Förhandsmoderering eller i efterhand
Tidningar och tidskrifter ger ofta läsaren möjlighet att kommentera artiklar. För inte länge sedan intervjuade Johan Nesser för journalisten.ses räkning Riksdag & Departements chefredaktör Mattias Croneborg angående moderering av artikelkommentarer. Mattias säger att han tolkar Göta hovrätts beslut angående moderering att om en webbpublikation saknar förhandsmoderering faller dess grundlagsskydd. Han vågar inte riskera att reportrarna skriver utan grundlagsskydd. Och uppgiftslämnarna måste också vara säkra på att grundlagsskyddet gäller.
Grundlagsskydd får publikationer med ett utgivningsbevis och föreskrifterna för att få ett sådant går det att läsa om på Myndigheten för Radio och TV,
Utgivningsbevis för databaser. Med utgivningsbevis får "webbplatsen samma grundlagsskydd för yttrandefriheten som radio, tv och tidningar har för sina databaser".
I en dom från Göta hovrätt sägs ”/.../ inte varit möjligt att släppa in omodererade kommentatorer på webbplatsen och ändå bibehålla grundlagsskyddet för det redaktionella materialet på bloggen”. Framöver kan dock annat komma att gälla för yttrandefrihetskommittén har föreslagit att vissa delar på en sajt skall kunna undantas grundlagen, och därmed ändå göra det möjligt för andra så att säga redaktionella delar att vara skyddade av grundlagar. En hel publikation är därmed inte oskyddad bara för att det finns eftermodererade kommentarsfält. Ändringen kräver dock två riksdagsbeslut med mellanliggande val.
Stora drakar som Aftonbladet och DN har inte tagit bort sitt kommentarsfält. Kommer det innebära att deras utgivningsbevis diskvalificeras och grundlagsskyddet försvinner? Så förhåller det sig enligt Petter Larsson, Aftonbladet i artikeln
Inget lagskydd för artiklar på nätet. Men enligt lawline.se i en tidigare artikel finns ett automatiskt grundlagsskydd för medieföretag, de behöver inte ens söka, springande punkten är att de är ett mediaföretag som anmält en databas. Detta bekräftat av Myndigheten för Radio och TV när jag ringer och frågar. Och hur förhåller det sig med tidskrifterna, är deras artiklar möjliga att kommentera? Generellt sett nej, vare sig förhandsmodererade eller i efterhand vilket går att förstå utifrån den bevakning som måste till. De får förlita sig på de "sociala medierna" för att fånga in publikens reaktioner.
tidskrift.nu saknar utgivningsbevis och följande i skrivelsen gör det knepigt:
"Utgivningsbevis kan inte utfärdas för databaser som gör det möjligt för användarna att påverka innehållet i databasen. Exempelvis chattjänster, diskussionsgrupper och liknande tjänster som har en sådan teknisk utformning att någon granskning inte är möjlig före publiceringen.
Utgivningsbevis kan inte heller utfärdas för databaser vars innehåll kommer från olika källor som inte har ett organisatoriskt samband. Innehållet ska tillhandahållas av en och samma ”redaktion” som i och för sig kan vara geografiskt utspridd. Den som driver verksamheten måste också fullständig bestämmanderätt över vad som ska publiceras i alla delar av databasen."
Mot bakgrund av att tidskrift.nu delar ut loggin till registrerade tidskrifter på portalen är det möjligt för dem att åtminstone under en kortare tid lägga ut egentligen vad helst lagvidrigt. Samtidigt är tidskrifterna godkända som publikation att så inte förkommer. Är det frågan om förhandsmoderering eller inte?
Möjligheten att kommentera enskilda artiklar är bortplockad från tidskrift.nu, vilket i och för sig är trist men eftersom vi oavbrutet "hackades" via kommentarsfältet var det nödvändigt. Men man kan bara hoppas det en dag går att återkomma med förhandsmodererade kommentarer.
...och något automatiskt grundlagsskydd kan inte åberopas, ägaren TVS, Text Visuell Studio är inte ett mediaföretag utan en ekonomisk förening med i och för sig både fantastiska och medlemmar mediaorienterade men ett mediaföretag är det inte.
Vad är tidskrift.nu? Sett utifrån bidrag vi erhåller från Statens Kulturråd är portalen i grunden en katalog över kulturtidskrifter i Sverige, på svenska språket eller som handlar om svensk kultur i en eller annan bemärkelse. Ett slags ursprunget till tidskrift.nu står att finna i den av Kulturrådet en gång i tiden tryckta katalog
Kulturtidskriften vars första utgåva kom 1981. Under senare delen av 90-talet fick TVS förtroendet att administrera
Kulturtidskriften även om Kulturrådet stod som utgivare. Under 1998-99 påbörjades bygget tidskrift.nu och sjösättningen kom i gång1999 och skulle då delvis vara en motsvarighet till
men då med ytterligare ingredienser som bevakning och aktuell utgivning.
Med fog kan också tidskrift.nu kalla sig metatidskrift men till fullo kanske inte för än man har ett utgivningsbevis och tids nog skall det kunna ske med de förhandsgranskande krav som krävs. För webbtidskrifter som önskar kunna söka Kulturrådets produktionsbidrag gäller bland annat ett sådant med annat som en utgivningstakt som motsvarar tryckta utgåvor:
"Kulturtidskriften ska vara resultatet av ett tydligt redaktionellt arbete och ha en planerad utgivningstakt om minst fyra nummer och som mest femtioen nummer per år. Tidskriften ska ha utkommit med minst fyra nummer under de 24 månader som föregår sista ansökningsdatum för stödet. Kulturtidskrift i elektronisk form ska den ha en aktivitetsnivå som motsvarar kravet ovan."
Under rubriken Produktionsbidrag till kulturtidskrifter på Kulturrådets hemsida går det att läsa om krav och det bidragsfördelningen skall leva upp till. Det handlar då både om de tryckta och elektroniska utgåvorna.
Bo Pettersson
Publicerad: 2013-07-25