Innehåll

LEDARE
Etiken hjälper oss Helena Giertta
Mordet på Lisa Holm i västgötska Blomberg är en oerhörd händelse för de inblandade. Vi kan alla identifiera oss och vi vill veta mer för att förstå, för att bearbeta våra egna tankar och vår ångest kring det som hänt.

KRÖNIKA
En högersväng att prata om Andreas Ekström
Tre liberala ledarsidor i Sverige har på kort tid har gjort betydande hållningsförändringar. Jag talar förstås om Göteborgs-Posten, Dagens Industri och Expressen.      

Överdriven VM-bevakning? Andreas Ekström
VM i fotboll avgörs just nu i Kanada, det kan väl ingen ha missat. Svenska medier har bevakat detta massivt – det har varit allt från analyser till personporträtt och guider.

DEBATT
En vänstersväng att kritisera Bengt Olof Dike
Oron hos kulturskribenten Andreas Ekström över det han anser vara en högersväng på ledarsidorna i Göteborgs-Posten, Dagens Industri och Expressen (Journalisten den 20/7) har väckt viss uppmärksamhet i den politiska mediedebatten. Särskilt DI:s påstådda kursändring oroar honom till den grad att han med gillande citerar den tämligen politiskt oerfarna vänsterskribenten Ida Ölmedals uppläxning av DI:s rutinerade liberale politiske chefredaktör PM Nilsson. (Expressen 2/7)

Medierna saknar kunskap och perspektiv Lasse Winkler
Jag har länge burit på uppfattningen att det finns en fundamental brist inom svenska medier. Den berör företagskulturen, den som sätter standard för den interna dialogen och de eventuella kvalitetsbegrepp man vill eller måste arbeta med.

FOLK
Läs mer: www.journalisten.se/folk/

NYHETER
Norska Journalistens chefredaktör anklagas för plagiat
31 juli, 2015 | Norska Journalistens chefredaktör Helge Øgrim har avslöjats med att ha plagierat en artikel innan han började på tidningen. Vissa kräver hans avgång. Men tidningsstyrelsen har fortsatt förtroende för Øgrim.

Ryssland kräver att journalist utlämnas
31 juli, 2015 | Reportrar utan gränser kräver att den ryske journalisten Andrej Nekrasov omedelbart frisläpps. Han greps på flygplatsen i Larnaca i Cypern på rysk begäran den 15 juli och riskerar 15 års fängelse om han utlämnas till Ryssland.

Twitter censureras i Turkiet
31 juli, 2015 | Det amerikanska företaget Twitter samarbetar med turkiska regeringen och stänger på begäran av regeringskritiska twitterkonton som sprider material som bryter mot turkisk lagstiftning.

"Man är redaktör och reporter i ett"
30 juli, 2015 | Elinor Ahlborn, 23, arbetar som vikarie på Kulturnyheternas webbredaktion i Stockholm. Hennes vilja att berätta historier tog henne till journalistyrket.

Färre vill bli journalist i Danmark
30 juli, 2015 | I Sverige är det allt färre som utbildar sig till journalister. Samma sak gäller i Danmark där journalistik inte längre ligger i topp över kurser med högst antal sökande per plats. Däremot är kommunikationsitbildningen nu med på tio i topp-listan.

Tio procent av tidningsjobben försvann i USA
30 juli, 2015 | En ny undersökning visar att jobben på tidningsredaktionerna i USA minskade kraftigt förra året. Den största procentuella minskning på 37 år kunde räknas in då över tio procent av jobben försvann 2014.

Mattsson: ”Medieföretagen kanske måste agera”
30 juli, 2015 | Gårdagens pulverattack mot SVT Blekinge har fått stor uppmärksamhet runt om i mediesverige. Expressens chefredaktör Thomas Matsson menar att mediehusen kan göra betydligt mer själva för att förhindra attacker.

Pulvret var vetemjöl
30 juli, 2015 | Det vita pulver som orsakade stort pådrag på SVT Blekinge i går var vetemjöl.

SVT-Blekinge sänder som vanligt ikväll
29 juli, 2015 | Trots hotet, den stora polisinsatsen och kuvertet med vitt pulver. SVTs lokala nyhetssändningar från Blekinge går som vanligt ikväll. "Vi har tagit hjälp av redaktionerna i Skåne och Småland och kör som vanligt", säger Taner Caliskan, på SVT Malmö.

