Porträttbild på Christian Magdu i svartvitt

Den vidunderliga passionens historia

– Hur det började? 1997 köpte jag min första DVD-spelare. Det var något helt nytt, det var som månlandningar. VHS hade funnits i trettio år, alla kände att det var dags för någonting annat. Ändå var skepticismen kring DVD-formatet fullständigt överväldigande.

– Anledningen? Jag är ett stort filmfan, har alltid varit.

Christian Magdu, grundare och chefredaktör för sajten dvdforum, sippar på sin macchiato med dubbel espresso i botten. Han tar ett andetag, låter händerna falla ut i en öppnande gest innan han fortsätter.

– Så jag fick ju importera. Direkt från USA. Filmer och grejer. De första filmerna jag köpte var The Platoon, Amadeus och Donnie Brasco. Det gick på över 900 spänn, nu ligger en vanlig DVD på 49 kronor … Senare under -97 började Movieline i Göteborg ta in några DVD-filmer.

– Hur dvdforum hänger ihop med Mediaprovider? Jag ville ju veta mer om det nya formatet. Internet hade precis börjat ta fart och någonstans under -98 började det så sakteliga komma in i hemmen. Jag hittade en nätsida som hette dvdmagasinet, den var som ett slags blogg, väldigt enkelt uppbyggd med sporadiska nyheter och ett diskussionsforum. Jag slängde ut en öppen fråga där: ”Hej, jag heter Christian, jag är intresserad av DVD-filmer …” Bara någon dag senare fick jag ett svar på mejlen av en annan engagerad besökare, Andreas Selstam, som skrev: ”ja, de här tipsen har jag, de och de grejerna, det här borde du kolla in.” Jag svarade direkt, och skrev något i stil med: ”Ah, tack. Men du, den här sidan är inget vidare bra.” Han svarade omedelbart: ”Nej, för fan, den suger verkligen.”

Christian lutar sig tillbaks i caféstolen, knyter händerna strax under hakan och verkar helt glömt bort min fråga.

– Jag kommer inte riktigt ihåg. Men jag tror att det var han som skrev: ”man skulle kunna göra det bättre själv.”

Christian sträcker sig efter koppen på bordet mellan oss. Han har en tunn svart tröja med uppkavlade ärmar.

– Jag tänkte efter och skrev till honom: ”jag kan ingenting om hur man gör hemsidor”. Han svarade lika snabbt: ”Jag kan hemsidor, jag är systemutvecklare. Men jag har tyvärr inga kontakter inom filmbranschen.” Jag skrev tillbaks: ”Men det har jag. Jag är skådis och känner en massa folk i hela den svängen.” Sen var det tyst i typ en minut. ”Ska vi dra igång en sida då?” ”Ja, för fan, let’s do it!”

Christian tar en klunk av kaffet, ställer tillbaks koppen på fatet. Vi sitter på ett litet italienskt café i Stockholm med en bardisk ut mot gatan och två små bord, dränkta i ljudet från kaffemaskinen.

– Det visade sig att både jag och Selstam – ja, alltså, Andreas, I refer to him as Selstam – bodde i Göteborg. Vi bestämde att vi skulle träffas, på McDonalds har jag för mig. Och sedan drog vi igång. Han byggde sidan, jag skrev recensioner. Vi gjorde allting själva.

– Så snart vi fått ordning på sajten la vi ut den på nätet. Jag började med att recensera mina egna filmer. Efter ett tag började jag ringa runt till alla i filmbranschen och fråga: ”Hur är det med DVD hos er?” Det här var typ -99, då var man verkligen avantgarde med DVD. Flera svarade bara kort: ”Nej, det är inte vår grej, det sysslar inte vi med.” Av en slump fick jag kontakt med en kille på Nordisk Film, John Ryott. ”DVD! Jag tror stenhårt på DVD. DVD är framtiden. Jag skickar allt jag har”, sa han. John drog iväg ett jättepaket med filmer och dvdforum började skriva om svenska releaser. Året därpå, 2000, började bolagen långsamt komma över sin DVD-skräck, och försiktigt försiktigt försiktigt sälja några filmer på det nya formatet.

– Hur vi hade tid att satsa så mycket på dvdforum? Redan när vi först la ut sidan sa vi till varandra: ”om vi någon gång når 5.000 läsare i månaden så är vi skitnöjda.” Redan andra månaden passerade vi 8.000. Då tänkte vi: ”vi kanske ska höja förväntningarna lite”. Efter fyra månader passerade vi 20.000. ”Ok, men 50.000 besökare?” Ja, det tog åtta månader. Sedan slutade vi sätta upp gränser. Det fortsatte att öka och öka och öka, tills vi i våra glansdagar var uppe i en halvmiljon besökare i månaden. Det blev ett jävla drag, kan man säga.

Christian Magdu gestikulerar vid cafébordet

Jag böjer mig fram för att pausa inspelaren och spara i etapper. Christian tystnar, drar en snabb hand genom håret. Jag tar en klunk vatten innan jag åter trycker på rec. Christian fortsätter:

– Jag utbildade mig till skådespelare och Selstam gjorde en påbyggnadsgrej i systemutveckling. Vi hade det bra i skolan och kunde lägga stor del av vår lediga tid på att verkligen satsa på dvdforum. Vi tog ingen ekonomisk risk, det är ju billigt med nätet – men vi satsade arbete like hell. Vårt stora mission in life blev att göra DVD till standard. Vi trodde stenhårt på det. ”Det här är framtiden”, sa Selstam. Vi var helt säkra på att inom ett par års tid skulle alla sitta med DVD. Vi drev det med eld. För när man har passion för någonting, då sover man inte. Så är det. Och vi hade verkligen passion.

Christian menar att dvdforum spelade en viktig roll för genombrottet av DVD i Sverige i början på 2000-talet, framförallt genom redaktionens stora tekniska kunnande.

– ”DVD, anamorfisk bild, flerkanalsljud – det är ju rena kinesiskan?!” Vi fick höra mycket sådana grejer i början. Flera bolag försåg oss med recensionsexemplar, samtidigt som vi konsultade dem. Vi sa: ”Ni har skrivit fel om tekniken på det här omslaget, det är på det här sättet.”

Dvdforum växte upp i skiftet från VHS till DVD, och vi befinner oss nu enligt Christian i en liknande förändringsfas, i skiftet från DVD till HD – high definition. Det finns två ledande format, HD-DVD och blueray, som tävlar om att ta över efter DVD. För närvarande har det en hämmande effekt på marknaden, eftersom ingen vill satsa på ett nytt format om man inte är säker på att det kommer att gälla åtminstone några år framöver.

Christian suckar över formatbataljen och levererar marknadsföringsanalyser till höger och vänster, innan han återigen med lyrisk ton återvänder till fördelarna med den nyaste tekniken:

– HD-bild med HD-ljud … it’s fucking amazing! Vi snackar … wow! Vilken bild! Vilket ljud! Vilken upplevelse!

I den pågående omvandlingen från DVD till HD beslutade sig Christian och Andreas för att sälja dvdforum till företaget Mediaprovider, som även har en rad andra nättidskrifter och webbtjänster.

– Let’s face it liksom, allt som inte är utveckling är avveckling. 2006 kände vi att vi kommit så långt vi kunde på våra ursprungliga premisser – antingen fick vi lov att göra något revolutionerande eller lägga över det på någon annan. I samma veva lämnade Mediaprovider ett anbud. Vi svarade efter en kort tids funderande: ”Ok. Kör i vind”.

– Både jag och Selstam är fortfarande kvar som rådgivare på sajten. Mediaprovider sa: ”Det är ju er baby”. Och jag kände också så, det är ju vår baby. Ok, visst, dvdforum har blivit en stor tonåring, men jag vill fortfarande ha viss insikt i vad som händer i verksamheten. Jag är jättegärna en söndagspappa som sitter med på middagarna och hör mig för vad som händer. Och jag är fortfarande chefredaktör, även om jag egentligen inte jobbar där längre.

Dvdforum har i nuläget omkring 15 medarbetare som jobbar tekniskt med sajten eller med det redaktionella innehållet. Christian berättar att det inledningsvis i hög grad handlade om att kvalitetskontrollera nya DVD-utgåvor, men i dag har alla nya DVD-filmer genomgående hög nivå, vilket har inneburit att dvdforum successivt börjat inrikta sig mer mot att recensera hela boxar, extramaterial och bonusutgåvor. Dock har den ursprungliga idén om kvalitetskontroll nyligen återkommit på sajten, men nu med de nya HD-formaten i fokus.

Christian menar att ambitionen med dvdforum hela tiden har varit att samla alla som älskar film:

– Vi försöker nå hela vägen från ”jag förstår ingenting, vad är en DVD? vad är HD?” till ”vad tycker ni om bitraten på det här ljudformatet, kan man öka komprimeringen?”

Framförallt den tekniska delen märks tydligt i diskussionsforumet, som Christian beskriver som dvdforums pulserande hjärta. Långa samtal sträcker sig över sidorna och allting är tillåtet att diskutera – bortsett från brännande ämnen som religion och politik. Och piratkopiering.

– Vad dvdforum betyder för mig? För mig handlar det mycket om forumet faktiskt. Vi ville skapa en naturlig mötesplats för användare, tillverkare och producenter. Idén var att exempelvis en regissör skulle kunna möta sin publik: ”Jag har gjort en ny film – vad tycker ni om den här?” För mig har det varit den största framgången med dvdforum, att vi lyckats samla så många olika människor, skapa en dialog och samtidigt driva på utvecklingen framåt. På så sätt tror jag även att vi bidragit till att intresset kring film ökat de senaste åren.

Christian böjer sig framåt. Hans blick vandrar iväg över gästerna vid bordet bredvid. Han snurrar den urdruckna koppen över fatet.

– Dvdforum var något vi gjorde mot alla odds. Många har sagt till mig: ”Visst, vi trodde på er, men aldrig i vår vildaste fantasi trodde vi att det skulle bli såhär!” Liksom, kolla! På bara några år har dvdforum rest sig som what the fuck!?

Han snurrar koppen ytterligare ett varv innan han tittar upp. Han har intensivt närvarande blick.

– Nu syns dvdforum överallt. Dagens Media skriver om oss, Aftonbladet skriver om oss, de ringer till våra skribenter eller till mig och ber om filmtips. Bioguiden skriver om oss, vi är med på TV och sitter i morgonsoffor. Dvdforum har blivit ett fenomen, speciellt i filmkretsar. Det är ju otroligt. Ändå har vi aldrig försökt marknadsföra oss. Ibland undrar jag hur långt vi hade kommit om vi verkligen hade jobbat med vårt varumärke … Men det var aldrig vårt fokus. Vi drevs av passion. Eld. Det säger jag till alla idag: ”Om du ska starta upp något eget – gör det utifrån din passion!” Fråga dig själv: ”Vad är det jag brinner för?” Det är vad du ska satsa på.

– Det är samma sak när jag ser en film eller läser en text, jag söker en personlighet. Jag är intresserad av the content. Jag är intresserad av passionen och hur du väljer att uttrycka dig – jag vill veta vem du är.

Christian Magdu utomhus med halsduk


Publicerad: 2008-02-01


Läs mer om filmforum.nu i katalogen
Fler artiklar knutna till filmforum.nu
Fler tidskrifter i kategori DANS, FILM, TEATER & UTSTÄLLNINGAR



Annons:

Senaste nummer:

2024-12-16
Cora 79 2024

2024-12-13
Signum 8

2024-12-12
Fjärde Världen 3-4 2024

2024-12-08
Parnass 4 2024

2024-11-27
Opera 5 2024

2024-11-18
Amnesty Press 3 2024

2024-11-09
Omkonst Höst 2024

2024-11-01
Signum 7

2024-10-30
Tidig Musik 3 2024

2024-10-28
Medusa 3 2024

2024-10-26
Haimdagar 3-4

2024-10-16
Konstperspektiv 4
Cora 78 2024

2024-10-13
Akvarellen 3 2024

2024-10-11
Utställningskritik 4 2024

2024-10-03
Opera 4 2024

2024-09-30
SocialPolitik Höst 2024

2024-09-22
Balder 3 2024

2024-09-14
Hjärnstorm 156 2024

2024-09-13
Signum 6

2024-09-10
Medusa 2 2024

2024-09-01
Utställningskritik 3 2024

2024-08-29
Glänta 1 2024

2024-08-21
Konstperspektiv 3

2024-08-20
Karavan 2 2024

2024-08-19
OEI 104-105 2024
Utställningskritik 2 2024

2024-08-14
Parnass 3 2024

2024-08-09
Fjärde Världen 2 2024

2024-07-21
Parnass 2 2024

2024-07-16
Tidig Musik 2 2024

2024-06-29
Balder 2 2024

2024-06-28
Signum 5

2024-06-25
Opera 3 2024

2024-06-23
Omkonst Vår 2024

2024-06-21
Amnesty Press 2 2024

2024-06-09
KLASS 2 2024

2024-06-02
Akvarellen 2 2024

2024-05-31
Signum 4

2024-05-28
SocialPolitik Maj 2024

2024-05-21
20TAL 10-11 2024

2024-05-20
Karavan 1 2024

2024-05-17
Opera 2 2024

2024-05-14
Med andra ord 118 2024

2024-05-13
OEI 102-103 2024

2024-05-10
Haimdagar 1-2 2024

2024-05-02
Fjärde Världen 1 2024
Glänta 3-4 2023
Amnesty Press 1 2024

2024-04-29
Konstperspektiv 2

Äldre resuméer