Tidsandan i&m 6/2011
Islamofobi – en epidemi i västvärlden
Ordet ”islamofobi” har under 2000-talet blivit en del av det politiska språket i stora delar av världen. Men vad är islamofobi? Är det bara ett retoriskt vapen mot religionens etablering i Väst? Och vad gör ordet med vårt tänkande kring islam?
Den nya generationen
Många av de gamla frågeställningarna som tas upp i dagens debatt om religion och kultur är inte längre relevanta. Kulturer, etnicitet, trosuppfattningar är inte statiska och samhällen förändras över tid. En ny generation har tagit plats.
Värdighet, heder och rättigheter
Hedersnormer är vanligtvis starka där rättsväsendet är svagt. Frågan är om inte vissa uttryck för hedersorienterade kunskapstraditioner ändå kan samexistera i ett samhälle där idén om människors lika värde regleras genom rättssystemet?
Romernas okända kulturarv
Det finns många föreställningar om romer, men lite forskning om det romska kulturarvet. Nu är det viktigt att romerna själva får bli delaktiga i att ta fram nyanserade bilder av minoriteten, och inte längre ses som exotiska studieobjekt.
Kom och se!
Kan barndomens häpnad över ”märkvärdiga ting” påverka våra vuxna värderingar? För inte så länge sedan – ännu i mannaminne – visades exotiska folkslag på cirkus. Färgar detta första möte med det annorlunda vår människosyn?
Mötet med främlingen
Vad är det som gör att så många människor känner sig rädda och avvaktande mot det främmande, medan andra är nyfikna och en del till och med hyllar kulturell mångfald? Grundläggande biologiskt är vi alla ”främlingsförsiktiga”.
Utblick Europa
Mötet om tysk integration tog en oväntad vändning
Kris i IMER-forskningen
Ceifo, det tvärvetenskapliga forskningscentret i internationell migration och etniska relationer blev bara 28 år. Den 1 januari 2012 läggs centret ner. Tecken i tiden? Eller är det frågan om en tillfällig kris i IMER-forskningen?
Dråpslag!
Det var på begäran av regeringen och med särskilt anslag från riksdagen som universitetet 1983 inrättade Ceifo. Uppgiften var att få i gång seriös forskning på ett område som samhällsvetare dittills hade försummat och som krävde stora satsningar och ett nära samarbete av forskare som tränats inom olika universitetsämnen.
Jämställdhet ”light” eller på riktigt?
Utrikes födda kvinnor ses hellre som offer för patriarkala familjetraditioner än självständiga individer med egen vilja att forma sina liv. Även kommittédirektiv utgår från schablontänkande som mer försvårar än hjälper kvinnor att få ett jobb.
Bästa skolan i en globaliserad värld
Den skolan inspirerar till att se kulturkunskap som en tillgång och skapar respekt för varandras olikheter. Sverige är ett mångkulturellt land i större utsträckning än många av våra grannländer. Jag ser det som en stor rikedom. Vi skulle dock kunna bli mycket bättre på att dra nytta av kunskaper och erfarenheter som personer från andra länder har.
Konflikt och solidaritet
Kriget på Balkan fördjupade motsättningarna mellan de etniska grupperna. Som flyktingar i Sverige fick de olika etniciteterna lov att leva sida vid sida igen. Men trots att spänningarna mellan dem var stor, uppstod ett slags lojalitet.
Recension
Mer att läsa
Nästa nummer
Drygt tio år efter ”Storstadssatsningen”.
Missa inte detta nummer! Ute i mars!
info@iochm.com
Publicerad: 2011-12-15
Köp i&m (Nedlagd)
Läs mer om i&m (Nedlagd) i katalogen
Fler artiklar knutna till i&m (Nedlagd)
Fler tidskrifter i kategori NEDLAGDA