Säpo: ”Vi står inte för skyddet av redaktioner”
29 juli, 2015 | Säpo menar att man i dag gör tillräckligt inom ramen för sin verksamhet för att skydda demokratin och exempelvis journalisters arbete. Men de kan inte svara på om man kan känna sig trygg i dag som journalist.

SVT-Pulvret tros vara ofarligt
29 juli, 2015 | Reportern som öppnade kuvertet med ett vitt pulver i på SVT i Blekinge har nu fått lämna sjukhuset. Pulvret tros vara ofarligt men polisen har ändå skickat pulvret vidare på analys efter ett snabbtest.

SVT-reportern på väg till sjukhus
29 juli, 2015 | En reporter på SVT Blekinge hittade i morse ett kuvert med vitt pulver i. Polisen har ännu inte identifierat vad som fanns i brevet men reportern har sanerats och ska nu vara på väg till sjukhus.

Slog till journalist – får sparken
29 juli, 2015 | Mexicos landslagstränare i fotboll Miguel Herrera ledde landet till seger i Gold Cup. Men efter att ha slagit till en journalist på flygplatsen i Philadelphia får han nu sparken.

SVT i Blekinge avspärrat av polisen
29 juli, 2015 | Ett brev med okänt innehåll i form utav ett vitt pulver har skickats till SVTs redaktion i Blekinge. En reporter öppnade brevet vid klockan sju på morgonen och hålls nu isolerad inne på redaktionen tills polisens tekniker undersökt pulvret.

NY Times startar branded-avdelning i London
28 juli, 2015 | För att dra in fler internationella annonsörer startar nu New York Times en branded content-avdelning i London. Sedan förra året har tidningen byggt ett team på över 37 journalister som producerar deras reklamliknande innehåll.

Så gör NA journalistik av regnet
28 juli, 2015 | Har du tröttnat på regnet? Det går dock att göra journalistik av denna snackis på olika sätt. På Nerikes Allehanda åker just nu en reporter och fotograf runt på heltid och direktrapporterar sommarväder. Samtidigt har man dragit igång en sociala medier-kampanj där alla läsare som taggar sina bilder #NAregn får dem publicerade.

Kritik mot SVT som ändrar sig om kulturnyheter
28 juli, 2015 | SVT glömmer bort kulturen under semestertider. Det menar Expressen-skribenten MarieLouise Samuelsson som är kritisk mot hur de i Aktuellts kortare sommarformat inte har plats för dagliga nyheter om kultur. SVT har dock redan börjat tänka om inför nästa sommar.

Turkiet förbjuder 65 kurdiska nyhetssidor
27 juli, 2015 | En domstol i Ankara har i dag enligt uppgift förbjudit 65 olika turkisk- och kurdiskspråkiga tidningar och webbsidor i såväl Turkiet som Irak. 1 kommentar

Twitter raderar stulna inlägg
27 juli, 2015 | Mikrobloggen Twitter tar ställning för upphovsrätten och har börjat radera stulna inlägg. Detta efter att en frilansjournalist i USA slagit larm till sociala medier-företaget om stulna skämt.

The Economist kan också säljas
27 juli, 2015 | I förra veckan stod det klart att japanska mediekoncernen Nikkei köper Financial Times. Nu kan även anrika tidningen The Economist säljas.

Reporter gripen efter att ha begärt ut handlingar
27 juli, 2015 | En reporter från samhällsmagasinet Avsnitt greps av polis och fick sin mobil beslagtagen vid Ringsjöanstalten i Eslöv. Reportern hade rest till anstalten för att begära ut allmänna handlingar.

Christian Möller: För mig är allt spännande
24 juli, 2015 | Sommarvikariatet på P4 Göteborg är Christian Möllers första jobb som journalist. Utbildningen på JMG har gjort det lättare för honom att snabbt komma in i rutinerna.

Obama uppmanas försvara pressfriheten
24 juli, 2015 | Reportrar utan gränser har skrivit till USAs president Barack Obama och uppmanat honom att ta upp frågan om informationsfrihet med sina kolleger under sin turné till Kenya och Etiopien som börjar i dag.

