Konsten att undvika nirvana
Intervju med Claes Malmberg
Ur Buddhism-nu nr 1/09
Att Claes Malmberg, en av vårt lands mest erfarna komiker och underhållare, är buddhist – det vet de allra flesta. Och i en nyutkommen bok,
Konsten att undvika nirvana, skildras nu Claes Malmbergs slingriga väg till buddhismen och vad läran betyder för honom i det dagliga livet. Boken, som är skriven som en samtalsbok av vännen Johan Ohlson, handlar om Claes liv och den blandar friskt både stort och smått – glada skämt, självutlämnande ibland bisarra berättelser, seriösa andliga resonemang och inspirerande, träffsäkra beskrivningar av buddhismens tillämpning och mening i dagens västvärld.
Claes hade en tuff barndom, som fortsatte med ett milt uttryckt stormigt liv, både privat och på scen. ”Kanske fungerade buddhismen som en nödbroms när jag flydde från mig själv som mest,” säger han i boken. Den nödbromsen har utvecklats till att bli riktningen i livet och ett redskap för att försöka leva så insiktsfullt och klokt som möjligt.
Claes var tidigt i livet på det klara med att han på något sätt ville använda sin fantasi och verbala förmåga, och han tränade redan i skolan på improvisationens konst och gladdes åt att få folk att skratta. När jag ringde upp Claes för en intervju blev det ett samtal med många glada skratt – och stort allvar.
Vägen till buddhismen
Claes har alltid varit intresserad av existentiella frågor, men de hamnade länge i skymundan. I takt med att han mognade ökade emellertid intresset för religion. ”
Att jag kom in på buddhismen berodde mycket på att jag i samband med ett TV-program träffade en sminkös, som varit i Indien och utövade meditation och var väldigt intresserad av kostens betydelse för hälsan, långt innan detta kommit i ropet. Jag skojade mycket med henne om hennes engagemang, och kom på att det skulle vara roligt att veta vad jag skojade om.” Sminkösen tog med sig några böcker för att Claes skulle få läsa på om olika ämnen och han valde en bok i högen – den tunnaste – som råkade handla om buddhism (”Buddhism och psykologi” av Anna Bornstein). ”
Jag läste, blev mer intresserad och gjorde några tafatta försök att meditera själv. Som väl är har jag en klok fru, Fatima, som tyckte att om jag nu skulle hålla på, vore det väl bättre att lära sig det ordentligt. Så jag åkte till det tibetanska centret på Mälarhöjden där en lama – lama Wangchuk – skulle hålla ett föredrag, jag tror det var om bodhisattvalöftena. Efteråt drack vi te och blev vänner.” Lama Wangchuk, som efter några år lämnade centret på Mälarhöjden, blev lärare för Claes och tillsammans startade och drev de ett buddhistiskt center i Stockholm under tre år. När Claes senare flyttade till Skåne och laman fick andra uppgifter, lades centret ner.
På den vägen började Claes sin utövning i den tibetanska buddhismen. För närvarande är han inte med i något samfund, men han försöker åka till olika tempel ibland och han betonar betydelsen av sanghan. ”
Det är viktigt att få träffa likasinnade, få stöd och inspiration, och det är inte samma kraft att meditera själv som att meditera tillsammans med andra.”
Lama Wangchuk är fortfarande Claes lärare, vilken han betraktar med stor respekt och vördnad, men som han också kan skoja friskt tillsammans med. Den provokativa humorn har de gemensamt.
En process
När jag frågar Claes vad som motiverar honom att följa buddhismen, svarar han att han ser läran som en räcka bra råd för hur man agerar och ser på livet. Som man kan testa själv och få facit på. ”
Behandla alla med vänlighet, och se vad som händer. Eller möt världen med arrogans. Vilket ger mest lycka för mig själv och andra? Hittills har jag inte haft någon anledning att tro att buddhismen har fel, den bevisar själv att den har rätt.”
Att gå den buddhistiska vägen är en process, en stegvis utveckling av ett metodiskt arbete, poängterar Claes. ”
Det går långsamt att möta buddhan i sig själv.”
Meditationen är det viktigaste i denna process, den är central, menar Claes. ”
Jag tror inte att det går att ägna sig åt buddhism utan meditation. Den ger ett sätt att förhålla sig till omvärlden. Speciellt här i väst där vi så lätt intellektualiserar och vill se allt med vetenskaplig, objektiv syn. När man ska studera sitt eget medvetande går det inte att vara objektiv. Och vi lever ett så stressigt liv med mycket information så vi behöver meditationen. Om man ska få en djupare kunskap om sig själv är meditationen den enda eller i alla fall den effektivaste vägen.”
