Innehåll #7-8 2021
Redaktionella notiser
Anders R Johansson
Märkligt nog kom det redan under mars-maj in så mycket material till denna utgåva av Haimdagar att den nästan var färdigskriven redan innan bautanumret med skolmästare och klockare ens var tryckt, så att vi redan första veckan juni helt fick hoppa över fortsättningen på Richard Magnes jordbrukardagbok. Men det var ju ett angenämt problem och Red hoppas gärna att det även nu i höst kommer in en del helt oväntat. Att den utgåvan sen genom arkivens begränsade tider o annat kom att starkt försenas var värre, och gav särskilt raden av nya prenumeranter förtretligt lång väntetid, men gav samtidigt forskningen tid att upptäcka en del saker som inte annars skulle ha kommit med. Detta nr dock enligt plan (ta i trä). Samtidigt har vi glädjen att hälsa en rad nya premisar välkomna.
Brita Gentele-Silldn
Gunnar Sillén
Högerkvinna på agitationsresa 1922
Presshistoria
Slite Annonsblad åren 1953-67
Första fjärdedelen av dess liv och verksamhet - Speglar dåtidens liv och samhälle
Trassliga affärer
Lars-Olov Eriksson
1640-60-talens Visbytullnär Isaach Ambiörnßon Printz och hans hustru Christina Månsdotter Bröms
Naturens flertusenåriga andedrag
Anders R Johansson
Demagloket på Bläse 2017.
Peter Granquist begrundar behov av översyn. Infoskylt om samma lok
Foto: Helge Lindholm resp Astrid Rorgemoen
Dick Wase: Fem artiklar
Kattlunds — en gång kultplats för Freja
Det var i början av 1100-talet gutarna fick sina privilegier i Sachsen
Visbys medeltida undre värld
När Gud inte håller sin hand över kyrkan
Frågan om frivillighet i ledungen
Var norska Furildsloket dynamitapterat 1946? - Kör nu på Bläse, men...?
Astrid Rogemoen och
Anders R Johansson söker dokumentation
Fotbollens rekordsiffror
Anders R Johansson
- Bygg järnväg igen!
Martin Ragnar
Varför inte pendeltåg på Gotland!?!
Recension 2020 års Gusem
Puttar u pirrvittar
Gotland har
ju ehuru status som region inte riktigt samma självstyre som Åland. Det kan man säkert ha olika tankar om, men lite av rekord är det ändå när man i den åländska tullen, som det nu i nr 2021:5 av finska Ny Tid av Harriet Tuominen beskrivs, att denna vakthållningsmyndighet kommit på det nyskapande greppet att inte bara alla paket med innehåll av vad slag det vara må ska förtullas, utan att så även ska gälla "Tidningar. Dagstidningar, veckotidningar, Ny Tid. De måste framöver tullas in. Alla försändelser över den skattegräns, som omger Åland, ska förtullas. Så för att få våra dagliga Husis [Hufvudstadsbladet], Vasabladet, Helsingin Sanomat, Dagens Nyheter och allt vad ålänningar prenumererar på utö-ver Ny Tid och Kalle Anka, så ska vi köa på tullen eller posten för att tulla ut vår tidning. Varenda dag."
Förra numret
av Haimdagar var med sina 244 sidor för tjockt för att gå ner i vissa stadsbrevlådor. Vilken slutsats man nu ska dra av detta?
Detta nr
är tredje gången i världshistorien vi kommer med 80 sidor. Möjligen blir inte julnumret lika tjockt.
Tidningen Puss
hade på sin tid en devis om att de gjorde korv av heliga kor. Vem för idag roligast fram en fortsättning på detta? Men även grundlig forskning hamnar ofta i samma resultat — med Haimdagar har en och annan fast punkt uppdagats med vilken Gotlands universom något låtit sig rubba. Hur många som sen har märkt det är förstås en annan sak.
Vi i Lilla Partiet
håller oss på vår kant och säger just inte någe men AB Svenska Plattitydverken varnar för överdrifter.