TV-tittare skänker pengar till våldtäktsoffer
24 juli, 2015 | Många TV-tittare hörde av sig efter Korrespondenternas program om 17-åriga Gira som blivit våldtagen och såld och ville hjälpa till. SVTs korrespondent Malin Mendel Westberg har öppnat ett konto för alla som vill skänka pengar till Gira. 1 kommentar

Japanska Nikkei köper Financial Times
24 juli, 2015 | Den japanska mediekoncernen Nikkei köper affärstidningen Financial Times av brittiska Pearson för 844 miljoner pund.

Pieter ten Hoopen nominerad till en Emmy
23 juli, 2015 | Pieter ten Hoopen har nominerats till en Emmy för sin film Hungry Horse. ”Jag trodde först att det var en kompis som skämtade”.

Discovery köper hela Eurosport
23 juli, 2015 | Den amerikanska mediekoncernen Discovery köper de resterade 49 procenten av Eurosport för 5 miljarder kronor.

Japansk journalist saknad i Syrien
23 juli, 2015 | Oron växer vad som har hänt den japanske frilansjournalisten Jumpei Yasuda som försvann inne i Syrien för en månad sedan.

Financial Times till salu för 1,6 miljarder dollar
23 juli, 2015 | Enligt nyhetsbyrån Bloomberg ska Financial Times vara till salu för 1,6 miljarder dollar.

Casper Danielsson: Jag har fått stor frihet att testa nya saker
23 juli, 2015 | Casper Danielsson har ett sommarvikariat på Barometern. Till hösten fortsätter han som redaktör på Lundagård, studenttidningen vid Lunds universitet.

Tre journalister försvunna i Syrien
22 juli, 2015 | Tre spanska frilansjournalister, Antonio Pampliega, Angel Sastre och José Manuel López, har varit försvunna i Syrien sedan den 13 juli. De försvann då de befanns sig i Aleppo.

Jonas Gratzer Årets fotograf i Asien
22 juli, 2015 | Den svenske fotografen Jonas Gratzer har utsetts till Årets fotograf av Utrikeskorrespondenternas klubb i Thailand. Han får priset för sina reportage från Asien. 2 kommentarer

TV4 riskerar högre reklamböter
22 juli, 2015 | Granskningsnämnden för radio och TV överklagar den avgift TV4 dömts att betala efter att ha gjort smygreklam för försäkringsbolaget Agria i programmet Veterinärerna.

Mittmedia kan tänka sig morgonutdelning i Ångermanland
22 juli, 2015 | De som bor i orterna Backe och Rossön i Strömsunds kommun får inte dagstidningarna Östersunds-Posten och Länstidningen förrän dags efteråt. Prenumeranterna protesterar och nu lovar ÖPs chefredaktör Hans Lindeberg att se över hur de ska får tidningen på utgivningsdagen.

TV4 ska böta 50 000 kronor
22 juli, 2015 | TV4 att betala 50 000 kronor för att ha otillbörligt gynnat försäkringsbolaget Agria i ett program. Det har förvaltningsrätten i Stockholm slagit fast.

Marianne Mörck mest lyssnad Sommarpratare
22 juli, 2015 | Skådespelaren och regissören Marianne Mörck har hittills fått flest lyssnare på sitt Sommarprogram, runt en miljon hörde hennes program som sände den 10 juli. Detta enligt TNS Sifos veckomätningar.

Nästa utmaning för Wenda Hajo är att äta surströmning
21 juli, 2015 | Programledaren Wenda Hajo blev av P4 Gävleborgs lyssnare utmanad i att hoppa fallskärm. Nästa utmaning är att äta surströmming.

Statlig nyhetsbyrå ska bemöta Putins propaganda
21 juli, 2015 | Regeringarna i Holland och Polen går samman och startar en ryskspråkig nyhetsbyrå för att bemöta ryskt propaganda.

Sommarpratar anmäld till Granskningsnämnden
21 juli, 2015 | Leila Lindholms sommarprat har anmäls till Granskningsnämnden av lyssnare som anser att hon berättade för mycket om sina egna varumärken.

