Nån måste göra jobbet
Jag har fått frågan varför det finns så få högertidskrifter.
Det verkar ju märkligt? Högern sitter på pengarna i Sverige, högern sitter på utredningsresurserna, högern äger dessutom medierna i Sverige – förutom det statliga public service – och högerkrafter styr såväl tidningsutgivareföreningen och landets alla stora förlag.
Dessutom är ungefär halva svenska folket borgerligt på så sätt att det håller med om den borgerliga ideologin. Ni vet, var och en sig själv närmast, människan är av naturen egoistisk, frihet är detsamma som mindre politisk styrning av våra liv.
Så varför skapas inga högertidskrifter? Marknaden borde vara enorm! Varför blommar inte tidningsställen av utmanade titlar typ "Borgaren" eller "Jaget"" eller "Leva för sig själv" eller "Mera, mera" eller ...
Det kan ju rimligen inte vara så att just högern saknar intressanta tankar, att man ur en borgerlig ideologi inte skulle kunna få fram nya spännande vinklar på hur världen mår, vad vi ska göra åt våra liv, hur framtiden ska kunna bli bättre för alla.
Eller?
Det kan ju inte vara så att högern har svårt att få fram författare och poeter och musiker och konstnärer och filosofer och allt annat som krävs för ett flöde av tankar kring vår kultur.
Eller?
Borgerligheten har ett problem. Grunden för det borgerliga tänkandet är lönsamheten, saker som inte lönar sig är mindre värda. VINSTEN är alltings motor och då formar det också vilka tidningar man skapar. Kultur är i bästa fall en hobby, något lugnande i en värld där DET VIKTIGA är pengar. Kultur är helt enkelt inte meningen med våra liv, det är istället att bli så rik man kan.
Denna ideologi syns i tidningshyllorna. I själva verket flödar Sverige av borgerliga tidningar. 90% av dagspressen är borgerlig, det betyder att 90% av kultursidorna är borgerligt styrda, all reklam, teve och radio är borgerlig, hela tidsamsortimentet (med ETT undantag) är djupt borgerligt i sin ideologi.
Varför skulle man skapa en kulturtidning om meningen med livet när det redan finns 30 sådana under täckmanteln "familjetidning"?
Varför skapa en kulturtidning om hur vi mår och vad vi kan göra åt det, när borgerligheten erbjuder oss Tara, Amelia och Café?
Varför skapa en granskande kulturtidning om ekonomi när borgerligheten ger dig lösningen i Dina Pengar eller Veckans Affärer?
All borgerlig ideologi handlar om girighet och egoism. Egentligen. Det startas förvisso några få högerkulturtidningar ibland, de lever några år så länge pappa är beredd att betala. Pappa Stenbeck, eller Jonssonkoncernen eller ... De lever på lite sponsrade annonser från "sfären" som helt enkelt använder tidningarna för att höja den EGNA positionen i samhället. Stenbeck ville slå mot Bonniers och sossarna. (Han lyckades rätt bra). Att betala några miljoner för en ekonomisk katastrof som Moderna Tider var då inget stort problem.
Om vi vänder på perspektivet så är svaret alltså enkelt. Vänstern har inte en enda stor dagstidning, inget enda stort magasin eller bokförlag, ingen radio eller tv. Inte heller några pengar. Det enda "vita hål" som finns i det borgerliga flödet är några sidor i Aftonbladet och några få minuter av dokumentärer i SVT.
Självklart upptår då en massa radikala, sökande, tvivlande och små tidningar på vänsterkanten.
Men inte bara därför.
I motsats till högermänniskor är radikala människor villiga att jobba och kommunicera även om man inte blir rik på det.
Herregud, Timbro är ju tvunget att BETALA sina debattörer för att de ska ta fram debattböckerna man inte når ut med.
Ett vänsterförlag å andra sidan överöses av material som inte går att ge ut för att man helt enkelt inte har resurser att nå ut med all denna kritik och alla dessa berättelser från vardagen.
Så varför finns det så få högerkulturtidskrifter?
Det korta svaret är – för att det inte lönar sig.
Det lite längre svaret är att de finns, fast i formen av en borgerlig magasinspress som uppfyller den borgerliga ideologins drömmar rätt bra.
Det mer personliga svaret är att högerskribenterna helt enkelt skriver så tråkigt att de inte når ut även när de får göra en tidning.
Men det sista påståendet är en rent personlig åsikt, framvuxen efter att under åratal ha försökt läsa dessa skribenter och vaska ut några korn av nytänkande att diskutera.
Tröttsamt. Men nån måste göra jobbet.
Johan Ehrenberg
Publicerad: 2007-02-12
Köp Dagens ETC
Läs mer om Dagens ETC i katalogen
Fler artiklar knutna till Dagens ETC
Fler tidskrifter i kategori SAMHÄLLE, MILJÖ & POLITIK
Fler tidskrifter i kategori GENUS