Artiklar från Parnass

Tema Klimatet och Kreativiteten #1 2024
2024-03-03 Klimatet och kreativiteten, hur hänger det ihop? Genom oväntade möten kan saker hända! Vid Göteborgs och Stockholms universitet möts litteraturvetare och geologer i ett samarbete som inspirerar. Läs om hur en bättre framtid kan skrivas fram genom utopier. • - Fantasin har en viktig funktion för mänskligheten, poängterar litteraturvetaren Camilla Brudin Borg. • Geologen Alasdair Skelton bidrar med beräkningar av utsläpp i de utopiska världarna. • Också de litterära sällskapen för Karin Boye, Fredrika Bremer, Gunnar Ekelöf och Harry Martinson försöker genom exkursioner med naturvetare göra något åt den vanmakt som många känner i tider av krig och klimathot. • ”Tänk om fler föreningar med kunskap om natur och kultur samarbetade i lokala initiativ för att motverka hopplösheten!” uppmanar de. • Och tänk vad många viktiga saker författare som Harry Martinson, Birger Norman och Alf Henrikson skrev om miljön redan på sin tid. Alf Henriksonsällskapet har för övrigt gett ut boken Alf Henrikson på prosa, en charmig skrift som lockar till återupptäckt av ”en gudabenådad skribent”, enligt vår recensent. • Temat är bara en del av Parnass. Tidningen består av reportage, essäer, intervjuer, recensioner och nyhetsartiklar om blandade litterära ämnen. Blanda annat är det 80 år sedan Elin Wägner blev invald i Svenska Akademien. Och kritikern, essäisten och översättaren Klara Johanson har fått ett bokrum av Svenska Akademien. • Missa inte heller vårt omtyckta litteraturkryss!»

Sara Lidman och därefter #4 2023
2024-01-02 Vi firar 30 år med ett temanummer om Sara Lidman. Hon slog igenom storstilat 1953 med Tjärdalen, som snabbt sålde hela 80000 exemplar. Den 30 december i år skulle hon ha fyllt 100 år. Vad är det som gör hennes litteratur så kraftfull? Varför blev ”Jernbanan” en sån succé? I år har eposet också gjort succé som musikteater - men varför är inte manusförfattaren Dag Thelander riktigt nöjd med resultatet? Nästa höst blir det en ny uppsättning! Och nu då? Vilka är Sara Lidmans efterträdare i dagens Sverige? Parnass har listan ... (från de inledande orden Parnass #4 2023)»

Temat Bokens beskyddare #3 2023
2023-10-05 Vi firar 30 år och firar med temat Bokens beskyddare! 1993 var det 200 år sedan som skalden Erik Johan Stagnelius föddes och Parnass allra första nummer tillägnades honom. I år är det 200 år sedan samme skald dog - och i vårt höstnummer ­hyllas han av författaren ­Niklas Rådström för att ha skapat bland det ­yppersta av svensk poesi. Viss litteratur står sig genom århundradena, och det är därför som vi har vår slogan: Parnass för litteraturen vidare! (från de inledande orden Parnass #3 2023»

Tema Författaren i staden #2 2023
2023-05-25 Vad gör Sveriges kommuner för ”sina” författare”? Parnass har genomfört en stor enkät för att se vad som händer runt om i landet och fått till svar att kommunernas starka fokus på det lokala bidrar till läsfrämjande. Hör vad biblioteks- och kulturcheferna säger och kolla in vår karta. Dala-Demokratens kulturredaktör Ulf Lundén kan kräkas (ibland) på Dan Andersson, men vad är det som är så bra med Werner Aspenström? Och hur hörs hans dikter i Smedjebacken? Läs historien bakom den kissande Elin Wägner i Växjö, om poesin på Göteborgs brunnslock och om hur arbetarförfattaren Maria Sandels litterära värld tagit plats på Kungsholmen i Stockholm. Dessutom om Nils Ferlin i Filipstad, Birger Sjöberg i Vänersborg, Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding i Karlstad. Liksom om diktarna vid ”sundets pärla”. I Parnass nr 2 får ni också veta mer om de Alfhild Agrells (dramatikern som var lika stor som Strindberg och Ibsen på sin tid) återfunna brev till Ellen Key. Översättarna Karin Lidén och Lena Fries-Gedin har lagt ner stor möda på att transkribera breven, som är en riktig skatt. 62 till antalet spänner de över 34 år och ger en ny inblick i Agrells liv och personlighet. Vem är De litterära sällskapen i Sveriges (DELS) nya ordförande? När Birgitta Wistrand övergår till spännande forskningsarbete tar Git Claesson Pipping över. Läs intervjun!»

