Artiklar från Karavan

Text & textil #2 2024
2024-08-20 I sommarens nummer 2024 ser vi närmare på sambandet mellan vävar, sömnader av olika slag och texter. Maria Küchen skriver om vävens litteraturhistoria, Marcia Harvey Isaksson om hur en väv växer fram. Yvonne Veras kärlek till textilier lyfts fram och en bomullsblus för ordet i en novell av Xi Xi. Här presenteras också Xi Xis underbara hemsydda björnar och Christian Epanyas kungar av stil, sappörerna. Två noveller, en av Irenosen Okojie och en av Narine Abgarjan, har vi låtit översätta, och tre kläddikter av Tamer Fathy. Om kläder och nôteater skriver Lars Vargö, vad prickiga tyger berättar om vår värld förmedlas av Tina Ignell och Eva Vargö visar vad man kan väva med papperstrådar. Dessutom i numret, utöver temat: intervju med Sergio Ramírez, Översättardagbok av Anna Gustafsson Chen och minnesord över Maryse Condé.»

Minnena som är våra liv #1 2024
2024-05-20 Vårnumret 2024 ger en inblick i Brasiliens många världar, när Isi de Paula följer i spåren på de unga författarna och Tatiana Salem Levy intervjuas om att sätta ord på minnen som tynger. Om minnen handlar det också i numrets temadel: ”MINNENA SOM ÄR VÅRA LIV.” Julie Otsuka söker i minnets sprickor, Maaza Mengiste gräver i historien och Nona Férnandez påminner om vad vi föredrar att glömma. Ann-Marie Tung Hermelin reflekterar kring fenomenet postminne och hur andras minnen kan bli ens egna. Till minne av poeten Christian Kupchik, brobyggare mellan Rio de la Plata och Norden, skriver hans vänner som även översatt flera av hans dikter. Dessutom: Intervju med barnboksförfattaren Atinuke, sista delen i Meta Ottossons Översättardagbok och en novell av Yvonne Adhiambo Owuor. »

Mikronovellernas universum #4 2023
2024-01-25 ”Som maneter i luften”. I vinterns nummer 2024 har vi samlat mikronoveller från arabvärlden, Kina och Latinamerika. Den här kortkorta formen av novellgenren tycks idag frodas mer än någonsin och vi har låtit översätta litterära pärlor av bland andra Zakariya Tamir, Yu Dafu och Ana María Shua. Shua, även kallad mikronovellernas drottning, hjälper också till att reda ut begreppen: Vad är egentligen en mikronovell och hur går det till att skriva en? • Dessutom i numret: ”Färgens drömmar” - bilddikter av Adonis och Jafer Taoun, intervjuer med Pilar Quintana, känd för romanen Tiken, och Monique Ilboudo, litterär föregångare från Burkina Faso. Från Argentina skriver Maríana Enriquez om asado, nationalrätten: Gastronomisk stolthet och brutalitet. Och i ”Argentinsk dagbok” förmedlar Henrik Nilsson litterära intryck från en resa i landet. »

Bedrägeri och svindleri i skönlitteraturen #3 2023
2023-10-27 Svindleriets konster - det är temat för Karavans höstnummer 2023. Med nedslag i litteraturen från medeltiden och framåt ges fantasifulla exempel. Valda anekdoter ur en kinesisk bedrägeribok från 1600-talet och en arabisk från 1200-talet ­vittnar om forna tiders färdigheter och uppfinningsrikedom inom bedrägeribranschen. Vi presenterar också skojare i modern arabisk litteratur, liksom indiska och pakistanska romaner om nutida fiffel och båg. • Litterära svindlerier dryftas i texter om författaren som trollkonstnär och om plagiat, inspiration och imitation. Här berättas även om Hilda Hilst, som lurade både läsare och kritiker med förförisk list, och den sensationelle bedragaren George Psalmanazar vars bok om Formosa gjorde stor succé. • Dessutom: två nyöversatta noveller: Leye Adenles ”Morbror Sam” om ett så kallat Nigeriabrev, och en berättelse av Liu Yichang om en fluga som söker något vackert. Meta Ottossons Översättardagbok del 2 publiceras.»

