Latinamerika nr 1-03
• Nedslag i Paraguay
Glödhett, bördigt, exdiktatur, halvöken, smuggling, harpmusik, mate-te och spindelvävsspets. Paraguay är ett underfundigt land, nästan lika stort som Sverige. Här har historien farit hårt fram med invånarna. Läs om den nymornade demokratin i Sydamerikas hjärta.
• Näsa för ett bättre liv
I Ecuador ersätts de andinska dragen av nordamerikanska uppnäsor.
• Kuba redo för katastrofer
Orkanen Michelle, som svepte in över Kuba för drygt ett år sedan, var det värsta oväder som drabbat landet på 50 år. Ändå dog bara fem personer. Michelle var till och med starkare än Mitch, som skördade 10 000 människoliv i Centralamerika 1998. Skillnaden är att Kuba satsar på katastrofförebyggande arbete.
Ledare
Ond ande oroar
Säg Paraguay och de flesta tänker på en svårartad form av militärdiktatur. Det stämmer: från 1954 fram till 1989 förde general Alfredo Stroessner befälet i samma anda som Kim Jung II i dagens Nordkorea. Förutom en bisarr personkult lät sig tyskättlingen väljas om till president fem gånger, varje gång med vidlyftig majoritet. Undantagstillstånd rådde under tjugo år och lika länge var universitetsämnet sociologi förbjudet att studera.
Idag skriver journalisterna om huruvida president Macchi är psykiskt sjuk eller inte och framför kongresspalatset skriker lärare ut sina paroller om mer pengar till skolan. Över 80.000 unga män och kvinnor vägrar göra värnplikt. Diktaturens drabbade tar hissen upp till åttonde våningen i Justitiepalatset och letar efter underlag för skadestånd ur Terrorarkivet, hemliga polisens numera öppna dokumentsamling från de mörka åren.
Ekonomiskt simmar Paraguay omkring i samma vattniga soppa som grannländerna. Läget kan bara förbättras genom omfattande reformer och de måste erövras. Men idag kämpar många paraguayaner för en egen bostad, för ett värdigt liv. Över hälften av alla barn slutar skolan efter sex år.
Har de då politiker som strider för dem? Jo, men alltför få. Veritabla vardagshjältar existerar förstås. När Maria Noguera gör sina påtryckarärenden i kongresspalatset är det åtskilliga som stiger åt sidan eller hälsar igenkännande på henne. – Jag vill inte bli politiker, säger hon själv, luttrad efter att ha stött på alltför många korrupta sådana under sin mångåriga kamp för rättvisa åt sonen Ariel, en värnpliktig 17-åring mördad av militären.
Må så vara, men hennes mod och envishet har inspirerat många av sonens jämnåriga. De runt 20 000 regeringssoldaterna blir med tiden svåra att ersätta eftersom tiotusenstals ungdomar vill skrota krigsmakten totalt. Dessvärre svävar Stroessners ande över landet. Hans colorado-parti dominerar ännu politiken. Hans vänner har starka röster. Deras argument om att det gick bättre ekonomiskt för Paraguay under diktaturen är svåra att avfärda.
av
Maria Dahmén
Chefredaktör
Några rubriker ur innehållet
Hatad militärmakt ratas av Maria Dahmén
Drömmen om en ny profil av Ove Öst
Kubanerna beredda på katastrofer av Susanne Andersson
Orädd pianist belönad av Daniel Montecinos
Ett kvinnoöde av Viktoria Myrén (Nicaragua)
Du finner mer om innehållet i artiklarna på Latinamerikas
hemsida
Öyvind
Publicerad: 2003-02-08
Köp Röster från Latinamerika
Läs mer om Röster från Latinamerika i katalogen
Fler artiklar knutna till Röster från Latinamerika
Fler tidskrifter i kategori GLOBALT
Fler tidskrifter i kategori MEDLEMSTIDSKRIFT