7e Amerikatoppmötet
ur Kuba #2 2015
Välkomstfest för Kuba
För Kuba blev 7e Amerikatoppmötet en välkomstfest efter att ha varit utestängd från dessa toppmöten för alla Amerikas stater – utom Kuba. Det var Bush den förste som drog igång dem 1994 som ett led i sitt annekteringsprojekt att göra hela världsdelen till ett s.k. frihandelsområde kallat ALCA/FTAA - Amerikanska Frihandelsavtalet.
Nu hälsades Kuba välkommen av alla Latinamerikas och Karibiens stats- eller regeringschefer och handslaget mellan presidenterna Barack Obama och Raul Castro var det stora fototillfället.
Raul Castros 49 minuter långa tal – han sa skämtsamt att eftersom Kuba varit utestängt på de 6 tidigare toppmötena förtjänade han sex gånger de rekommenderade 8 minuterna – blev en historielektion om USAs angrepp på Kuba från Plattillägget i grundlagen 1902 till stödet av diktatorn Fulgencio Batista, Grisbuktsinvasionen 1961, sedan blockaden hela tiden och inrättandet av på 2000-talet tortyrlägret på USAs flottbas på ockuperad kubansk mark i Guantanamobukten.
Vänliga ord – och sanna
Raul Castro berömde också Barack Obama för att ha vänt ett blad i kalla kriget. Men flera av de andra presidenterna påpekade att Kuba inte inbjudits till toppmötet tack vare en vänlig gest från Obama: Kuba var där för att alla Latinamerikas och Karibiens ledare hotat Obama med att utan Kuba skulle det inte bli något 7e toppmöte.
Argentinas Christina Kirchner Fernandez tillade att Kuba nu fanns med tack vare över 50 år av modig och trotsig kamp mot USAs blockad som orsakat så stort lidande för folket. Ecuadors Rafael Correa sa att det var bra att Obama öppnade dörren, men inte bra nog. Han insisterade på att nu måste också den ”omänskliga och brottsliga blockaden” hävas och ockuperad mark i Guantanamo återlämnas. Bolivias Evo Morales avfärdade allt tal om USA som en välvillig kraft som nu vill hjälpa stackars Kuba. Tvärtom, sa han, nu måste USA kompensera Kuba för 50 års ekonomisk skadeverkan.
Presidenterna tackade Kuba
Colombias president Santos tackade Kuba för medlingen i fredssamtalen med FARC-gerillan. Andra presidenter tackade Kuba för alla läkare som bistått deras folk och tagit hand om fattiga områden dit deras egna läkare vägrat ta sig, och för läkarhögskolan som utbildat läkare från hela världsdelen och för alfabetiseringsprogrammets stora framgångar. Och för att denna lilla önation under 50 år stått emot jätten Goliat.
Ända från revolutionens första timme har USA använt alla medel de kunnat komma på för att störta Fidel Castro – från förgiftade cigarrer till köpta sabotörer. Historien är full av CIAs och exilgruppers fula knep, innefattande sprängningen 1976 av ett kubanskt passagerarplan som dödade 73 passagerare och besättning. Och i Panama så sent som november 2000 hindrades en långt gången plan att spränga den scen där Fidel skulle tala, i luften. Att Kuba lyckats ge USA lång näsa under alla dessa år betraktas av många som inget mindre än ett mirakel.
USA byter fot – men inte mål
Men är det nu så att USA verkligen accepterar Kuba som en självständig nation som har valt en annan väg? Eller handlar det helt enkelt om att störta Kubas regering med andra medel?
Pastor Raul Suarez som leder Martin Luther King Centrat i Havanna och som var i Panama för att delta i Civilsamhälleforumet som föregick toppmötet, upplever samma gamla intrigerande, inblandning och manipulerande. ”Se bara vad som hände på Civilsamhälleforumet”, sa han. ”USA betalade kubanska dissidenter som inte har något stöd på Kuba för att resa till Panama och delta som företrädare för Kubas civilsamhälle. Medan företrädarna för Kubas folkrörelser utestängdes.”
”Halva vår delegation möttes här av att nekas ackreditering som vi utlovats, och utestängdes från mötena”, sa Gretchen Gomez Gonzalez från Kubas Studentförbund. ”Medan dessa dissidentkubaner som inte företräder några andra än sig själva ackrediterades.”
Folkrörelsekubanerna konfronterade dissidenterna på gator och möten, kallade dem för legoknektar betalda av USA och visade upp foton på hur de omfamnade den ökända terroristen José Posada Carriles (ansvarig för flygplanssprängningen 1976, med fristad i Miami). De berättade också att förre CIA-agenten Felix Rodriguez, som anses ansvarig för mordet på revolutionshjälten Che Guevara, var på toppmötet i samarbete med dissidenterna.
Inget slututtalande
USA och Kanada stoppade toppmötets slututtalande som alla övriga 33 länder – Celacländerna - var överens om. De två nordamerikanska länderna opponerade sig mot frågor som att rädda miljön, om rätt till utbildning och hälsovård, om tekniköverföring till utvecklingsländer, om krav på stopp för allt cyberspionage och krav att USA ska häva sanktionerna mot Venezuela och blockaden mot Kuba.
Bild
Amerikatoppmötets stora fototillfälle:
Mötet mellan Kubas och USAs presidenter
Eva Björklund
Publicerad: 2015-06-22
Köp Kuba
Läs mer om Kuba i katalogen
Fler artiklar knutna till Kuba
Fler tidskrifter i kategori GLOBALT