"Jag vill åt själva saken" #2 2023
2023-07-30 Karavans sommarnummer 2023 är här. Vi har låtit översätta en nyupptäckt, härligt lång och spännande intervju med den legendariska brasilianska författaren Clarice Lispector! Fyllig och flödande läsning. I numret finns också en nygjord intervju med Aslı Erdoğan, i exil från Turkiet: ”Min mamma skakar fortfarande när åtalen kommer på tal”. Meta Ottosson medverkar med en översättardagbok och Anna Fohlin Mattsson skriver om motståndets diktning i Kambodja: ”I Phnom Penh var det som om allt kunde förvandlas till poesi …” Donia Bijan tar oss med till Café Leila, en välbesökt restaurang i Teheran, och av Pablo Neruda bjuds på dikter bestående enbart av frågor. »

Tema Motståndets Iran #1 2023
2023-03-28 Karavans vårnummer är sprängfyllt! Här presenteras bland andra Bookerprisvinnaren Shehan Karunatilaka från Sri Lanka och hans skruvade skildring av hemön, Indiens mångsäljande författarinna Chitra Banerjee Divakaruni intervjuas och vi tar farväl av Hongkonglitteraturens grand old lady Xi Xi. Många sidor ägnas temat ”Motståndets Iran” med nyöversatta dikter av Aida Amidi, Azita Ghahreman, Shahrouz Rashid och Simin Behbahani. Shahriar Mandanipour introduceras med en bitande satirisk essä om att vara författare i Iran. Temat handlar också om censorernas mest förbjudna ord, om iransk vampyrfilm och om översättning som läkekonst. Upproret och skrivandet: svenska författare med rötter i Iran om hoppfullhet och oro.»

Euforins rus och melankolins svärta #3-4 2022
2022-12-14 Karavan firar sitt trettionde levnadsår och vi firar det med detta fylliga jubileumsnummer. Temat är Eufori/Melankoli - sinnestillstånd som kan berätta mycket om det mänskliga livet. Innehållet i numret rör sig mellan sinnesstämningarna: här finns texter om både djup och mild extas, om svåraste sorg och lättaste vemod. Inte sällan blandas tillstånden, som i Annakarin Thorburns krönika om sambans eufori och melankoli. En mängd nyöversatta texter publiceras, bland dem: euforisk dikt av Xi Chuan, sorgenovell av Leila Aboulela, essä av Samanta Schweblin om litteraturens magiska ögonblick, dikter av Cikadapristagaren Chen Yuhong och den melankoliske Abu-l-Atahiya, njutningsfylld novell av Refik Halit Karay. • Dessutom: Balsam Karam skriver om eufori och våld med en roman av Fernanda Melchor som exempel, Lina Hagelbäck lyfter fram ljuset som motiv hos Gloria Gervitz och Henrik Nilsson har hittat oförglömliga förstameningar. Med mera.»

Med TEMA Sydafrika #2 2022
2022-08-24 Sommarnumret 2022 innehåller både blandade texter och en temadel. • I första delen: intervju med den marockanske författaren Abdellah Taïa, matminnen förmedlade av Nicki May, dikt med stamtavla av Kayo Chingonyi, nattlig poesi från Kabul av Samay Hamed och Shakila Azizzada, brev till en far från Martín Espada och Li Lis poetiska tankeskisser. • I numrets andra del: TEMA Sydafrika med minnen, drömmar och framtidsversioner. Unga diktare förnyar landets poesi med djärvhet och nya rytmer, och vi har översatt dikter av Koleka Putuma, Manoe Mohale, Sarah Lubala och Busisiwe Mahlangu. Fantastiken upplever också en boom i dessa dagar, forskaren Joanna Woods förklarar varför och vi presenterar författaren Masande Ntshanga. Dessutom: möten med förläggande eldsjälar, intervju med Kagiso Lesego Molope som skriver för unga människor, essä av Maryam Adjam om Ivan Vladislavićs novell ”Uppläsningen”. »

Tre författare #1 2022
2022-05-04 Vårens nummer 2022 har fokus på tre olika kvinnliga författare: Irenosen Okojie från Nigeria/Storbritannien bjuder i sina berättelser in till halsbrytande äventyr i oanade litterära världar. Vi har låtit översätta hennes novell ”Zinzi från Boketto”. • En av Brasiliens främsta 1900-talsförfattare, Hilda Hilst, utmanade med sin experimentlusta och kompromisslöshet. Nu tycks hennes tid ha kommit. Isi de Paula presenterar denna avantgardeförfattare och Wera von Essen skriver dagbok från ett besök i Hilsts hem, Solens hus. • Lars Vargö har intervjuat japanska Yu Miri, som inte är rädd för att ta upp känsliga ämnen. Vi har äran att publicera en hel pjäs hon skrivit, om den förödande tsunamin utanför Japans nordöstra kust 2011. En vacker dag skildrar hur det förflutna finns i nuet, smärtan och kärleken som lever kvar.»

