Politikens kulturtidskrifter 6
”Vilka kulturtidskrifter?”
Igår ställdes frågor om kulturtidskrifternas distributionsproblem och en bättre följdupphovsrättlig ersättning. Idag fortsatte den kulturpolitiska serien med en fråga om nättidskrifter, och härmed avslutas serien med nedanstående fråga.
---
Fråga 6: Slutligen, prenumererar Du på eller läser Du regelbundet några kulturtidskrifter? Om ”ja”:
Vilka? Om ”nej”:
Varför inte? Har Du/Ni några idéer om hur kulturtidskrifterna ska få fler prenumeranter och läsare?
Socialdemokraterna i kultur-
och konstitutionsutskottet:
Inget svar från Socialdemokraterna i denna fråga. /D.A.
Moderata kulturkommittén:
”Exempel på kulturtidskrifter som kommitténs ledamöter läser är: Världshorisont, Vagabond, Tvärsnitt, Provins, Tidsspegel, Tidevarv, Teaterforum, Svenska Museer, Nordens Tidning, Moderna Tider, Miljö och framtid, Konstperspektiv, Konstnären, Journalisten, Invandrarrapport, Hellenika, Grönköpings Veckoblad, Folkuniversitetet, Arena, Dagens Arbete, Bildkonstnärer, Biblioteksbladet, Accent.”
Vänsterpartisterna i kulturutskottet:
”Riksdagsledamöter har tillgång till de flesta tidskrifter på arbetsplatsen, därför blir det inte så många prenumerationer. Tidskrifter som vi läser mer eller mindre regelbundet är först och främst de ’fackliga’ tidskrifterna Akt, Författaren, Biblioteksbladet, Konstnären osv. men också Ordfront, Arena, Bang, Genus, Illustrerad Vetenskap. Vi har just beslutat prenumerera på Media (från Arenagruppen). Det finns förstås också specialintressen i gruppen: någon prenumererar på Ångtrycket (!) osv.”
Kristdemokraterna via Dan Kihlström
(ledamot i kulturutskottet):
”Jag läser ett flertal kulturtidskrifter regelbundet till exempel Teaterforum, Kulturvärlden, Biblioteksbladet och Svenska museer. Frågan om hur kulturtidskrifterna ska nå ut till fler läsare överlämnar jag med varm hand till de som är experter på det området till exempel marknadsförare och naturligtvis kulturtidskrifterna själva.”
Centerpartiet via Birgitta Sellén
(ledamot i kulturutskottet):
”För min egen del läser jag en del tidskrifter, men kan inte på stå att jag läser dem kontinuerligt. I egenskap av riksdagsledamot så får jag väldigt många tidskrifter och en del läser jag ibland . Några exempel: Biblioteksbladet, Bildkonstnären, Bygd och Natur, Impuls, Kreativ pedagogik, Miljötidningen, Moderna tider, Svenska museer, Teaterforum”
Folkpartiet via Ana Maria Narti
(ledamot i kulturutskottet):
”Jag prenumererar på ”Moderna tider” och läser då och då ”ARTES” ( för vilken jag skrev och i vars redaktionskommitté jag satt ett antal år). Jag saknar ”Chaplin” som också hade varit en arena för mig som fri skribent och en intressant samtalspartner.”
Två svar från Miljöpartiet,
1. via Ewa Larsson (ledamot i kulturutskottet):
”De jag prenumererar på hemma är tidskriften KULTURA och Ord & Bild, tidskriften Moderna Tider får jag utan prenumeration och utan att ha bett om den men läser med stort intresse. I övrigt köper jag lösnummer vid intressanta teman eller tar del av riksdagens stora utbud.
Ett sätt att få fler läsare är att hjälpa varandra med marknadsföring, jag tror på tillvänjning. Ett annat sätt är de olika kringarrangemang som ni redan gör, som dock behöver mer av statligt stöd. Självklart har priset en betydelse och uteblivna uppskrivningar av stödets storlek. Därför vore det, som tidigare sagts, intressant att ta del av er ekonomiska historiebeskrivning och förslag för framtiden.”
2. via Per Lager (suppleant i kulturutskottet,
ledamot i konstitutionsutskottet):
”Eftersom jag som riksdagsledamot har tillgång till de flesta kulturtidskrifter på riksdagen, läser jag, i mån av tid, det som just faller mig i ögonen. Just nu prenumererar jag på Bottna-bulletinen, Folk-Lore, och ytterligare några regionala och vad jag får automatiskt som medlem i olika föreningar (t.ex. STIM). Jag är för sällan i hemmet, har för mycket brist på tid och samtidigt tillgång inom riksdagen på de tidskrifter jag är intresserad av.”
---
Detta var den sista frågan i den kulturpolitiska serien. Dan Abelin och tidskrift.nu tackar de medverkande och lovar att återkomma i några av de frågor som togs upp i serien.
Utfrågare: Dan Abelin
Relaterade länkar:
Riksdagen -
http://www.riksdagen.se
Publicerad: 2001-11-16