Tema Bokens doldisar #1 2023
2023-02-21 När ett verk går i tryck är förstås författaren huvudpersonen, men varje utgivet projekt är ett teamwork: Träffa bokens doldisar! Formgivaren som fångar Frödings själ. Förläggaren som ser utgivningen av poesi som förlagets ekonomiska ryggrad - från Stagnelius till Ann Jäderlund. Korrläsaren som stänger av sin inbyggda autokorrekt och upptäcker - ja, vilka är de vanligaste felen i manus? Hur kommer AI in i bilden i framtiden? Sven Delblanc som redaktör, hur var han? Och vilka roller fanns på förlagen för 100 år sedan? (från de inledande orden Parnass #1 2023)»

Översättning #4 2022
2022-11-27 Prisbelönta översättaren och redaktören John Swedenmark är gästredaktör och temat är - givetvis - översättning! Vi följer den svenska litteraturen ut över landets gränser, inte minst genom Johns stora intervju med den tyska översättaren Klaus-Jürgen Liedtke, som har sett till att Johan Stagnelius, August Strindberg, Harry Martinson, Hjalmar Söderberg, Gunnar Ekelöf, Edith Södergran, Carl Jonas Love Almqvist, Göran Sonnevi och Jan Myrdal blivit tillgängliga på tyska, liksom en lång rad poeter i en omfattande antologi. »

Barn och unga #3 2022
2022-10-29 Varför har så få barnboksförfattare egna sällskap? • Älskade Lotta! • Bokcirkeln är inne på sitt tolfte år • Adonia går hem bland barnen • När barnen själva skriver • Alfhild Agrell och barnoperan • Med en ung blick på Per Anders Fogelström tar sig Natascha Laszlo sig ordförandeskapet i hans litterära sällskap. Laura Fitinghoff (Barnen i från Frostmofjället) och Lennart Hellsing (Krakel Spektakel boken m m) har livaktiga sällskap - men att locka ny publik är lättare sagt än gjort. Merri Viks Lottaböcker lever i bokcirkeln runt om i landet. Skrivartävlingar lockar unga - Agnes Hindfelt är en av dem. Men varför vill vuxna alltid att unga ska läsa något annat än de gör? Margit Fribergsällskapet har hittat in i klassrummen och I Angered gör barn en egen sommarlovstidning. Amal Ibrahim skriver i en krönika om vad den som inte läser böcker går miste om. Och så tar Christina Sjöblad en titt på vad skolbarnen sjunger för sånger i dag - de flesta i topplistan har faktiskt minst 50 år på nacken. »

TEMA Politik och förändring #2 2022
2022-05-16 örfattare kan skriva med ett ärende, men kan skönlitteratur förändra samhället? Kulturjournalisten Bella Stenberg har borrat djupt i frågan och presenterar en lista på 20 böcker som gjort skillnad. Där återfinns bland andra Fredrika Bremers Hertha, eller En själs historia: teckningar ur det verkliga lifvet, Ivar Lo-Johanssons Godnatt, jord och Katarina Taikons Katitzi. Lena Tallberg skriver om en av dem som bidragit - städaren och författaren Maja Ekelöf och hennes plötsliga genombrott med dagboksromanen Rapport från en skurhink. Vi recenserar också Nina van den Brinks biografi om Ekelöf, Jag har torkat nog många golv. Några som verkligen ville förändra samhället var de tidiga kampdiktarna... (början av ledaren Parnass #2 2022)»

TEMA Dikt och visa #1 2022
2022-02-18 Visst kan sexåringar läsa såväl Edith Södergran som Werner Aspenström och Harriet Löwenhjelm. På Centralskolan i Märsta används Svenska Akademiens antologi En bro av poesi varje vecka. "Jag har fått en fett fin bok", tycker en av eleverna. Vi utbringar en skål för Povel Ramel som skulle ha fyllt 100 år i år. Vad var det som gjorde Folke Dahlberg så speciell? Och hur använde Nils Ferlin schlagern? Och finns det fler verser av Evert Taube i gömmorna? Vad är det som gör att Bodil Malmstens dikter så enkelt kan omvandlas till musik? I alla fall om de kommer i Ellen Sundbergs händer. Snart blir det äntligen turné för henne.Och vad är bebispoesilärare? Krönikören Tora Villanueva gran skriver om utvandrare, på film och i verklighet. Dessutom recensioner, litterärt korsord, kalendarium och mycket mer.»