Vid 1988
års olympiad vann ju sprintern Ben Johnsson guld men diskades för doping. Långt senare framkom att även den till etta upphöjde tvåan Carl Lewis var dopad, men inte lika tydligt. Och därpå att även trean Linford Christie haft fingrarna i syltburken. Däremot lär lop-pets fyra ha varit odopad. -Tror någon det sen blivit bättre? Kanske, men i tyngdlyftning har en tredjedel av de senaste olympiadernas medaljörer varit där även de. Värre dock den australisk kanotmedaljör 2004 som sen började smuggla knark. Vid OS 2021 har åter en rad sprintrar åkt dit. Aningens långt från frisksportarnas gamla romardevis om en sund själ i en sund kropp (mens sana in corpore sano). — Kanske att alla olym-pier skulle ha tvångsdiet på kruska? Men frånsett vad materialredskap kan andra har nog den mänskliga kroppens gränser i de flesta grenar nu blivit nådd. (Jämför med att dagens stavhoppare nu tar sig mera än dubbelt högt mot de tidiga olympi-erna med sina bambustavar).
En fjärilslarv
i storleksklassen 8 cm var ute och gick på vägen. Vännen Magga stannade, tog upp och placerade den i vägkantens gröna. Där tog den en tugga av närmsta blad, men såg sen ut som om det inte var gott, varför Magga istället hade iväg den ett stycke in där urvalet var mera blandat.
Ljus över landet
det är det vi vilja, förmulerade sig för sådär 110 år sedan den socialistiska partivänstern. På Gotland har sedan 1990-talet istället en lång rad väglysen på landet tagits bort. Parollen borde åter tas upp!
Genom Coronan
kom det tilltänkta 400-årsjubileet för kalkugnen på S:t Olofsholm att få ställas in. För övrigt ansåg tillämplig myndighet det inte värt pengarna att renovera den mot framtida ras. Man får vara tacksam om skylande sly hålls borta från detta industriminne.
Återinför
den klassiska Radioteatern, tyckte AB-skribenten Magnus Ringgren från Ala. Just det. Och på TV.
Energilagring
har ju sina problem. Naturens metoder kolväten, cellulosa och fett samt våra batterier för elbilar har nu även börjat få efterföljare i form av vätgas som drivmedel (syret borde då kunna sänkas ned till Östersjöns döda bottnar). Och i Danmark har man djupt i marken börjat lagra värme; ungefär som gamla stenhus ju hade en viss sommarvärmelagring till vintern.Vilket påminner om att man for snart 120 år sedan djupt under Visby fann ett ungefär rumstempererat vatten-lager. Kanske borde i alla nya hus byggas källare med flermetertjocka stenmagasin dit solvärmen kan ledas? Snacka om golvvärme. Och all strandnära bebyggelse ha långa ledningar ut i sjön för att med enkel cirkulationspump vintertid ta grundvärmen iland. Lär dig det enkla, det är det svåra. Lär dig det svåra, det är enkelt.
Sist vi var ute
och distribuerade till butiker och som vanligt även tog till åkturen vettigt närboende prenumeranter så var det plötsligt en låda där namnet ändrats. Sånt händer ju, folk flyttar. Så på med Google för att kolla. En ny adress angavs. Följde så GPS anvisningar — men kom till en helt tom grusplan. Backade man 150 m fanns dock ett bostadsområde — som visade sig ha det husnummer Google med en dåres envishet fortsatte att hävda. Men där bodde istället en där namnet bara var typ "nästan likadant". — Således två storknas på samma tärningskast. Men genom att ringa en grann( löstes mysteriet. Än så länge har vi alltså en chans att slå maskinen. Blott man har kom munikation.
Kroppslig konvalecens
har sina poänger. Tomten förvand lad till blomsterrikt slåtteränge. Mer två år i rad salmbärstji. Fast annat gav ju ändå sitt även utan vattning.
Synpunkter på tidningen?
haimdagar@hotmail.com
Publicerad: 2021-10-30
Läs mer om Haimdagar i katalogen
Fler artiklar knutna till Haimdagar
Fler tidskrifter i kategori ALLMÄNNA
Fler tidskrifter i kategori REGIONALT