Resumé Kuba #4 2018
I detta nummer: 60 år sedan Revolutionen segrade, 60 års motstånd mot USAs ekonomiska, militära och propagandakrig; USAs Kubablockad nedröstad i FN; Kuba uppkopplat trots blockaden; Ny president på inrikes och utrikes resor; Grundlag i offentlig debatt; Kyrkor i politisk kampanj; Ekologiskt hållbar utveckling; Bioteknologi för läkemedel; Svensk kulturvecka i Havanna med mera. em>
Strålande seger i FN: 189 för Kuba, 2 för USA
För 27e året röstade FNs Generalförsamling i oktober med bedövande majoritet för Kubas krav att USA måste upphöra med sin 60-åriga ekonomiska krigföring. Även USAs mest trogna allierade röstar sedan många år för Kubas krav. Det blev 189 mot 2 – USA och Israel – trots USAs hot att inte betala medlemsavgiften till FN.
USAs ekonomiska, finans- och handelsblockad mot Kuba drar in hela världen, och drabbar all verksamhet och folk i Kuba. USA, hotar, utpressar och bötfäller med miljardbelopp alla banker som förmedlar betalningar och alla företag som handlar med Kuba.
Samma dag som Generalförsamlingen fördömde USAs Kubablockad utlovade Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton hårdare tag mot från ”Tyranniets Trojka, denna terrortriangel mellan Venezuela, Nicaragua och Kuba”, måste svältas ut för att störta de folkvalda regeringarna, numera med ”mjuka kupper”.
USA-propaganda med falska Facebook, YouTube &”Digitalpaket”
USA anklagar hela tiden andra för att sprida ”desinformation” men gör själva just detta, med råge: USAs ”Kubaradiokontor” i Miami (ökända Voice of America) driver sedan länge ett informationskrig med falska sociala mediekonton. ”Kontoret” har 117 anställda och årlig budget på 28,100 000 US$ som sägs nå över en miljon kubaner varje vecka.
USA förlorar kriget mot Kubas internet
Kajsa Ekis Ekman har skrivit om Kubas utbyggnad av gratis internet som en seger över stormakten. Det är ju inte Kubas regering som satt käppar i hjulet för uppkoppling, som svenska medier i åratal påstått, utan USA. Det var när alla kubaner kunde ansluta sig via en kabel från Venezuela, som USA inte kunde stoppa kubansk internetanslutning.
Vad säger nya presidenten, Miguel Díaz Canel?
I en intervju med TeleSur framhåller han att alla i ansvarsställning måste re¬dovisa till väljarna, ständigt knyta an och samtala med folk, ”medielandskapet måste aktualiseras för dubbelriktad samtalskultur”. Som i grundlagsdebatten. Han tog upp ungdomens betydelse, vaksamhet mot fienden mm. På regeringens oktobermöte behandlades Skatter, Budget, Utländska investeringar, Bostadsbyggande, Stadsplanering, Upprustning av koloniala stadsbygder, Reglering av taxinäringens många privata aktörer, med mera.
På inrikes och utrikes resa
Under maj och juni reste Díaz Canel runt i Havannalänets 15 kommuner och första utlandsresan gick till Caracas. Till hösten blev det FN i New York och en omfattande rundresa via Paris till Moskva, Pyongyang, Peking, Hanoi och Vientiane, för ett sista nedslag i London och möte med Cuba Initiative.
Ekologi, förnybar energi, organisk stadsodling, klimatanpassning
Klimatförändringarnas havsnivåhöjning drabbar kuststäderna, biologisk mångfald går förlorad, främmande arter invaderar. Inför varmare, torrare, kraftigare orkaner och värre skyfall genomförs en landsomfattande anpassning för att dämpa effekterna.
Energi behövs, men förnybar. Kubas sega och taggiga Marabúbuske visar sig vara en rik källa för framställning av träkol. Och ”Kuba har störst erfarenhet av organiska stads- och förortsodlingar i världen”, enligt FN:s jordbruksorganisation FAO.
