Bildcollage förgrund Christer Fugelsan i rymdmundering och den svenska skärgårdsidyllen i bakgrunden

De nominerade – Provins

Vad är Provins för slags tidskrift?

Provins riktar sig till litteratur- och kulturintresserade över hela landet. Sedan årsskiftet 2010/2011 har tidskriftens ambition varit att ha en jämn köns- och åldersfördelning mellan med medverkande, samt att lyfta fram författare från såväl centrum och periferi. Redaktionen hoppas och tror att detta även kommer avspeglas hos läskretsen.

Hur många är ni i redaktionen och hur ser arbetsfördelningen ut när ni
gör ett nummer?


Jag är redaktör för Provins. Som sådan är jag ensam ansvarig för att sätta samman numret, såväl vad gäller texter som illustrationer, därefter lämnar jag vidare materialet för sättning och korrekturläsning (vilket sköts av två styrelsemedlemmar i Norrländska litteratursällskapet, i samråd med mig).

Varför tror du att ni blev nominerade till årets kulturtidskrift?

Provins har investerat otaliga arbetstimmar på att göra frågor om den provinsiella litteraturen och dess författares olika förutsättningar till en allmän angelägenhet. Genom att påvisa, och tillvarata, den extra kraft en skribent från norr måste uppvisa för att göra sig hörd nationellt är det egentligen omöjligt att misslyckas. Därtill har tidskriften aktivt eftersträvat en balans mellan lättillgängliga och mer komplicerade texter, vilket såklart uppskattats.


Vilken är din/er favorit bland kulturtidskrifter?

Min egen favorittidskrift är den rabulistiska, radikala och inspirerande Det grymma svärdet. Av samma skäl som jag gillar DGS tycker jag om förra årets kuturtidskriftsvinnare, Ful. Förr i tiden fanns ytterligare två sådana hämningslösa tidskrifter, som även de är värda att nämnda: Butter och Komma – båda gavs ut från Luleå.



Annons: