Tema Exil och pressfrihet #2 2022
Inledare
2022 är året då totala straffriheten kan brytas
Johan Mikaelsson
2022 är året då totala straffriheten kan brytas Johan Mikaelsson, redaktör och ansvarig utgivare
I en konferenslokal i Haag samlas vi, ett antal människor från hela världen, för att uppmärksamma det faktum att samtliga journalistmord i Sri Lanka förblir olösta. Ett av alla mord har lyfts fram i den här folktribunalen, inte oväntat det på Lasantha Wickrematunge, som var redaktör för tidningen Sunday Leader. Han mördades den 8 januari 2009 när han på förmiddagen färdades i sin bil på väg till redaktionen i Colombo.
Nobels fredspris 2021 tilldelades journalisterna Maria Ressa och Dmitrij Muratov. för deras "insatser att skydda yttrandefrihet, som är en förutsättning för demokrati och varaktig fred". Det satte också fingret på alla de olösta journalistmorden och den utbredda straffriheten.
Att döda en annan människa är det brott som i de flesta länder ger strängast straff. I Sri Lankas fängelser sitter småtjuvar och andra brottsdömda hopträngda, medan de största förbrytarna fortfarande går fria. De som låtit mörda och de som haft fingrar på allehanda mordvapen har belönats av staten. Anstiftarna har sett till att brotten ska förbli olösta. Men hur länge håller en sådan strategi? Inte så länge till kan det visa sig. En folktribunal i Haag har ingen rättsskipande funktion, men kan mycket väl visa vägen.
Protesterna i Sri Lanka mot maktfamiljen Rajapaksa rör främst landets och öbornas prekära ekonomiska situation. Den bör kopplas ihop med oket av omfattande, bristfälligt utredda och i decennier ostraffade brott mot mänskliga rättigheter — hindret för såväl försoning som utveckling.
sydasien.se
Redaktionen
Värd att höras
Stopp för strafffrihet
Självcensur slår på flera plan i Indien
INTRO EXIL
Frågan om att stanna eller åka – introduktion till tema, ordet ”exil”
Den som förmedlar fakta eller åsikter till en publik vill ju ha en reaktion. Men i många länder kan både de som uttrycker en åsikt och de som sprider den utsättas för våld, i avsikt att tysta oönskade röster. Den som flyr för att rädda sitt liv går i exil. Ordet härrör ur det latinska ordet exilium. Ursprungligen var betydelsen landsförvisning, att jämföras med ostracism i antikens Grekland, ett sätt för despoter att bli av med kritiker.
Exil knyts numera ofta till författare, poeter, musiker, konstnärer, journalister, politiker och aktivister som vänt sig emot en auktoritär regim. De kan fly, söka och beviljas asyl och leva i förvissning om att inte skickas tillbaka till landet där de har förföljts. De som stannar anpassar sig ofta, håller inne med åsikter och fakta — eller blir mördade. Även de som går i exil kan såklart tillämpa självcensur.
I boken Ordens asyl (2011) går Anders Olsson igenom litteratur av författare i exil. Det indiska, litterära online-magasinet The Curious Reader (thecuriousreader.in) listar sju sydasiatiska författare som stämts och gått under jorden eller i exil: Salman Rushdie, Taslima Nasrin, Perumal Murugan, Tehmina Durrani, D. N. lha, Saadat Hasan Manto och Ismat Chughtai.
Att sydasiatiska författare är spridda över världen, men fortsätter skildra sitt ursprung, konstaterar litteraturvetaren, översättaren och författaren, professor Chelva Kanaganayakam (1952-2014) i Configurations of Exile: South Asian Writers and Their World (1997) och A History of South Asian Writing in English (2013). Vi lyfter i det här numret med tema pressfrihet och exil fram Din Chaudry Sial och Sajid Hussain, båda från Pakistan. De ifrågasatte orättvisor, gick i exil och hamnade i Sverige.
Pakistan
Kampen som förde Din till Sverige speglas i kommande bok
Johan Mikaelsson
Bhutan ett ljus i mörkret för pressfriheten i regionen
Johan Mikaelsson
(översikt pressfrihetsindex 2022)
Bhutan
Står sig väl i statistiken men utbredd självcensur
Alf Persson
Nepal
Hopp uppåt men höga medieavgifter ett hinder
Henrik Schedin
Maldiverna
Straffriheten ett sänke för medier på ögruppen
Lubna Hawwa
Sri Lanka
Mord på journalister i Sri Lanka inte glömda
Johan Mikaelsson
Indien
All anledning till oro för tillståndet i Indien
Parul Sharma
Afghanistan
Frihetsfall och lågt i tak när talibaner tar gisslan
Johan Mikaelsson
Pakistan
Hopp om mediefrihet efter regeringsskiftet
Zofeen T. Ebrahim
Bangladesh
Fortsatt nedåt – sämst pressfrihet i regionen
Troy Enekvist
Sajid Hussain: Exilen är en sjukdom (novell)
Carina Jahani: Sajid Hussain (1981-2020) – kort biografi
Redaktionen: medverkande nr 2 2022
Omslagsfoto:
Vladislav Klimin /Shutterstock
Publicerad: 2022-06-15
Köp Sydasien
Läs mer om Sydasien i katalogen
Fler artiklar knutna till Sydasien
Fler tidskrifter i kategori GLOBALT
Fler tidskrifter i kategori ALLMÄNNA