Seriös buddhist och provocerande komiker
Claes syfte som komiker är att säga saker och att underhålla. Men hur går ekvationen att vara utövande buddhist och provocerande underhållare ihop, frågar jag.
”
Ja det är inte alltid enkelt. Men man måste våga gå över gränser, ibland vara ganska tuff, våga gå på slak lina. Buddhismen har dock fått mig att fundera mer, den påverkar mig också som komiker. Det måste finnas en grundläggande värme, empati och syfte med skämten. Jag jobbar mycket med improvisationer och ibland kommer det säkert ett och annat förfluget ord. Man gör sina misstag och får reflektera.”
Att vara en offentlig person och buddhist ser inte Claes som något bekymmer. För honom är buddhismen mer en privatsak, men om någon frågar så är han en ärlig själ som förklarar så långt han förstår. ”
Jag är ingen predikant och ingen företrädare för buddhismen, men den har gett mig så mycket och jag vill gärna dela med mig.”
Buddhismen har plats för alla sorts människor, menar Claes, och han känner inte att det finns någon särskild förväntan att han som buddhist ska vara speciellt helig. ”
För vissa kanske det kan vara provocerande att jag är buddhist, men jag är mig nog ganska lik, inte så helig av mig. Buddhismen tål säkert också att en lönnfet komiker från Göteborg skojar om den någon gång – värre kriser har den överlevt.”
Buddhism i väst
Claes tror att buddhismen kommer mer och mer i västerlandet, men det är inget man kan skynda på. ”
Det gäller att få folk att förstå att det är en praktisk religion. Lära sig att förmedla den praktiskt, få svenska lärare. Jag tror den har ganska lätt att ta sig in. Mindfullness är ju till exempel rent buddhistisk, men ofta tillerkänns detta inte religionen utan man framställer det som om det vore något man själv kommit på.”
Claes menar också att buddhismen, som den alltid gjort, måste hitta de kulturella vägarna in. ”
Det är dock problematiskt med väst, vilken religion det än gäller. Tanken kan finnas att skala bort ritualer och annat som känns märkligt i vår kultur, men man måste förstå att det fyller en funktion. Man kan inte ta bort för mycket.”
I takt med att buddhismen ökar i omfattning måste man också vara beredd på att kritik och ifrågasättande kommer att öka, tror Claes. Kritik som tyvärr ofta bottnar i okunskap.
Konsten att undvika nirvana
Claes hade tidigare blivit tillfrågad att skriva en bok, men tackade då nej. Men hans inställning ändrade sig och nu ligger en bok om hans livssituation på bokhandelsdiskarna. ”
Jag har inga uttalade ambitioner med boken, men kanske kan den fungera som en inspiration. Den är svår att placera i någon speciell genre. Det är ingen lärobok, ingen råd-och-rön-bok och inte någon väldigt andlig bok.”
Titeln
Konsten att undvika nirvana ska läsas provocerande. Claes vet vad han pratar om, och boken ger många exempel på vad vår hejdlösa konsumism och jakt på tillfälliga kickar kan leda till i fråga om yttre, men också allvarlig inre miljöförstöring. ”
Vi lever ofta våra liv så långt från nirvana som vi kan komma och vi tycks ibland göra allt för att undvika det.”
Buddhismen har hjälpt Claes att få ordning på sitt liv och som det står i slutkapitlet av boken: ”gav upplevelsen (genom praktiken) också en förnimmelse av hur rikt livet egentligen är, en underbar upptäckt av att det finns ett sätt att återfå kontakten med livet. Metoder som inte är så märkvärdiga och som alla faktiskt kan praktisera.”
Intervjuare: Lisbeth Larsson
Några axplock ur boken:
En gång när Claes gjorde en ”stand up” på Selma Lagerlöf Spa i Sunne så pratade han som vanligt om buddhism, om medmänsklighet och om orättvisor. Och efter föreställningen kom det fram ett skinhead som ställde sig hotfullt framför Claes och brölade: Du ska dö din jävel! Claes replikerade blixtsnabbt: Jag är ledsen att behöva upplysa dig om det – men det ska du också …” s. 19
Buddha är bara en GPS som berättar om färdvägen. Resan måste vi göra själva.
Lama Wangchuk. s. 21
Några säkra tecken på om jag har lyckats bra i meditation är om tillstånd som avundsjuka, arrogans, ilska och begär minskar hos mig, medan tillstånd som medkänsla, kärleksfullhet och omtanke ökar. Skulle jag däremot meditera mycket och blir mer och mer arrogant, så vore något riktigt fel. Lama Wangchuk 113
Publicerad: 2009-03-23
Köp Buddhism-nu
Läs mer om Buddhism-nu i katalogen
Fler artiklar knutna till Buddhism-nu
Fler tidskrifter i kategori NEDLAGDA
Fler tidskrifter i kategori