Möte med TAM-revy
I zonen mellan blandad bostadsbebyggelse och ett tillika blandat industrilandskap finns TAM-Revys residens,
TAM-Arkiv. Gråbetongsfunktionalism, lastkajer och bakdörrsestetik i ett kuperat grönt Alvik är en spännande kompott. Inne i trapphuset ser jag att det inte bara är en tidskrift i huset, Centrum för Näringslivshistorias publikation
Företagsminnen finns också där men på våningsplanet under TAM-Arkiv som tillika är tidskriftens fysiska bastion.
På andra sidan av en ståldörr kommer tidskriftsredaktören Leif Jacobsson mig till mötes i en kontrasterande luftig och ljus kontorsmiljö. Vi bestämmer oss dock ganska omgående att gå in i TAM-Revys hjärta, själva arkivet, och utifrån den metaforen skulle redaktionen och dess medverkande vara hjärnan. Forskningssalen och övriga aktiviteter möjligen dess blodomlopp.
TAM-Arkiv förfogar över 7 000 hyllmeter arkiv.
Efter ännu en ståldörr är vi så inne i arkivet. Leif och jag möter en arkivarie i blå arbetsrock. Han släpper omedelbart det han har för händerna, tar några steg runt det stora arkivbordet och hälsar.
– Jo, det här är Bo Pettersson. Han kommer från tidskrift.nu och TidskriftsVerkstaden i Stockholm.
– Här ska du se, säger arkivarie Björn Holmberg, vänder på klacken och vi travar efter.
Från en hylla i en lång arkivsektion plockar han så ned tidskriften Blandaren. Det allra första numret från 1863 och över ytterligare kanske 100 årgångar finns i samlingen. Här behöver man inte ha tråkigt när muntrationer finns så nära till hands. Efter en stunds bläddrande och beskådande kan jag konstatera att Blandarens signum fortfarande känns igen. Tidningssamlingen ingår i Svenska Teknologföreningens arkiv, idag ägt av SACO-förbundet Sveriges Ingenjörer, vars historiska arkiv rätt nyligen inkommit i TAM:s vård. Sen är det viktig att nämna att dessa yrkessamlingar inte endast lyfts fram i tidskriften TAM-Revy utan även aktualiseras i utställningar och seminarier som arrangeras av TAM-Arkiv.
Vårblandare från 1925 och 1926. Därunder ett inslag ur Gåsblandaren 1922.
Därefter beger vi oss allra längst in i hylldjungeln. Björn visar prov på arkiverade regalier som standard, vimplar, persedlar och annat skrymmande som den ideella föreningen TAM-Arkiv har åtagit sig att bevara åt eftervärlden och forskningen. Annars består det mesta av materialet av handlingar som går att förvara i arkivboxar. Sen är det viktigt att nämna att dessa yrkessamlingar emellanåt livas upp genom att ingå inte bara i tidskriften TAM-Revy och forskningsprojekt utan även aktualiseras i utställningar och seminarier.
Hos TAM-Arkiv förvaras, tillgängliggörs och tillhandahålls tjänstemanna- och akademikerrörelsernas arkiv, inklusive många personarkiv. TAM-Arkiv ska också svara för medlemmarnas kompetensförsörjning i alla frågor som gäller den arkivbildande informationshanteringen – exempelvis framtagning av dokumenthanteringsplaner.
Vill man söka efter alla dessa tjänstemanna- och akademikerorganisationernas registrerade handlingar går det att göra via arkivförteckningen på TAM-Arkivs hemsida. Man slås av den mängd föreningar och organisationer som är registrerade. Antalet medlemmar i föreningen utgörs av ett 30-tal yrkesorganisationer, vilket är hanterligt.
Många årgångar av Tam-Revy går att ladda ner från Internet som pdfer. Register finns från och med första numret 1997 och från och med 2002 är hela utgivningen tillgänglig, generöst! En känsla man får är att innehållet på senare tid knyter an till mer allmängiltiga intresseområden än som tidigare interna fackliga skeenden. På så sätt tror jag att vem som helst kan fynda i tidskriften.
– Det är sant, att vi delvis vill vända oss till en allmännare publik eftersom vi har ett kulturarv från folkrörelseorganisationer av allmänt intresse och av särskilt intresse för de yrkesgrupper våra medlemmar organiserar. Vi vill berätta om yrkesgruppernas historia, vårdar kulturarv i vårt arkiv och tillgängliggöra det genom att visa upp urval av digitaliserade handlingar och fotografier på webben.
Vi vill visa på värdet med arkiven, att vi finns och är en tillgång, säger Leif Jacobsson.
Så
håll till godo bland numren som dessutom går att beställa
i tryck.
Gåsblandaren 1957.
För den som vill veta mer om Vår- och Gåsblandare rekommenderas Blandaren
Bo Pettersson
Publicerad: 2011-02-01
Köp TAM-Revy
Läs mer om TAM-Revy i katalogen
Fler artiklar knutna till TAM-Revy
Fler tidskrifter i kategori ARBETS- & NÄRINGSLIV