Minskat linjärt tittande på MTGs kanaler
21 juli, 2015 | Det linjära tittandet på TV har mattats av i Skandinavien under det andra kvartalet i år. Den digitala försäljningen har dock ökat med 30 procent. Det visar MTGs kvartalsrapport.

Charlie Hebdo slutar med bilder på Muhammed
20 juli, 2015 | Den franska satirtidningen Charlie Hebdo kommer inte längre publicera karikatyrer på profeten Mohammed. Det säger tidningens chefredaktör Laurent Sourisseau.

Konstnär får inte fotografera kranier
20 juli, 2015 | Sametinget tillåter inte att den samiske konstnären Tomas Colbengtson fotograferar mänskliga kvarlevor som kan ha tillhört hans förfäder.

Pressfrihetens värsta förbrytare
20 juli, 2015 | Reportrar utan gränsen har gjort en sammanställning av de statsöverhuvuden som är värst på att hota och fängsla journalister. På listan finns Turkiets president Recep Erdogan, Ecuadors president Rafael Correa, Zimbabwes president Robert Mugabe och ledaren för den thailändska militärjuntan Pray Chan-ocha.

Reporter nekas bild på misstänkts skador
20 juli, 2015 | Kammarrätten avslår en reporter på Aftonbladets överklagan om att få ut en bild från en förundersökning. Bilden har tagits av en rättsläkare vid undersökning av skador på en misstänkt. Rätten bedömer att den enskilde kan skadas om fotografiet lämnas ut.

Rasistiska kommentarer på SVT om samer
20 juli, 2015 | SVT kritiseras för att ha låtit kränkande kommentarer om samer och renskötare stå kvar på företagets Facebooksida.

Sanna Arbman, lokalredaktör: Det gäller att vara snabb
17 juli, 2015 | Sanna Arbman Hansing jobbar för andra sommaren som lokalredaktör i en av Sveriges fattigaste kommuner: Nordanstig i Hälsingland.

”Aftonbladet är inte till salu”
17 juli, 2015 | Den norska mediekoncernen Schibsted tänker inte sälja Aftonbladet till Bonnier. Det sade bolagets VD Rolv Erik Ryssdal när han presenterade resultatet för andra kvartalet, skriver norska Dagens Næringsliv.

Ökade digitala annonsintäkter för Aftonbladet
17 juli, 2015 | Aftonbladet reslutat för andra kvartalet 2015 var 71 miljoner kronor. Samma period gav ett resultat på 57 miljoner. Det är en tillväxt på 25 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Starkt resultat av SvD
17 juli, 2015 | Svenska Dagbladet gjorde en vinst på 19 miljoner kronor det andra kvaltalet 2015, en ökning med sju miljoner jämfört med samma period 2014. Enligt SvD beror detta på en fortsatt stark digital tillväxt och kraftigt sänkta kostnader.

SD ingick förlikning med fotograf
17 juli, 2015 | Sverigedemokraterna i Mölndal publicerade bilder på sin hemsida av den fotografen Jill Greenberg. Hon stämde SD. Nu har de nått en förlikning.

Adam Tensta lämnade TV4s Nyhetsmorgon i protest
16 juli, 2015 | Artisten Adam Tensta lämnade direktsändningen av Nyhetsmorgon i protest mot en bokning av en gäst kanalen gjort vid ett tidigare tillfälle. 1 kommentar

Egypten ändrar kontroversiell lag
16 juli, 2015 | Egypten har gått med på att ändra en kontroversiell lag som kunde ge journalister fängelse om de rapporterade något annat än den av regeringen godkända ståndpunkten när det gäller attacker från jihadister.

Antalet arbetslösa journalister ökar
16 juli, 2015 | I juni månad var 493 journalister öppet arbetslösa. Det är en ökning med 7 procent i jämförelse med samma period förra året. Det visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

Malin Palm: ”Medier kan skapa förändringar i samhället”
16 juli, 2015 | ”Medier har en viktig roll att spela så att det sker förändringar i samhället och för att inte underblåsa konflikter och skadliga stereotyper.” Det säger Malin Palm som jobbar med genderfrågor för organisationen International Media Support.

Nyheter via sociala medier ökar
16 juli, 2015 | Antalet amerikaner som vänder sig till Twitter och Facebook för att få information ökar. Det visar en ny studie från Pew Research Center.

