Politikens kulturtidskrifter 2006 – del 5: Nättidskrifterna
Idag finns det ett växande antal periodiska kulturtidskrifter som bara kommer ut i elektronisk version. Hur ser du och ditt parti på nättidskrifterna jämfört med de tryckta kulturtidskrifterna? Hur vill ni att framtidens kulturpolitiska satsning ska se ut på detta "nya" medieområde?
Claes Ånstrand, statssekreterare i utbildnings- och kulturdepartementet:
”Ny teknik och överskridande av traditionella branschgränser är några faktorer som naturligtvis starkt kommer att påverka framtiden. Utvecklingen av tidskriftsverkstäder till medieverkstäder är ett exempel. Internet ger möjlighet till publicering där text förenas med ljud, bild och rörliga medier.
Nättidskrifter har möjlighet att nå helt nya läsare som i princip bara är online för att söka information och kunskap. De bidrar till mångfalden i tidskriftsutbudet och kompletterar både de pappersburna tidskrifterna och det offentliga samtalet. Nättidskrifterna kan få bättre förutsättningar i en nära framtid då problemen med att ta betalt smidigare bör kunna lösas. Mot bakgrund av teknikutvecklingen och därmed förändringar av kultur- och informationsutbudet kommer naturligtvis stödformer att behöva ses över. Pressutredningen som nyligen lämnat sitt betänkande
Mångfald och räckvidd pekar också på behovet av att utreda de mediepolitiska konsekvenserna av ett teknikskifte.”
S-ledamöterna i riksdagens kulturutskott:
”Nättidningar ingår som ni vet idag inte i den grupp som omfattas av det statliga kulturtidskriftsstödet. Vi är medvetna om att denna grupp ökar, och att det idag finns en efterfrågan på någon typ av stöd riktat till rena nätpublikationer. I dagsläget har vi dock inga konkreta förslag i den riktningen, bland annat beroende på problem med avgränsningar etc. Men vi följer frågan.”
Moderata kulturkommittén:
”Dels vill vi hänvisa till svaret på fråga fyra vad avser frågan om upphovsrätten och den nya tekniken. Men vi menar också att den nya tekniken ger enorma möjligheter att sprida kulturtidskrifter på ett helt annat sätt än tidigare. Vi avvisar dock all slags statlig inblandning i detta.”
Folkpartiet via Lennart Kollmats (ordförande i kulturutskottet):
”Nättidskrifter är delvis en främmande fågel i kulturpolitiska sammanhang, inte bara för att de är nya som företeelse, utan också för att deras villkor är så annorlunda än för tidskrifter i pappersformat (även när dessa utnyttjar Internet för marknadsföring, läsarkontakter och debatt kring tidskriftens innehåll). Det finns inga jämförbara tekniska produktions- eller distributionskostnader (frånsett en investering i webbhotell, adresser med mera.). Det finns inte heller någon särskild anledning att hålla sig till vissa publiceringsdatum, utan material kan publiceras fortlöpande. Det medger också en helt annan interaktiv process som helt eller delvis kan sudda ut gränserna mellan redaktion och läsare.
På så vis finns det alltså flera skäl att se nättidskrifter (med uteslutande publicering via nätet) som något helt nytt och inte försöka passa in dem i existerande mallar. Det är nog också för tidigt att säga något om vilken kulturpolitisk roll de kommer att ha – trender och nya idéer gör att detta fortfarande är en arena som utvecklas och förnyas med hög hastighet. Återigen är frågeställningar som fragmentering och nischning aktuella.
Den kulturpolitiska roll nättidskrifterna spelar just nu, är framför allt att vara nyskapande och pröva gränserna. Det pågår en evolutionär process, där det som så småningom visar sig hållbart och verkningsfullt kommer att bevaras och befrukta det övriga kulturlivet och andra arenor för samhällsdebatt. I den processen har politiker – än så länge – ingenting att skaffa. Däremot är det ett viktigt initiativ att Kungliga Biblioteket bevarar allt material som publiceras i svenska domäner på nätet.”
Kristdemokraterna via Gunilla Tjernberg (ledamot i kulturutskottet):
”Kristdemokraterna har prioriterat de tryckta kulturtidskrifterna i våra motionstexter.”
Vänsterpartiet via Peter Pedersen (suppleant i kulturutskottet):
”Vi är förstås övertygade om att nättidskrifterna inte kan negligeras i längden och vi har föreslagit, i samband med budgetförhandlingarna senast, att ett särskilt anslag ska inrättas för dessa. Hittills har vi inte åstadkommit något resultat i frågan men är övertygade om att problemet måste lösas – och det får inte ta alltför lång tid.”
Centerpartiet via Birgitta Sellén (ledamot i kulturutskottet):
”Vi anser att det är bra att det finns elektroniskt publicerade tidskrifter men trots allt så dominerar fortfarande den traditionella papperstidskriften. Kulturrådet bör få i uppdraga att stödja och stimulera utvecklingen av nättidskrifter.”
Miljöpartiet via Mikael Johansson (suppleant i kulturutskottet och ansvarig för kulturfrågor i partiets riksdagsgrupp):
”Vi ser positivt på framväxandet av ett nytt medielandskap och vill att presstödet ska omfatta också nya medier. Internet har gett en ny form av kultur- och kunskapsspridning i form av de elektroniska tidningarna. Stödet till dessa tidskrifter är idag ytterst marginellt, vilket kan leda till onödig stagnation i en annars mycket kreativ sektor.”
Dan Abelin på FSK intervjuade. Svaren kommer även att finnas tillgängliga partivis på FSK:s hemsida.
Publicerad: 2006-03-04