Innehåll #2 2011
Ledare
Ola Larsmo
”Fängelselitteraturen är en mycket levande genre i vår samtid”
Läs
#2 27 september 2011
Brev från cellen
Muharrem Erbey
Den kurdiske författaren, advokaten och människorättsaktivisten Muharrem Erbey sitter sedan slutet av 2009 fängslad i Amed (Diyarbakir) i den kurdiska delen av Turkiet, för att bland annat ha smutskastat den turkiska staten under ett besök vid Sveriges riksdag. På Dissidentbloggen publicerar vi en nyskriven text av honom från fängelset.
Mats Johansson: ”Erbey riskerar att bli en ny Dawit Isaak”
Mats Johansson
En av åtalspunkterna mot den kurdiske författaren och juristen Muharrem Erbey, fängslad sedan julen 2009, är att han hållit en föreläsning i Sveriges riksdag där han ska ha ”förtalat den turkiska staten”. En av de svenska riksdagsmän som engagerat sig för hans fall är moderaten Mats Johansson, som här ger sin syn på saken.
Jag ska smyga in i mördarnas sömn
Samar Yazbek
Samar Yazbek, född 1970, är en syrisk författare och journalist som under lång tid kritiserat den syriska regimen före och under upproret. Denna text ingår i en serie i dagboksform hon har skrivit under de pågånde demonstrationerna.
Så blir vi brottslingar
Anonym
Hur ser förtrycket ut på vardaglig nivå? Vilka regler och förordningar används för att hålla vanliga människor på plats, och hur skrämmer man människor så att de bevakar sig själva? I dagens Iran är det ett brott för en kvinna att visa sitt hår. Även de som tycker att reglerna är absurda sätts ständigt på plats av sedlighetspolisen. Här en rapport om de små brotten och det vardagliga förtrycket, från en iransk skribent som bett att få vara anonym.
Journalistiken – gisslan inför valen i Kongo-Kinshasa
Rakel Lennartsson
Hur ser förtrycket ut på vardaglig nivå? Vilka regler och förordningar används för att hålla vanliga människor på plats, och hur skrämmer man människor så att de bevakar sig själva? I dagens Iran är det ett brott för en kvinna att visa sitt hår. Även de som tycker att reglerna är absurda sätts ständigt på plats av sedlighetspolisen. Här en rapport om de små brotten och det vardagliga förtrycket, från en iransk skribent som bett att få vara anonym.
Ny medialag hotar yttrandefriheten i Sydafrika
Shaun de Waal
Shaun de Waal, ledande film- och litteraturkritiker på Mail & Guardian i Johannesburg, rapporterar från Sydafrika. Sjutton år efter slutet av apartheid och femton år efter godkännandet av världens mest progressiva konstitution i 1996 står Sydafrikas politiska öde och väger. ANC har försökt genomdriva hårda media- och sekretesslagar, konstitutionsdomstolen riskerar att bli regeringens knähund och kontroverserna kring ungdomsledaren Julius Malema har stärkt populismen på bekostnad av en principstyrd politisk debatt. I hjärtat av dessa skeenden, visar de Waal, återfinner vi den oundgängliga, sårbara men alltjämt motståndskraftiga yttrandefriheten.
Baksidan av den kinesiska uppgången
Ola Wong
Ett år efter att den kinesiska författaren Liu Xiaobo fått Nobels fredspris ges hans texter ut i ett samlat verk Jag har inga fiender, jag hyser inget hat på Weyler förlag. En av texterna är "Baksidan av den kinesiska uppgången", här kommenterat av Ola Wong, journalist och författare med Kina som bas.
Brott och straff
Li Hong/Zhang Jianhong
En poet som nyligen avled efter att ha insjuknat i fängelset var den kinesiske poeten Zhang Jianhong, som skrev under pseudonymen ”Li Hong”. Li Hong hade gjort sig känd som en frispråkig debattör som pekade på många missförhållanden i dagens Kina när han fängslades 2007, under förberedelserna för Olympiaden i Beijing. Han förvägrades länge vård för en svår muskelsjukdom, och först i juni 2010 lades han in på sjukhus där han avled i december. Vi publicerar här en av hans efterlämnade dikter.
Internationella pens ”case list”
Internationella PENs ”case list” för perioden januari–juni 2011.
Internationella PENs Fängslade författares kommitténs ”case list” sammanfattar alla dokumenterade angrepp mot författare, journalister och förläggare som har arresterats eller fängslats på grund av att de har utövat sin rätt att uttrycka sig. Listan är ett viktigt referensdokument för alla PEN-medlemmar runtom i världen som vill engagera sig i utsatta författares och journalisters situation.
Nätter och dagar
Lars Mikael Raattamaa
Den 23 september i år var det tio år sedan den svenske journalisten Dawit Isaak och hans kollegor på den eritreanska tidningen Setit fängslades av regimen. Idag sitter han i det ökända ”dödslägret” Eira Eiro utanför Asmara. Han fall har väckt stor uppmärksamhet långt utanför Sveriges gränser. Vi har bett två av Sveriges mest kända poeter, Ida Börjel och Lars Mikael Raattamaa, skriva varsin dikt till Dawit Isaak. Först ut är Lars Mikael Raattamaa.
Till Dawit Isaak
Ida Börjel
Dawit Isaak och hans kollegor fängslades den 23 september 2001 i Eritrea. Han använde sin rätt att uttala sig och för det sitter han ännu i dag i fängelse. Ida Börjel är en av Sveriges mest intressanta poeter. I sin dikt till Dawit Isaak använder hon sin rätt att uttala sig för att öppna en dörr in i minnet och tio års tystnad.
Fristadsstafetten – Philo ikonya
Philo Ikonya
I förra numret av Dissidentbloggen inledde vi ”Fristadsstafetten”, där författare som fått skydd inom ramen för ICORN-programmet berättar om sin bakgrund och yttrandefrihetens läge i sina hemländer. Stafettpinnen går nu till Philo Ikonya, en välkänd författare i PEN-sammanhang. Ikonya är just nu fristadsförfattare i Oslo och berättar här om kampen för demokrati i sitt hemland Kenya.
Publicerad: 2012-09-10
Köp PEN/Opp
Läs mer om PEN/Opp i katalogen
Fler artiklar knutna till PEN/Opp
Fler tidskrifter i kategori SAMHÄLLE, MILJÖ & POLITIK
Fler tidskrifter i kategori GLOBALT