Oxfam framhåller att Kuba uppnår både livsmedelssäkerhet och minskande ekologiskt fotavtryck.
En milstolpe i kubansk bioteknologi
Kubas Centrum för Molekylär Immunologi, CIM, framställer egna terapeutiska läkemedel för cancer- och andra immunsystemsjukdomar. Ett nyskapat samriskföretag med ett USA-bolag ska i Mariels utvecklingsområde framställa och marknadsföra dessa läkemedel för export och importersättning.
Offentlig debatt om ny grundlag
Associated Press’ reporter har besökt rådslag i kvarter och grannskap och noterat att deltagare vill ha direktval av president och andra höga funktionärer och att många invänder mot samkönade äktenskap. Reportern har aldrig varit med om något liknande detta miljonhövdade rådslag. Dessa folkliga rådslag i kvarter och grannskap är typiska för Kuba sedan 1975. ”Folk utomlands undervärderar de folkliga öppna debatternas stora roll och uppföljningen av dem i det kubanska systemet” sa Arturo Lopez-Levy, universitetsprofessor i Minnesota.
Kyrkor i politisk kampanj
Kubanska frikyrkor samlar namn mot grundlagsförslaget att göra äktenskap till ett förhållande mellan två personer oberoende av kön. Det är en för Kuba ovanlig politisk kampanj med mottot: ”För originalet. Äkternskapet som Gud skapade det. Både den katolska och frikyrkorna tog i början avstånd från revolutionen, men är nu väl införlivade i samhället. Nu samlar de namn över hela Kuba mot samkönade äktenskap. Den diskussionen tar större plats än någon annan av grundlagens 224 paragrafer.
Andra Svenska Kulturveckan i Havanna, tillägnad Ingmar Bergman
Andra svenska kulturveckan i Havanna 6 -14 oktober ägde rum på Filmkulturcentrat i Havanna. 7 Bergmanfilmer visades och dokumentärer: ”Fårö och livet” och ”Genom en koreografs ögon.” Camilla Pontén visade mode inspirerat av Fanny och Alexander. Unga kubanska konstnärer visade affischer inspirerade av filmerna. Stockholms Kammarkör konserterade bland annat på Havannas Katedralstorg och i Franciskanerkyrka.
Havannas världsberömda stadsantikvarie i Stockholm
Eusebio Leal, som i 50 år arbetat med Gamla Havannas upprustning till ett enastående världsarv, besökte i september Sverige och höll föredrag på Latinamerikanska Institutet samt besökte platser med Kuba-anknytning som Linnés Botaniska Trädgård och Birgittasystrarnas kloster förutom kulturarvsbyggnader och Gamla Stan, och Fryshuset.
Carlos Puebla, Sven Wernström, Jerry Williams till minne.
Carlos Puebla, som dog 1989, är en ikon i Kubas trubadurtradition, La Trova. Han blev en revolutionär länk till unga trubadurers stora uppsving på 60-talet med La Nueva Trova.
Sven Wernström som dog i år sa i sitt tal en Moncadadag att hans bästa bok var UPPRORET” som handlar om starten på Kubas frihetskamp.
Jerry Williams dog också i år, kommunisten som aldrig tvekade att försvara Kubas revolution och fördöma USA:s blockad mot Kuba.
Nordiskt Kuba-möte i Stockholm och Chemöten runt om i landet.
I oktober samlades företrädare för Kubaföreningarna i Norden, Kubas Vänskapsinstitut ICAP och Kubas ambassadör och konsul i Stockholms Solidaritetshus. Chedagen firades i flera avdelningar. Göteborgsavdelningen var på plats vid Fredsloppet och Bokmässan. I Stockholm visades kubansk film 3 kvällar under hösten, samt en fotoutställning och ”Road Movie” Kuba runt. I Växjö fortsatte flygbladsutdelningen vid Universitetsbiblioteket.
Publicerad: 2018-12-25
Köp Kuba
Läs mer om Kuba i katalogen
Fler artiklar knutna till Kuba
Fler tidskrifter i kategori GLOBALT