Waybackmachine och Tvärsnitt
Av en händelse fick jag indikationer på att den numer sedan 2011 gravlagda tidskriften Tvärsnitt gick att ta del av på Internet och då via Waybackmachine som är ett webbarkiv där minst sagt enorma mängder av det som publicerats på nätet kopierats av. Vetenskapsrådet var de som sist gav ut Tvärsnitt vilka också då hade ett arkiv för tidskriften men att de på grund av tekniska mankemang sedan juni 2018 inte kunde tillgängliggöra publiken innehållet.
På Vetenskapsrådet hemsida går det att läsa om den av de utgivna tidskriften Tvärsnitt:
/../ Tvärsnitts artiklar via webbplatsen. Tekniken som Tvärsnitts webbplats bygger på är föråldrad och de tekniska uppdateringar som krävs är alltför omfattande så därför tänker de skippa att synliggöra tidskriften.
Det finns dock en portal Waybackmachine som kopierar av mycket på Internet och där går det åtminstone för tillfället få en inblick i det material som producerades av Tvärsnitt om än inte allt från dess start. En startsida där är länk
Arkiv Tvärsnitt kallar jag den. Vilken tur att något finns bevarat på Internet vilket man måste tacka projektet. Visst mycket ter sig konstigt och länkar till artiklar funkar inte till fullo, men ändå mycket finns.
Vetenskapsrådet säger:
"Tidskriften Tvärsnitt gavs ut mellan 1980 och 2011. Även efter att Vetenskapsrådet la ned Tvärsnitt 2011 har alla artiklar i tidskriften kunnat nås via webbplatsen. Från och med mitten av juni 2018 blir detta inte längre möjligt. Tekniken som webbplatsen bygger på är föråldrad och de tekniska uppdateringar som krävs är så omfattande att Vetenskapsrådet beslutat att lägga ned den.
Som pappersutgåvor finns alla nummer av Tvärsnitt tillgängliga via Kungliga biblioteket (KB) och universitetsbiblioteken.
Tvärsnitt innehöll huvudsakligen essäer om forskning skrivna av forskare inom humaniora och samhällsvetenskap. Fram till 2000 gavs tidskriften ut av Humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet (HSFR), därefter av Vetenskapsrådets ämnesråd för humaniora och samhällsvetenskap.
Inte heller webbversionerna av de nedlagda tidningarna Forska, Tentakel samt Forskning och Medicin går längre att nå."
Med säkerhet är det svårt att fastställa ifall sist nämnda tidskrifter oxå finns på Waybackmachine. Det är inte så lätt att få träffa när man försöker söka något specifikt!
tidskrift.nu är ju alltid intresserad av vad begreppet 'kultur' kan tänkas stå för eftrsom det levereras utifrån en slags föreställning 'kulturtidskrift' har för slags relevans. Hittade då på Tvärsnitt/Waybackmachine en artikel från 2007
Mänsklig kultur — vad är det för speciellt med den? av två professorer. Det är en slags rapport där ett nyord ska introduceras med mer, kanske? Inledningsvis sägs "Människan är en varelse vars biologi ger den unika förutsättningar för att bygga upp kultur". Det enligt mitt tycke lite lustiga är att man går inte in på vad 'kultur' tänks stå för, ontologin kort och gott. Hittat intressanta tydliga förstånd i en artikel
The Role of Culture in the Humanities som inleds med "The term ‘culture’, derived from Latin ‘cultura’ (’agrum, hortum, arbores colere’), has gone through a permanent transformation along with the evolution of human societies". Och
"According to Wikipedia culture (from the Latin cultura stemming from colere, meaning "to cultivate") is difficult to define". Svenska Akademiens Ordbok ger en betydande inblick i hur begreppet användts.
Kanske borde ändå Vetenskapsrådet ta sig råd tillgängliggöra Tvärsnitt på Internet även om den finns tillgängliga på
KB, universitetsbiblioteken och flera andra.
Avrundar med att det inte är helt lätt att vandra runt i Wayback/Tvärsnitt och kanske borde man ta hand om sammanhanget lite bättre.
Bo Pettersson
Publicerad: 2020-01-28