Tyckt om tidskrifter
Lysande tidskrift
Om Filter #13 i Gefle Dagblad 2010-03-24
"Om jag inte trivs på krogen längre, vem är jag då?" Rubriken kommer från Ika Johannessons intervju med Per Hagman i senaste numret av Filter. Björn Widegren reflekterar över tidskriften, Hagman och cigarettfilter.
Fantasin om språket
Om Fantasin #1-4 2009 i Helsingborgs Dagblad 2010-03-23
Fantasins kvadrupelnummer är visserligen inte massiva som OEIs dito men Jenny Högström rosar texter av Kathy Acker, Malte Persson och Linn Hansén. Hon föreslår att andra mer stelbenta kulturtidskrifter kan lära sig av Fantasins formgivning och lekfullhet men är inte jätteimponerad av anslaget: "ska man ge sig i kast med ett tema som språket hade jag gärna sluppit den klyschiga utgångspunkten att 'språket är det som skiljer oss från djuren'."
Underbar är "Fantasin"
Om Fantasin #1-4/2009 i Ystads allehanda 2010-03-17
Ann Hingström i Ystads allehanda hyllar tidskriften Fantasin - tidskrift för berättande litteratur. Nu släpper de ett kvadrupelnummer om Språk som bland annat innehåller en text av författaren Malte Persson, lekar med google translate och ett citat ur Stockholms Posten: "Man klagar at Romaner gör en galen i hufwudet. Det är sant."
Håller stilen, längden och höjden
Om Ord & Bild #5/2009 ur Aftonbladet 2010-03-12 av Pia Bergström (ej på nätet)
”Mellan dig och det levande finns alltid något dött”, skriver Helena Granström i en lågmäld essä i senaste numret av Ord & Bild (5/2009), med temat Avstånd. Hon konstaterar att språkets och teknologins världar blivit alltmer självtillräckliga. Att samtidsmänniskans vistelse i symboliska rum dränerade på sinneserfarenhet gör att hennes förmåga att erfara med sinnena avtar. Därmed blir upplevelsen av den verkliga världen allt svårare att särskilja från upplevelsen av dess representationer: ”Alltid ett tecken, alltid en teknologi; alltid ett avstånd mellan dig och det som lever”.
Numret är den nya redaktören Martin Engbergs första och innehåller just det där man söker i tidskrifter, genomreflekterade texter som tar sin tid, att bli till, att ta till sig. Även recensionsavdelningens texter har ju en viss fördröjning relativt förlagens utgivning. Men jag ser det som en fördel.
Tack för att det finns tidskrifter som håller stilen och längden och höjden när kultursidorna måste vara snabbmat. Särskilt givande finner jag Elise Karlssons ofega Alla är vi essäister, om 2009 års peak i den genren, och Anna Hallbergs kvalificerade läsning av Ingeborg Bachmans Malina.
Fyra samtalar om sex
Om Ottar #1/2010 i Expressen 2010-03-12
RFSU tidning om sexualitet och samhälle är döpt efter Elise Ottesen Jensen, Sveriges historiska affischnamn för sexualupplysning. Senaste numret har rubriken "Inte utan min moral" och Nina Lekander har i Expressen fokuserat på ett transkriberat rundabordssamtal.
Tankens växande avstånd
Om Ord & Bild #5 2009 i Helsingborgs Dagblad 2010-03-03
Senaste numret av Ord & Bild har tema "Avstånd" och är Martin Engbergs första som ordinarie chefredaktör. Bland skribenterna märks Helena Granström som skriver om teknologi och sinnlighet och Leif Holmstrand som skriver om Samuel R Deleanys obdebatterade bok Hogg. Utöver detta skönlitterärt material från bland andra Lina Hagelbäck och Ida Säll samt en aldrig tidigare publicerad dikt av Willy Granqvist
Trygghet för tålmodiga akademiker
Om Scandia, årgång 2009 band 75 häfte 2, i Helsingborgs Dagblad 2010-03-03
Scandia - tidskrift för historisk forskning har funnits sedan 1928 och har nu fått sin första kvinnliga redaktör. Gamla band finns arkiverade i Runeberg-projektet.
Djuriskt bra om människan
Om Hjärnstorm #102-103 i Helsingborgs Dagblad 2010-03-03
Senaste numret av Hjärnstorm har tema "Konst och djur" och har gjorts av gästredaktörerna Camilla Flodin och Ulrika Flink. Flodin medverkar också med en text om Adorno och hans förhållande till djuren, Flink med tre korta intervjuer med konstnärer som på något sätt sysselsätter sig med djur och djuriskhet. Det stilrent formgivna numret blir med sina många bilder av djurkonst intagande och intresseväckande. Vissa uppslag innehåller vad som ser ut som faksimiler från gamla sångböcker men där exempelvis Butcher's song är skriven av konstnärerna Maria Andersson och Karin Lindh.
Befängda försök att förstå andra djur
Om Hjärnstorm #102-103 i SVD 2010-03-03
Erik Löfvendahl skriver om temanumret "Djur och Konst".
Idel intressant läsning om censur och konsensus
Om Paletten #278 4/2009 i Svenska Dagbladet 2010-03-01
Palettens redaktör Sophie Allgård beskriver senaste numret av Paletten som ett där "konst som rör sig en bit bort från allfarvägarna" lyfts fram. Numret har tema Censur & Konsensus och innehåller bland annat ett brev till Denvers borgmästare från Svetlana Mintcheva och en text av Torsten Kälvemark om Ingolf Kaiser och 1900-talets trauma.
Alice Eggers
Publicerad: 2010-03-24