Pressfriheten hotad i Kenya
15 juli, 2015 | Journalister trakasserier, hotas och attackeras. Innehållet i nyhetsmedier manipuleras av annonsörer eller ägarna som har politiska kontakter. Det visar en ny rapport från Committee to protect journalists, CPJ.

Nakna bröst censurerades
15 juli, 2015 | En bild på en kvinna som under Regnbågsparaden i Göteborg visar sina bröst har tagits bort från GP konton på Instagram och Facebook. ”Det rör sig om moralpanik”, säger GPs bildchef Anders Håkansson. 1 kommentar

Dokumentärfilmare stämmer amerikanska staten
15 juli, 2015 | Dokumentärfilmaren Laura Poitras, regissören av Citizenfour som handlar om visselblåsaren Edward Snowden, har stämt den amerikanska staten. Detta efter att hon vid 50 tillfällen stoppats på flygplatser runt om i världen.

Journalister på Balkan trakasseras
15 juli, 2015 | Journalisterna på Balkan utsätts för fysiska attacker, hot och dödshot och förtalskampanjer. Det visar en ny rapport från Human Rights Watch.

Turkisk journalist får fristad i Sverige
14 juli, 2015 | Den turkiska författaren och journalisten Erol Özkoray har fått fristad i Sverige. Erol Özkoray har hotats och förföljts av den turkiska staten och militären på grund av sitt engagemang för yttrandefrihet och demokratiska frågor.

Hannes Nelander lämnar SVT: ”Det kändes helt rätt”
14 juli, 2015 | Rapports programledare Hannes Nelander lämnar SVT för att börja på Expressen TV, även där som programledare.

Etiopisk journalist frigiven
14 juli, 2015 | Den etiopiska journalisten och krönikören Reeyou Alemu, som suttit i fängelse sedan 2011 anklagad för terrorism, har frigivits.

Elektroniska dagboksblad lämnas inte ut
13 juli, 2015 | Högsta domstolen slår fast att en man som begärt ut dagboksblad från Svea hovrätt i elektronisk form inte har rätt till handlingarna.

Journalister åtalas för att ha förtalat marinen
13 juli, 2015 | I morgon startar rättegången mot två journalister i Thailand. De anklagas för att ha smutskastat den thailändska marinen. Om de fälls kan de få långa fängelsestraff och böter på närmare 30 000 kronor.

Aller Media förvärvar hela Frida Förlag
13 juli, 2015 | Aller Media förvärvar hela aktieposten i Frida Förlag som därmed blir ett helägt dotterbolag inom Aller Media AB.

Kinesisk journalist som jobbade för tyska medier frigiven
13 juli, 2015 | En kinesisk journalist som bevakade demonstrationerna i Hongkong för den tyska tidningen Die Zeit har släppts efter nio månader i fängelse. 1 kommentar

Kristoffer Örstadius: ”JOs handläggningstid är för lång”
10 juli, 2015 | Det tog 16 månader för Nordanstigs kommun att fatta beslut om en begäran att få ut allmänna handlingar som Dagens Nyheters reporter Kristoffer Örstadius lämnade in i mars 2014. En bidragande orsak till fördröjningen är att JOs handläggningstid var över ett år. ”Detta öppnar för myndigheter att stoppa granskningar”, säger Kristoffer Örstadius.

Saudiarabien mutar utländska medier
10 juli, 2015 | Saudiarabien donerar stora belopp till medieföretag runt om i världen i syfte att påverka rapporteringen om landet. Det visar dokument som läckts till Wikileaks. 1 kommentar

Sjukhus stoppar tidningsförsäljning efter artiklar
10 juli, 2015 | Tre sjukhus i Pittsburgh, USA, har stoppat butiksförsäljningen av Pittsburgh Post-Gazette efter att tidningen rapporterat om allvarliga problem med transplantationer på sjukhusen.

Färre söker journalistutbildning
10 juli, 2015 | Antalet sökande till journalistutbildningarna har rasat jämfört med förra året.

