Mellan förtvivlan och triumf
– att samla Piratenböcker är både spännande och lustfyllt
Ur PiratenPosten 4/04
Jag har under mina år samlat Billböcker, cirkusböcker och Agatha Christie. För att inte tala om Ed McBain. En tid hjälpte jag min yngste son att samla James Bond och Tin-Tin. Men mest och ivrigast samlade jag Piraten.
Det bor en ekorre i var människa. Navkapslar, jultomtar, frimärken, mynningsladdare, mopeder, självbindare (samlingen finns strax norr om Skara på Västgötaslätten), kaffeburkar och torkad avföring efter djur. Allt kan samlas. Alla samlar.
Men böcker är roligast att samla. Piratenböcker.
Att krypa på knä och kliva på stegar i antikvariaten är lustfyllt och spännande. Närmare guldgrävarens pendlande mellan förtvivlan och triumf kommer man nog aldrig. Att äntligen, efter år av krypande och klättrande, på antikvariat Alfa i Stockholm hitta
Svenska Kryssarklubbens årsbok 1926 känns euforiskt. Och så fantastiskt befriande. Fyndet måste firas, i mitt fall med raggmunk och stekt fläsk på Operakällarens bakficka.
(Kryssarklubbens årsbok! Är människan fullständigt galen! Inte alls. Den råkar innehålla den första tryckta berättelsen någonsin
om Fritiof Nilsson Piraten. Den är skriven av vännen Rolf Hallgren och skildrar en storslagen Nordsjösegling till Skottland, med Piraten som gast. Som alla förstår ett måste i varje Piratenhylla.)
Bibliografi
Ur denna mani uppstår ganska lätt bibliografi. För att vara säker på att få med allt gör varje seriös samlare nämligen en lista över författarens böcker och noveller och radiokåserier. Denna i sin tur föder sidolistor vilka kräver genomgång av tidskriftsindex och tidningsindex. Där finner man snart att dessa index är halvmesyrer. De utelämnar – skandalöst nog – jultidningar och veckotidningar.
För att reparera denna genanta litteraturvetenskapliga brist får man själv sätta sig att bläddra i Kungliga Bibliotekets inbjudna årgångar av
Dopparedagen,
Julblommor och
Året Runt (som visade sig vara en guldgruva!). Stämningen i KBs fridsamma, knäpp tysta forskarsal om lördagsförmiddagarna på 1970-talet kan bara jämföras med stämningen och känslan på ett välskött antikvariat.
Tala om guldgrävarglädje när man hittar ”Resa till ensamcell”, historien där en stendöd skotte hänger i spjällsnöret på Piratens hotellrum. Fyndet gjordes i
Folket i Bild nr 50 av år 1955 och allt tyder på att den dittills var okänd för litteraturvetenskapen. Jag minns att jag vid fyndet utropade ett ”kors!” eller ”Åh fan!” varvid jag fick ogillande ögonkast från en riktig litteraturforskare i andra ändan av den väldiga salen.
”Kapten Anton” i sportblad
Samma känsla av triumf när ”Kapten Anton” hittas i
Rekordmagasinets julnummer 1960. Historien om Anton var sannerligen ingen nyhet men observera miljön! Veckotidningen Rekordmagasinet gavs ut av boxningsvärldsmästare Ingemar Johanssons promotor Edwin Ahlqvist och innehöll 1) berättelser om storartade svenska idrottsbragder i gången tid, 2) noveller om käcka idrottsgrabbar som slår igenom och gör mål i landskamper och 3) följetongen ”Per Stigman”, en 1300-talshjälte från Småland som levde rövare med tyska och danska fogdar. Och nu kompletterades detta med en av Fritiofs allra bästa. Att redaktör Ahlqvist kunde sin Piraten betvivlas inte.
Hursomhelst - med åren svällde alla dessa listor och fotostatkopierade historier till en lunta av vilken framgick att Piratens verksamhet inte endast omfattade fyra romaner och sex novellsamlingar utan även mängder av kåserier och historier som aldrig kom i bok; för att inte tala om hans skickliga förvaltande av de historier som verkligen kom och kommit i bok. (Alla historier trycktes i julpress eller/och i tidningar innan de hamnade i berättelseböcker, alla utom ”Småländsk tragedi”, ”Klerk” och ”Böndag”,)
Därtill kom alla historier och omtryck i skolböcker, festskrifter, vänböcker, hembygdsböcker och jubileumsböcker.
Självklart och därtill måste man samla allt som skrevs om Piraten i tidningar, avhandlingar och memoarer från Kryssarklubben 1926 och framåt genom decennierna. En kulmen på detta berättande om Fritiof kom när Bombi Bitt TV-filmades 1967, en annan strax efter hans död 1972. I sammanhanget är det för en nöjesintresserad journalist som jag trevligt att finna att den första stora, kunniga essän om Piratens författarskap faktiskt skrevs av Karl Gerhard. Evenemanget ägde rum i
Vecko-Journalen nr 33 1941. Revykungen distanserar profeten Erik Noréen i Bonniers litterära med ett halvår.
Slutsamlat
Men allt samlande har ett slut. Man kan verkligen fundera på varför det inte är lika angeläget längre. För några år sedan fick jag förklaringen av en man i Borås som tidigare samlat reservoarpennor (!). Varför hade han slutat? Jo, samlingen blev komplett!
– Det är samlandet som är det lustfyllda, inte ägandet, sa boråsaren. Jämför med modellplansbyggande när man var barn. Byggandet var spännande. När planet äntligen flög förlorade det snart sin attraktion. Att det kraschlandade gjorde ingenting.
Nej, jag lyckades aldrig få ihop en komplett Piratensamling men jag slutade ändå. Jag gick bet på ”Små svarta korn” som gavs ut som privatutgåva av Malmros Rederi AB i Trelleborg 1970. Den innehåller endast kåseriet med samma namn samt tre brev till redaren Frans J Malmros. Upplagan lär vara endast 5 exemplar.
Till sist en historia från mitt lustfyllda liv som Piratensamlare. Jag skrev den i
Expressen redan 1980 och den har plankats flera gånger i andra sammanhang.
Saken var den att järnvägsmännens jultidning Dopparedagen var en av Piratens allra bästa kunder. I Dopparedagen åren 1933-1960 trycktes 22 historier som primörer och de behandlades med både glädje och högaktning på redaktionen. Det var förstklassigt material som aldrig behövde tvättas eller strykas.
Utom en enda gång. Dopparedegens redaktör Kai Enbom har själv berättat för mej att han faktiskt gick in med blåpennan i ”Blobeck” som trycktes ffg i Dopparedagen 1960.
Blobeck bor i Skanör och är gift med kinesiskan Titi Phi Tan.
Just där gjorde redaktör Enbom sitt livs enda strykning i manus från Fritiof Nilsson Piraten.
Ur kinesiskans namn avlägsnade han ett h.
Björn Vinberg
Publicerad: 2004-11-14
Köp PiratenPosten
Läs mer om PiratenPosten i katalogen
Fler artiklar knutna till PiratenPosten
Fler tidskrifter i kategori LITTERATUR
Fler tidskrifter i kategori MEDLEMSTIDSKRIFT