Mörka sagor öppnar dörrar till andra världar #4 2021
2022-02-18 Vinterns nummer år 2021 är till sitt innehåll omväxlande. I numrets första del finns en intervju med den argentinska transikonen Camila Sosa Villada som gjort succé med en bok om sitt liv och ett avsnitt ur Maja Thranes kommande roman Pillowbook, inspirerad av en tusenårig japansk text. Erik Falk skriver om Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnahs sätt att skriva och Jonathan Morén presenterar samtida kuwaitiska författare, bland dem landets litteräre gudfar. Numrets andra del ägnas ett antal kvinnliga författare som har det gemensamt att de dras till det besynnerliga och bisarra, till drömmens flöde av fria associationer. Och de väjer inte för det mörka, tvärtom. Läs noveller av Azita Ghahreman, Can Xue och Intan Paramaditha. Den surrealistiska konstnären Leonora Carrington presenteras av Ann-Marie Tung Hermelin.»

Mexico City och alla dess liv Karavan #3 2021
2021-11-26 En stad med oändligt många städer i en: Litteraturens Mexico City är temat för höstnumret 2021. Här följer Henrik Nilsson stadens passionerade skildrare alltifrån aztekernas tid fram till idag. Bland författarna presenterar vi den egensinnige sekelskiftespoeten Ramón López Velarde, Cristina Rivera Garza vars roman om stadens stora sinnessjukhus fångar de mänskliga ödena och León Plascencia Ñol som liknar sin hemstad vid en enorm, oavbrutet växande fläck. Juan Villoro understryker i sin essä behovet av en minneskarta i en stad som ständigt förvandlar sig. Utöver temadelen finns här en intervju med författare Hwang Sok-Yong om hans dramatiska liv i både Nord- och Sydkorea, kvinnoporträtt i diktens form av Lucía Estrada och berättelser från östra Jerusalems gränder av Mahmoud Shukair. »


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Artiklar från  Karavan

Annons:

Senaste nummer:

2024-11-27
Opera 5 2024

2024-11-18
Amnesty Press 3 2024

2024-11-09
Omkonst Höst 2024

2024-11-01
Signum 7

2024-10-30
Tidig Musik 3 2024

2024-10-28
Medusa 3 2024

2024-10-26
Haimdagar 3-4

2024-10-16
Konstperspektiv 4

2024-10-13
Akvarellen 3 2024

2024-10-11
Utställningskritik 4 2024

2024-10-03
Opera 4 2024

2024-09-30
SocialPolitik Höst 2024

2024-09-22
Balder 3 2024

2024-09-14
Hjärnstorm 156 2024

2024-09-13
Signum 6

2024-09-10
Medusa 2 2024

2024-09-01
Utställningskritik 3 2024

2024-08-29
Glänta 1 2024

2024-08-21
Konstperspektiv 3

2024-08-20
Karavan 2 2024

2024-08-19
OEI 104-105 2024
Utställningskritik 2 2024

2024-08-14
Parnass 3 2024

2024-08-09
Fjärde Världen 2 2024

2024-07-21
Parnass 2 2024

2024-07-16
Tidig Musik 2 2024

2024-06-29
Balder 2 2024

2024-06-28
Signum 5

2024-06-25
Opera 3 2024

2024-06-23
Omkonst Vår 2024

2024-06-21
Amnesty Press 2 2024

2024-06-09
KLASS 2 2024

2024-06-02
Akvarellen 2 2024

2024-05-31
Signum 4

2024-05-28
SocialPolitik Maj 2024

2024-05-21
20TAL 10-11 2024

2024-05-20
Karavan 1 2024

2024-05-17
Opera 2 2024

2024-05-14
Med andra ord 118 2024

2024-05-13
OEI 102-103 2024

2024-05-10
Haimdagar 1-2 2024

2024-05-02
Fjärde Världen 1 2024
Glänta 3-4 2023
Amnesty Press 1 2024

2024-04-29
Konstperspektiv 2
Tidig Musik 1 2024

2024-04-26
Signum 3
Nio-Fem 1 2024

2024-04-20
Balder 1 2024

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

Äldre resuméer