P4 Kronoberg utmanar SmP i hästhoppning
9 juli, 2015 | Lars-Peter Hielle och Anne Marchal på P4 Kronoberg ligger i hårdträning. I augusti ska de ställa upp i kändishoppning till häst. En utmaning, eftersom ingen av dem har hoppat på många år. Bland konkurrenterna finns ett lag från Smålandsposten.

Tre journalister mördade i Honduras
9 juli, 2015 | Tre journalister har mördats i Honduras under loppet av tio dagar.

Polisövning skrämde upp SR-journalister
9 juli, 2015 | Polisen höll på att skrämma slag på Radiosportens medarbetare på torsdagen. Plötsligt hördes gevärsskott utanför radiohuset på Gärdet i Stockholm, ambulanshelikoptrar landade och ett rökmoln steg upp från ambassadområdet som ligger strax intill. ”Det tog en stund för oss att förstå att det var en övning”, säger reportern Bengt Skött.

Charlie Hebdo-tecknares änka anmäler polisen
9 juli, 2015 | Maryse Wolinski, vars make Georges Wolinski mördades i terrorattacken mot Charlie Hebdo i januari, kräver att polisens agerande i samband med attacken utreds. 2 kommentarer

Färre attacker mot journalister i Ukraina
8 juli, 2015 | Under 2015 har antalet fysiska attacker mot journalister i Ukraina minskat kraftigt, enligt en rapport från den ukrainska oberoende pressfrihetsorganisationen Institute of Mass Information (IMI).

Tre journalister mördade på en vecka i Mexiko
8 juli, 2015 | Tre mexikanska journalister har hittats mördade inom loppet av en vecka.

TV4s nonchalans ger högre straffavgift
8 juli, 2015 | TV4 ska betala en straffavgift på 300 000 kronor för att man brutit mot reglerna om utformning av sponsringsmeddelanden. Avgiften blir särskilt hög eftersom Granskningsnämnden anser att TV4 visat nonchalans genom att vid flera tidigare tillfällen ha brutit mot reglerna.

Alkoholfejd mellan Tomelilla och Ystads Allehanda
7 juli, 2015 | Tomelilla kommun hävdar på sin hemsida att Ystads Allehanda bryter mot god pressetik i flera artiklar som handlar om alkoholtillstånd. Kommunen anser bland annat att YA ”driver kampanj” mot kommunens alkoholenhet. Chefredaktör Lars Mohlin (bilden) går till rasande motangrepp och anser att Tomelillas angrepp på tidningen är ett ”demokratiskt haveri”. 2 kommentarer

Så mycket tjänar fackförbundspressens chefer
7 juli, 2015 | Fackförbundspressens chefredaktörer tjänade i snitt cirka 50 000 kronor i månaden inkomståret 2013. Kvinnor tjänade mer än män. Det visar en granskning som Scoop har gjort.

Misstänkt giftmord på indisk journalist
7 juli, 2015 | Den indiske journalisten Akshay Singh avled efter att ha druckit en kopp te mitt under en intervju.

Musiktidningen NME blir gratistidning
7 juli, 2015 | Sjunkande upplaga gör att den brittiska musiktidningen NME övergår från att vara prenumererad tidning till att bli gratis.

Berit Önell: ”Det är skrämmande”
6 juli, 2015 | Mejlväxlingen mellan politiker i Hässleholm och ledningen för tidningen Norra Skåne skulle ha kunnat ge insikt i härvan som ledde till att tidningens reporter Berit Önell först plockades bort från kommunbevakningen och sedermera blev uppsagd. Men mejlen har raderats, i strid mot regelverket. ”Det är skrämmande att allmänna handlingar kan raderas på detta sätt”, säger Berit Önell.

Albanska journalister får asyl
6 juli, 2015 | De två albanska journalisterna Syrjeva Berberi (bilden) och Entuela Capani som låg bakom ett TV4-reportage har fått asyl i Sverige efter att ha hotats till livet i Albanien. Men Syrveja Berberis bror fick avslag på asylansökan och ska skickas tillbaka till Albanien.

Mer om film i SVT i vinter
6 juli, 2015 | I januari kommer Sveriges Television att ersätta nedlagda Filmkrönikan med ett nytt filmprogram. Samtidigt ska det bli lättare för tittarna att hitta SVTs kulturutbud. 1 kommentar

Skyttedal kräver DN på 28 000 kronor för foto
6 juli, 2015 | KDUs ordförande Sara Skyttedal kräver Dagens Nyheter på 28 000 kronor för att tidningen utan tillåtelse publicerat bilder hon har upphovsrätten till.

