Politikens kulturtidskrifter 2
”Behövs kulturtidskriftsstöd?”
Igår var det en allmänt hållen fråga om vad en kulturtidskrift är. Idag fortsätter den kulturpolitiska serien med en mer specificerad fråga om det statliga kulturtidskriftsstöd som Statens kulturråd förvaltar.
---
Fråga 2: Sedan 1966 finns ett statligt kulturtidskriftsstöd. Detta stöd är idag på drygt tjugo miljoner kronor per år, men samtidigt har stödet under några år minskat till de enskilda tidskrifterna.
Tycker Du/Ert parti att staten ekonomiskt ska stödja kulturtidskrifter? Om ”ja”:
Hur tycker Du/Ni i så fall att ett sådant stöd ska utformas? Om ”nej”:
Hur tycker Du/Ni i så fall att kulturtidskriftsutgivning ska finansieras?
Socialdemokraterna i kultur-
och konstitutionsutskottet:
”Socialdemokraterna anser att det är viktigt att staten ekonomiskt stödjer kulturtidsskrifter. Syftet med statens stöd är att garantera en kulturellt värdefull mångfald i tidskriftsutbudet.
Med kulturtidskrift avses en tidskrift som med sitt huvudsakliga innehåll vänder sig till en allmän publik med samhällsinformation eller med ekonomisk, social eller kulturell debatt eller som huvudsakligen ger utrymme för analys och presentation inom de skilda konstarternas områden.
Stöd kan ges i form av produktionsstöd eller utvecklingsstöd enligt förordningen (1993:567) om statligt stöd till kulturtidsskrifter.
Inom ramen för utvecklingsstödet utgår även stöd till tidsskriftverkstäder. Från och med år 1999 utgår dessutom särskilt prenumerationsstöd till biblioteken enligt förordningen (1996:1608) om statsbidrag till folkbiblioteken. Frågor om stöd prövas av Statens kulturråd i enlighet med nämnda förordningar och förordningen (1988:676) med instruktion för Statens kulturråd.
1999 utökades kulturtidskriftsstödet med 900 000 kronor. From år 1999 infördes även en möjlighet för biblioteken att få ett sk prenumerationsstöd. Förordningen om statsbidrag till folkbiblioteken medger sedan dess att biblioteken årligen kan beviljas prenumerationsstöd för upp till fem kulturtidskrifter, som får statligt kulturtidskriftstöd och som biblioteket inte tidigare prenumererat på.
Den kulturtidsskriftkatalog som ges ut med statligt stöd omfattar drygt 250 svenska kulturtidskrifter. Inom kulturtidskriftsområdet har 240 ansökningar kommit in till Kulturrådet, och av dessa beviljades 133 stöd. De fyra tidsskriftsverkstäderna i Göteborg, Malmö, Luleå och Stockholm har bidragit till att många små tidskrifter har kunnat utvecklas. Verkstäderna erbjuder maskinell utrustning och utbildningsmöjligheter samt möjligheter till informationsutbyte. Utvecklingsstödet har bl.a. medverkat till att bredda och diversifiera verksamheter med t.ex. IT-verksamhet och programverksamhet.”
Moderata kulturkommittén:
”Vad gäller det statliga kulturtidskriftsstödet har vi inga andra förslag och synpunkter än de som finns utryckta i bl a årets budgetproposition. Vi tycker att staten har ett ansvar att stödja kulturtidskrifter men har egentligen inte funderat på hur detta stöd skall vara utformat i framtiden. Systemet i dag anser vi fungerar tillfredsställande.”
Vänsterpartisterna i kulturutskottet:
”Ja, vi tycker att staten ska stödja kulturtidskrifterna - med produktionsstöd och distributionsstöd, med tillgång till tidskriftsverkstäder och en tidskriftskonsulent, med inköp av gratisex till biblioteken. Vi vill att evenemang och nättidskrifter ska få särskilda anslagsposter och vi vill att staten med Posten förhandlar fram ett kulturporto.”
Kristdemokraterna via Dan Kihlström
(ledamot i kulturutskottet):
”Ja, vi anser att staten bör stödja kulturtidskrifterna. Att stödja kulturtidskrifterna är ett sätt att säkra mångfalden inom medierna. Stödet bör ske både genom att frågor kring kulturtidskrifterna lyfts i den allmänna debatten men dessutom krävs ett rent ekonomiskt stöd. Vi anser att ett stöd liknande det som finns idag och som hanteras av Kulturrådet är det mest effektiva. Det är dock viktigt att detta stöd och presstödet kompletterar varandra så att inte vissa tidningar/tidskrifter faller emellan de olika stödformerna.”
Centerpartiet via Birgitta Sellén
(ledamot i kulturutskottet):
”Ja, vi tycker att staten skall stödja kulturtidskrifter. Vi har inte föreslagit någon ny utformning av stödet.”
Folkpartiet via Ana Maria Narti
(ledamot i kulturutskottet):
”Finansieringen av kulturtidskrifternas utgivning är en svår fråga. Låt oss titta först på hela kulturens ursula ekonomi. Våra tankar går i en riktning: flytta en del AMS-miljarder till fristående starka kulturfonder. Dessa fonder kommer att har som uppgift att: - dela ut långvariga kulturstipendier till s k fria skribenter ( och många andra i kulturfolket), - erbjuda stöd till arbetsgrupper som genomgår ekonomiska kriser trots att de presterar fina arbetsresultat och - kunna investera i kulturen när oförutsedda händelser, behov av ny teknik eller hyreshöjningar hotar att stoppa verksamheten.”
Två svar från Miljöpartiet,
1. via Ewa Larsson (ledamot i kulturutskottet):
”Självklart ska stödet finnas kvar, vad jag förstår har det urholkats med åren. Jag skulle vilja höra hur ni ser på stödets utformning, t ex via en uppvaktning av kulturutskottet. Vad jag vet finns inga politiska beslut om att stödet till de enskilda tidskrifterna ska minskas, det här får vi gräva mer i.”
2. via Per Lager (suppleant i kulturutskottet,
ledamot i konstitutionsutskottet):
”Stödet måste finnas kvar, men på vilken nivå är svårt att bedöma utan att ha ett brett underlag.”
---
Nästa fråga - och politikernas svar - kommer i morgon och behandlar distributionsproblematiken.
Utfrågare: Dan Abelin
Relaterade länkar:
Riksdagen -
http://www.riksdagen.se
Statens kulturråd -
http://www.kur.se
Publicerad: 2001-11-14