TEMA Sällskapsresan #4 2021
2021-12-23 Årets fjärde nummer av Parnass är fullspäckat av inspiration och läsning. Parnassredaktören Charlotta Kåks Röshammar har rest från Boden till Lund och sett entusiasmen för litteraturen frodas. • Hervor Sjödin klappar om geten Gullspira och berättar om hur <em>Barnen ifrån Frostmofjället </em>inspirerar unga i Sollefteå än i dag. Eyvind Johnson-sällskapet i Boden lockar med tittskåp kring författarens ”Vinterresa i Norrbotten” och med spökvandringar för unga. Anders Marell på Öland älskar Erik Johan Stagnelius mer och mer för varje dag - men undrar om kommunen gör rätt när de döper bäcken vid Gärdslösa kyrka till Silverbäcken efter dikten ”Näcken”. I Missenträsk har bygdegårdsföreningens ordförande stärkts som person av att jobba med utställningen ”Sara i byn - byn i världen”. • Bo Bergstrand, brorsbarnbarn till Elisabeth Bergstrand Poulsen, påpekar i Långasjö i Småland att de litterära sällskapen kan vara en plattform för kultursamtal - och att man inte behöver älska allt med ”sin” författare. • I en lång reportageserie skildras aktiviteten i ett dussintal av de 120 litterära sällskap som ingår i DELS, paraplyorganisationen De litterära sällskapen i Sverige. • Mer läsning i vinternumret: Skriftställaren John Swedenmark upplever dikt på plats där den skrivits. Kulturjournalisten och författaren Valerie Kyeyune Backström krönikerar om hur själva platsen kan bli en berättelses antagonist. Och journalisten Sally Henriksson intervjuar Ebba Witt-Brattström om hennes nya forskning: Hur påverkade Harry och Moa Martinsons äktenskap deras skrivande?»

Det skrivna livet #3 2021
2021-12-13 Hur utnyttjar författare livet i litteraturen? Lisa Bjurwald tar sig an ”Striden om biografin”: Gör forskarna jobbet åt biografiförfattarna, utan att få det erkännande de förtjänar? Möt författaren Elsie Johansson, som trots debut vid 48 år har skrivit med livet som utgångspunkt i över 40 år. Dessutom: Om fascinationen för jaget i litteraturen, om klassiska dagböcker, om biografier. Och om Bernhard Nordhs böcker, som fortfarande lockar utländska turister till Marsliden i Vilhelmina kommun. »


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Artiklar från  Parnass

Annons:

Senaste nummer:

2024-06-28
Signum 5

2024-06-25
Opera 3 2024

2024-06-09
KLASS 2 2024

2024-06-02
Akvarellen 2 2024

2024-05-31
Signum 4

2024-05-28
SocialPolitik Maj 2024

2024-05-21
20TAL 10-11 2024

2024-05-17
Opera 2 2024

2024-05-14
Med andra ord 118 2024

2024-05-13
OEI 102-103 2024

2024-05-10
Haimdagar 1-2 2024

2024-05-02
Fjärde Världen 1 2024
Glänta 3-4 2023
Amnesty Press 1 2024

2024-04-29
Konstperspektiv 2
Tidig Musik 1 2024

2024-04-26
Signum 3
Nio-Fem 1 2024

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-02-05
Amnesty Press 4 2023

2024-01-27
Divan 3-4 2023

2024-01-26
Signum 1

2024-01-25
Haimdagar 1-2 2024
Karavan 4 2023
Med andra ord 117 2023

2024-01-20
Tidig Musik 4 2023

2024-01-15
Hjärnstorm 152-153 2023

2024-01-10
Utställningskritik 5 2023

2024-01-03
Medusa 4 2023

2024-01-02
Parnass 4 2023

2023-12-29
Akvarellen 4 2023

2023-12-13
Fjärde Världen 4 2023

2023-12-12
Populär Astronomi 4 2023

2023-12-08
Signum 8

2023-11-29
Opera 5 2023

2023-11-18
Amnesty Press 3 2023

2023-11-16
Teatertidningen 4 2023

2023-11-12
Med andra ord 116 2023

2023-11-08
20TAL 9 2023

2023-11-01
Utställningskritik 4 2023

2023-10-27
Signum 7
Karavan 3 2023

2023-10-25
Nio-Fem 2 2023

Äldre resuméer