år gammal och bor i Göteborg. Jag är en person som trivs bland höga- och låga frekvensnivåer. Litteratur för mig är att benämna saker och ting vid dess rätta namn, eller åtminstone försöka. Jag behöver litteraturen för att jag är ett barn av min tid. Har till exempel konsumtionsbehov och hatkärlek till sociala medier. Allt mellan det glamorösa och färglösa försöker jag gestalta med ett begär som om det vore ett uppdrag. Litteraturen tillåter mig att få ett avbrott och vad kul det ska bli att föra vidare det avbrottet till AKT UNG.
Jag heter
Matilda Josephson och är född 1997 i Stockholm. Jag bor i Rågsved. Har bott i Malmö i tre år där jag gick på Serieskolan och jobbade Ica. Man kan läsa mina serier i tidningen Galago och förhoppningsvis kommer det en serieroman snart. Just nu pluggar jag skrivande på Jakobsbergs folkhögskola och där visade det sig att poesi var kul! Skriver alltid om nåt slags fiasko.
Saga Wallander är poet och kulturskribent, samordnare för tidskriften Kritiker och projektmedarbetare i litteraturscenen MALMÖTXT. Från början kommer jag från västkusten, men numera är jag bosatt i Malmö. Jag skriver om djur och obehag, och tänker mycket på att vara barn. Jag är född 1998.
Tara Aflaki, poet och skribent, verksam i Stockholm, född 1999. I mitt skrivande intresserar jag mig främst för lyrik och dramatik. Det som fascinerar mig är att genom olika perspektiv undersöka människans villkor och vad som händer när dessa villkor utmanas. Jag söker alltid tänja på gränserna i mitt skrivande, jag vill jag dra texten till sin kant och sedan hela vägen tillbaka till traditionen för att se vad som händer. Det är lekfullt men också präglat av en molande melankoli.
1999 föddes
Vendela Lundegårdh i utkanten av Stockholm. Jag beskriver mig trots det mer ofta än sällan som ett öbarn, då mina föräldrar och min stora släkt bor på Öland och Gotland. Mina fötter har vuxit fast i det stora alvaret, blicken fastnålad i horisonten som sträcker sig i varje väderstreck. Jag är övertygad om att det format mitt skrivande. Just nu läser jag litterär gestaltning på HDK-Valand i Göteborg. Oftast skriver jag en poetisk prosa som jag själv har svårt att beskriva. Men mitt skrivande är något som spolats upp inuti mig likt havsslipad flaskpost, något jag med en ohejdad nyfikenhet verkar vara tvungen att ta mig an.
MUSIK
Benjamin Muñoz Varas är producenten, låtskrivaren och kreatören bakom soloprojektet Varas. Den lovande 25-åringen som upplevs orädd i sitt skapande, när han sömlöst rör sig genom en vidsträckt blandning av klassisk 70-talsrock, punk, hiphop, jazz, soul och allt annat som fångar hans uppmärksamhet.
I centrum finns ett starkt melodispråk som präglar helheten, och i kombination av en estetik som synkar väl med Gen-Z, tillför han något nytt på den samtida indiescenen.
Efter en rad hyllade spelningar i Göteborg och Stockholm under hösten släppte han sin senaste singel »New Light« som är första releasen från kommande EP:n våren 2023.
Utlaggt Bo Pettersson
Publicerad: 2022-12-01
Köp 20TAL
Läs mer om 20TAL i katalogen
Fler artiklar knutna till 20TAL
Fler tidskrifter i kategori LITTERATUR
Fler tidskrifter i kategori ALLMÄNNA