Tyckt om tidskrifter
december 2009
Manliga rester
Om Arena #6/2009 i Sydsvenskan 2009-12-28
I decembernumret leker tidskriften Arena med slipsens metafor: slipsen som maktsymbol, slipsen som manlighetens snara.
Zanyar Adami skriver lite förvånat om hur skilsmässor drabbar kvinnor hårdare ekonomiskt medan männen slås ut socialt – vilket i USA blivit så vanligt att fenomenet fått en egen diagnos, ”bread winner syndrome”.
Omsorgsfullt smisk i 00tal
Om 00tal #30/31 2009 i Svenska Dagbladet 2009-12-19
I det nya numret av tidskriften 00tal är svansföringen hög och tonen resonerande, det smiskas med omsorg. Temat är kritikens förflackning, kultursidornas försämring och kulturdebattens marginalisering. ”Att kritiken av kritiken hålls vid liv håller också kritiken vid liv”, är Madeleine Grives utgångspunkt. Visst!
Kritisk kritik om kritiken
Om samma 00tal i Expressen 2009-12-22
Det är alltså ungefär som förr: det var nämligen bättre förr (förflackning etcetera). Vilket man väl säkert kan säga är sant på ett enda område – honorarens. Som rent ekonomitekniskt torde leda till mindre tid för research, reflektion och omsorg (även om en ökad mängd obetalt arbete något uppväger det hela).
Bakom masken
Om Praktik & Teori #3/2009 i Helsingborgs Dagblad 2009-12-13
Det finns lite säker kunskap om sverigedemokraterna. Journalister och politiker har länge haft fritt spelrum att spekulera. Därför är det en välgärning när Malmö Högskolas tidning Praktik & Teori nu samlat ihop sig till ett temanummer om partiet.
Intervju: Fredrik Strömberg
Om Bild & Bubbla i Digital Comics 2009-12-10
Vad gäller konstarten tecknade serier har det aldrig funnit så många intressanta, spännande skapare, både i Sverige och i resten av världen. Jag hör mig själv säga till journalister om och om igen att vi just nu lever i en guldålder för tecknade serier. Spännvidden har aldrig varit så stor, det har aldrig skapats så många nya intressanta serier och utbytet internationellt har aldrig varit så intensivt. Vi lär oss alla av varandra i en takt som vi aldrig har upplevt förr.
Radikala recensioner
Om Galago #3/2009 i Helsingborgs Dagblad 2009-12-10
Förutom serier består Galago av noveller och – bäst i hela numret om ni frågar mig, och det gör ni ju – en recensionsavdelning med kortkort kritik om ditt och datt. För vem sa att recensioner måste vara långa? I mikroformat avhandlas här fenomen som Facebook, klimathot och kåserier.
Aortas tid är nu
Om Aorta #25-26 i Kvällsposten 2009-12-09
Aorta har allt jag vill ha; omsorgsfullt översatt poesi, vibrerande tragedi som i den sista intervjun med Pasolini och en retrogardistisk enkät som får mig att tro att nyromantiken förvandlas och är på väg mot en ny storhetstid.
Fullmatat jubileumsnummer
Om Herthas jubileumsnummer i Upsala Nya Tidning 2009-12-04
Fredrika Bremerförbundets tidskrift Hertha har återuppstått som ett jubileumsnummer, läckert formgiven och fullmatad med kvinnohistoria och konkreta feministiska tips.
Hertha alltid uppåt. Visst kommer vi att bli jämställda – så småningom.
Om samma Hertha i Dagens Nyheter 2009-12-21 (ej på nätet)
Det ter sig lätt obegripligt att de mål som Hertha sätter upp som de viktigaste, att svenska kvinnor tjänar lika mycket pengar som män och är lika starka i sina individuella livsmål, inte ännu är uppnådda. Men då det i den upbeat-ton som är tidskriftens inte är tillåtet med förtvivlan eller bitterhet kan vi ändå vara lugna. Snart är vi framme. Det kan ta lite tid. Men det går.
Opus planerar för framtiden
Om Opus i Sydsvenskan 2009-12-06
– Den klassiska musiken behöver kommersialiseras för att klara sig i ett hyperkommersiellt samhälle. Men det ska ske på ett snyggt sätt och gynna både musiken och publiken, säger Johannes Nebel.
Ny generation styr över anrik tidning
Om Blandaren i Svenska Dagbladet 2009-12-03
Upplägget är detsamma; en collagetidning i A3-format med absurdistiska illustrationer och citat, utplacerade med ett till synes anarkistiskt förhållningssätt. Men tonfallet har utvecklats och i det senaste numret kan genus- och queerteman skönjas bakom den lekfulla estetiken.
Kvinnor som skriver för livet
Om Parnass #3/2009 i Dala-demokraten 2009-12-03
Vem lånar Shakespeare, Strindberg, Lagerlöf, Moberg och Ivar Lo idag? Vilka böcker exponeras i bokhandel och på bibliotek? Finns det över huvud taget någon som år 2009 läser Maria Sandel, Maj Hirdman och Moa Martinson? Frågorna haglar och får näring i "Parnass" av Pernilla Tonning som gör en jämförelse mellan "Kvinnor och äppelträd", "Mig äger ingen" och "Svinalängorna".
World New Music Magazine
Om World New Music Magazine vol. 19 (med Sverigetema) i Aftonbladet 2009-11-30 (ej på nätet)
Antagligen skapar klimatet och landskapet, bidragsmodellerna och kulturpolitiken den musik vi förtjänar. Å ena sidan är det naturligtvis utopiskt att hitta en nationell identitet bara genom att lyssna till musik. Å andra sidan är musik ett slående exempel på hur inlånade, omformulerade och nyskapande influenser formar ett land. Allt detta som identitet består av.
Bra nummer av en, vanligtvis, anonym tidskrift.
FSK twittrar dagligen om tidskrifter i media.
Alva Dahl
Publicerad: 2009-12-29