Terrorrapportering kan ge fängelse
6 juli, 2015 | Den egyptiska regimen vill göra det olagligt att publicera uppgifter som motsäger officiella uttalande från militärmakten rörande terrorism.

Gota Media köper gratistidningar
6 juli, 2015 | Gota Media förvärvar gratistidningarna KalmarPosten och Emmaboda Tidning.

Tidskriften Television drar ner på utgivningen
3 juli, 2015 | När tidskriften Television nekades kulturtidskriftsstöd blev redaktionen tvungen att ställa in vårens första nummer. Nu har ett nytt nummer precis kommit ut, men i fortsättningen kommer tidningen av ekonomiska skäl att ges ut med viss oregelbundenhet. 1 kommentar

Kommunen raderade mejlkopior trots tvist
3 juli, 2015 | Den grävande reportern Berit Önell kommer aldrig att få ut mejlväxlingen mellan Norra Skånes ledning och Hässleholms kommunalråd. Trots att Högsta förvaltningsdomstolen nu gett henne rätt. Kommunen har raderat säkerhetskopiorna.

Wolodarski: ”Det var oerhört smärtsamt”
3 juli, 2015 | Efter att Journalisten publicerat en video som visar hur Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski flyr från våra frågor i Almedalen, har han valt att ställa upp på en intervju. Fyra och en halv månad efter att Journalisten skickade första intervjuförfrågan svarar nu Peter Wolodarski på våra frågor om frysboxen på DN, och han säger att han inte har något att be om ursäkt för. 2 kommentarer

Här flyr DNs chefredaktör från Journalistens frågor
2 juli, 2015 | I flera månader har Journalisten försökt att få en intervju med Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski om den så kallade ”frysboxen” på DN. När Journalisten till slut söker upp Peter Wolodarski i Almedalen väljer han att fly. 8 kommentarer

1 000 jobb ska försvinna på BBC
2 juli, 2015 | Brittiska BBC tappar licenspengar när publiken i allt snabbare takt skrotar sina TV-apparater. Konsekvensen: mer än 1 000 jobb väntas försvinna på företaget.

Historiskan lämnar LRF Media
2 juli, 2015 | Den kvinnohistoriska tidskriften Historiskan bryter sig loss från LRF Media och blir en egen verksamhet. "Att driva Historiskan utanför förlagets regi öppnar för många nya möjligheter", säger Eva Bonde, en av grundarna.

Nya åtal mot turkisk grävare
2 juli, 2015 | Den granskande turkiske journalisten Mehmet Baransu dömdes i tisdags till tio månaders fängelse för att ha förolämpat president Erdogan på Twitter. Samtidigt väntar nya åtal mot honom.

Ekis Ekman: ”Utsatt för hot under förhör”
2 juli, 2015 | Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman är en av de sex svenskar som befann sig på Ship to Gaza och nu är i israeliskt förvar. "Jag är utsatt för förhör och hot under förhör", säger hon i ett meddelande. 1 kommentar

Frilansar vittnar om lönestagnation
2 juli, 2015 | Under två seminarier i Almedalen vittnade frilansfotografer om att det har blivit allt svårare att livnära sig på jobbet. Expressens Thomas Mattsson som kritiserats hårt för försämrade villkor för fotografer menade att man måste acceptera att tidningarna skär i kostnaderna.

Tung kritik mot mediepolitiken i Almedalen
1 juli, 2015 | Det offentliga samtalet är hotat och partierna saknar en fungerande mediepolitik för framtiden. Den kritiken riktade en tung expertpanel under ett seminarium om kulturtidskrifternas och dagspressens framtid.

Frilansavtal i hamn
1 juli, 2015 | Frilansjournalister som haft ett stadigvarande uppdrag som avbryts har rätt till betald uppsägningstid. Det är en av nyheterna i det nya frilansavtalet som undertecknades i Visby i dag.

