Sydasien #2 2019
Två redaktörer tar vid Johanna Sommansson
En redaktör ut, två redaktörer in. Efter nio år som redaktör för Sydasien går jag nu vidare mot nya utmaningar. Jag har i perioder önskat att jag kunde dubblera mig själv för att kunna göra tidningen ännu bättre och ännu större. Så det jag gör idag är just det. Dubblerar redaktörerna så att det på nytt finns ett teamredaktörskap för Sydasien.
Det nya teamet är inte nytt för Sydasien, utan består av två skribenter som är välkända för er läsare. Johan Mikaelsson har skrivit om Sri Lanka under många år, är ansvarig utgivare och har även layoutat Sydasien. Henrik Schedin är specialist på funktions-hinderrörelsen i det globala Syd. Deras redaktion finns utanför Göteborg, närmare bestämt i Mölndals Kvarnby, och på kontoret kan man säkert besöka dem vid tillfälle, dricka chai (eller espresso) och bläddra i gamla nummer av Sydasien. Vi ses där! Ni kommer att höra mer från de nya redaktörerna.
Tack alla läsare och skribenter för den här tiden, utan er och er passion, glädje och kunskap hade jag aldrig kunnat göra tidskiften så stor som idag. Till Johan och Henrik: Jag tänker att tidskriften Sydasien är feminin, jag älskar Sydasien och kommer alltid att göra det. Ta väl hand om henne.
Trevlig läsning!
Det är en speciell känsla att få en färsk tidning i handen. Sydasien nr 2 2019 innehåller reportage och artiklar om Bangladesh, Bhutan, Indien, Pakistan och Sri Lanka. Med notiser täcker vi även in Afghanistan och Maldiverna.
Zac O’Yeah har besökt lastbilstillverkaren Scanias fabrik utanför Bangalore. Här tar kvinnliga medarbetare på alla nivåer en självklar plats och idéerna om jämställdhet sprider sig utanför fabriksområdet, ut i byarna. Välkomna till ”Verklighetsfabriken”!
Troy Enekvist har gjort ett porträtt av
Rubel, som tvingats fly från sin älskade ö som svämmats över av vatten till trängseln i Dhaka. Som klimatflykting livnär han sig här främst på att köra tuk-tuk, medan hans fru arbetar inom textilindustrin.
Johan Mikaelsson skriver en politisk årskrönika om Sri Lanka, tillbakablickande och framåtblickande. Vilken ordning kan president ”Gota” skapa på ön under 2020-talet?
Dessutom skriver
Therese Boje Mortensen om hur
Narendra Modi steg ned från himlen i en icke namngiven by i norra Indien.
Rana Rizvi skriver om barnarbete i Pakistan som måste få ett stopp.
Henrik Schedin beskriver den besvärliga situationen för flyktingar tillhörande folkgruppen Lhotshampa som befinner sig i Nepal.
Alf Persson skriver om Bhutans gatuhundar, vilka har blivit ett gissel för såväl medborgare som besökare. Även
Johan Mikaelsson skriver om gatuhundar. I Sri Lanka har de utvecklats till överlevnadskonstnärer. Som de självständiga individer de är rör de sig självsäkert på egna tassar i samhället.
Vill du beställa tidningen eller blir medlem 2020? Då blir du prenumerant och får i år Sydasiens reportagemagasin och vår årsbok – en nyhet för i år.
Mejla oss gärna på
redaktionen@sydasien.se om du har frågor eller synpunkter!
Publicerad: 2020-04-10
Köp Sydasien
Läs mer om Sydasien i katalogen
Fler artiklar knutna till Sydasien
Fler tidskrifter i kategori GLOBALT
Fler tidskrifter i kategori ALLMÄNNA