”Risk för förlängd arbetstid”
1 juli, 2015 | ADs dom i dag innebär en uppenbar risk för att medieföretag kan befria sig från olika former av arbetstidsförkortningar, säger Journalistförbundets jurist Katarina Dahlskog. UPPDATERAD

AD ger UNT rätt om uppsagda lönerevisioner
1 juli, 2015 | Arbetsdomstolen ger Upsala Nya Tidning rätt i tvisten om de av arbetsgivaren uppsagda lönerevisionerna från 1979 och 1986. UNT hade rätt i att neka anställda att få ut två dagars extra ledighet per år. UPPDATERAD

Biståndsorganisation PO-anmäler 25 tidningar
1 juli, 2015 | När biståndsorganisationen We Effect lät undersöka hur svenska tidningar skriver om bistånd och hjälpinsatser i Afrika visade det sig att lokalbefolkningen sällan fick sina namn i tidningen. Nu PO-anmäler organisationen 25 svenska tidningar för att de brustit i att namnge personer i publiceringar om Afrika.

Journalister tvingas flytta efter hot
1 juli, 2015 | På 99 svenska redaktioner har journalister utsatts för hot det senaste året. Vid några tillfällen har hoten varit så allvarliga att de tvingat journalister och anhöriga att flytta tillfälligt. Det framgår av en ny undersökning som presenteras av Utgivarna i Almedalen på onsdagen.

KiS-förhandlingar avslutade
1 juli, 2015 | Förhandlingarna om uppsägningen av 14 journalister på Kompetens i Skåne är avslutade. KiS-klubben är nöjd med villkoren för uppsägningarna.

Storägare beredd att sälja Aftonbladet
1 juli, 2015 | Lars Ander, som genom NWT-koncernen äger en stor del i Schibsted, kommer inte att lägga in sitt veto om en försäljning av Aftonbladet till Bonnier skulle bli aktuell, säger han i en intervju i Dagens Industri.


PRENUMERERA!
En helårsprenumeration kostar 695 kronor.
Journalistikstuderande betalar 325 kronor.
Teckna din prenumeration på www.journalisten.se/prenumerera
 











Publicerad: 2015-08-10

Köp Journalisten
Läs mer om Journalisten i katalogen
Fler artiklar knutna till Journalisten
Fler tidskrifter i kategori MEDIA & SPRÅK
Fler tidskrifter i kategori ARBETS- & NÄRINGSLIV


Annons:

Senaste nummer:

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-01-27
Divan 3-4 2023

2024-01-26
Signum 1

2024-01-25
Haimdagar 1-2 2024
Karavan 4 2023

2024-01-20
Tidig Musik 4 2023

2024-01-15
Hjärnstorm 152-153 2023

2024-01-10
Utställningskritik 5 2023

2024-01-03
Medusa 4 2023

2024-01-02
Parnass 4 2023

2023-12-29
Akvarellen 4 2023

2023-12-13
Fjärde Världen 4 2023

2023-12-12
Populär Astronomi 4 2023

2023-12-08
Signum 8

2023-11-29
Opera 5 2023

2023-11-18
Amnesty Press 3 2023

2023-11-16
Teatertidningen 4 2023

2023-11-08
20TAL 9 2023

2023-11-01
Utställningskritik 4 2023

2023-10-27
Signum 7
Karavan 3 2023

2023-10-25
Nio-Fem 2 2023

2023-10-24
Konstperspektiv 4

2023-10-16
Lyrikvännen 4-5 2023

2023-10-12
Populär Astronomi 3 2023

2023-10-11
Divan 1-2 2023

2023-10-10
Glänta 2 2023

2023-10-09
Haimdagar 3-4 2023
Akvarellen 3 2023

2023-10-08
Medusa 3 2023

2023-10-07
Tidig Musik 3 2023

2023-10-05
Opera 4 2023
Parnass 3 2023

2023-09-29
Ale 2 2023

2023-09-18
Lyrikvännen 3 2023

2023-09-08
Signum 6

2023-08-28
Balder 2 2023

2023-08-22
FLM 3 2023

2023-08-20
Fjärde Världen 3 2023

2023-08-18
Teatertidningen 2-3 2023

2023-08-16
Utställningskritik 3 2023

2023-08-09
Populär Astronomi 2 2023

2023-08-05
Lira Musikmagasin 2 2023

Äldre resuméer