Nominerade till Årets Kulturtidskrift 2019
Nominerade till Årets kulturtidskrift är: Bild & Bubbla, Lira, Lyrikvännen Opsis Kalopsis och Ottar. Juryn som både nominerar och kommer överens om villken tidskrift som utses består av Joakim Granlund, Björn Kohlström, Katarina Mazetti, Eva Sjöstrand och Jannike Åhlund. Priset delas nu ut för 24:e gången, består av 40.000 kronor skänkta av
Samfundet De Nio plus ett konstverk.
FSK, Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter arrangerar det hela, som de alltid gjort. Vinnaren kommer att tillkännages och priset delas ut vid en ceremoni på Rönnells antikvariat. Det ovanliga med årets nominerade är att två tidigare varit Årets Kulturtidskrift och tilläggas kan att det inte finns någon som har två intäktningar. Och därtill ytterst sällsynt att man nomineras om man en gång fått priset. Kanske bara skett en gång och det var Glänta som fick utmärkelsen 1999 och nominerades 2007. Så visst, temperaturhöjande faktorer.
Utkorelse- & nomineringshistorian för dessa tidskrifter.
Bild & Bubbla: nominerad 2009 och 2016
Lira: Årets Kulturtidskrift 2001
Lyrikvännen: Årets Kulturtidskrift 2006
Opsis Kalopsis: nominerad 2003
Ottar: Inget men korades till
»Årets tidskrift fackpress print« och »Årets magasin« 2018.
Skulle nu Ottar utsees till Årets Kulturtidskrift kan de vara om än inte ett unikt fall så åtminstone en säll skara som också plocka hem priser ett av
Publishingprisets priset och Sveriges tidskrifters priser.
Till skillnad från många tidigare år är de nominerade över hela linjen välrenomerade och har några år bakom sig Bild & Bubbla startade 1977, LIRA 1994, Lyrikvännen 1954, Opsis 1986 och Ottar redan 1933.
VAR & NÄR:
Vinnaren kommer att tillkännages och priset delas ut vid en ceremoni på Rönnells antikvariat i Stockholm 19 oktober kl 14.30. Tillställningen pågår mellan kl 14–16.
Juryn motiveringar med:
Bild & Bubbla
I drygt femtio år har Bild & Bubbla skrivit – & tecknat! – om serier i alla upptänkliga former. Formen är både lustfylld och inbjudande med ett estetiskt renodlat grafiskt uttryck. En vital och gränslös blandning av material och fokus i tidskriften – barn- och vuxenserier, konst och kommers, nordiskt och internationellt, manus och visuellt uttryck – kompletterat med inspirerande djupdykningar kring teman som Ingmar Bergman som serie eller svenska arbetarserier bidrar till att vi starkt gillar B & B till både form och innehåll.
LIRA
”Bara bra musik sedan 1994.” Det är Liras egen tonsäkra slogan. Vi kan lägga till bra texter, blicken utåt och en känsla för politik. Idag, när de musikaliska tidskrifterna blir allt färre, växer Lira för varje nummer, både i omfång och i sitt berättande. I grunden finns den oerhörda kärleken till musiken, som spänner mellan jazz, folk- och världsmusik och genrer som annars inte uppmärksammas. Dessutom en överväldigande mångfald recensioner som inbjuder till att skapa egna spellistor, de redan färdiga listorna och den cd som följer med varje nummer. Lira är en gruva full av musikaliskt guld.
Lyrikvännen
Med fingertoppar känsliga för både samtiden och historien vaskas det poetiska guldet fram i varje enskilt nummer. I tematiska överblickar och detaljerade närläsningar finns både lekfullhet och allvar, med analytisk nyfikenhet tar man sig an dikter med den omsorg som kännetecknar den sanna vänskapen. Lyrikvännen förvaltar och förnyar i lika hög grad, bevakar poesin med skärpa och entusiasm och visar med beundransvärd uthålligt livaktigheten i denna litterära genre.
Opsis Barnkultur
Opsis Kalopsis står sig – efter 33 år. Seriös och snygg tar tidskriften parti för berättandet som det centrala för människan, som ett sätt att göra världen begriplig. Recensionerna är välgjorda och behandlar inte bara nyutgivet. I temanummer om skräck eller syskon ger Opsis tips på böcker som borde få ett nytt och längre liv. Vilket är av utomordentlig vikt i en tid när forskningen betonar vikten av läsning och högläsning för barns språkutveckling. Opsis håller koll på aktuell barnkultur för ständigt nya generationer – och tar femteklassarnas parti. Det är gott att läsa en tidskrift som menar att femteklassare borde styra världen därför att de har ett så starkt rättvisepatos!
Ottar
Ottar är en kulturtidskrift som, i hög grad lever med sin tid. Med ett inkluderande tilltal och teman som ”Hänga ihop”, ”Motstånd” och ”Hemma hos” undersöker Ottar snart sagt alla samtida aspekter av sex och samlevnad – lustfyllt, nyfiket och grundligt. Sexualpolitik och sexualmoral blandas med vardagsnära perspektiv på hur sexualiteten påverkar våra liv. Layouten är snygg och modern, svänger organiskt med innehållet och gör materialet lätt att navigera i.
Tidigare nominerade och vinnare av Årets Kulturtidskrift
2018
Arche korades till Årets Kulturtidskrift bland de nominerade
Örnen och kråkan,
10TAL,
Essä och
Dissidentbloggen.
2017
Det Grymma Svärdet tog hem pokalen bland det övrigt nominerade Hjärnstorm, Arche, Walden och Respons.
2016
Provins vann,
Aiolos,
Arche,
Bild & Bubbla och
FLM var de övriga nominerade.
2015 Utöver vinnare
Divan var Cora, Mana, Dissidentbloggen och Medusa nominerade
2014 Hjärnstorm, Form, Populär poesi, Provins och
Hemslöjd vann.
2013 Arche, Fikssion, Kritiker, Nutida Musik och
Med andra ord vann.
2012 Aiolos, Det grymma svärdet, Dissidentbloggen, Nutida musik, Tidskrift för genusvetenskap och
Paletten vann.
2011 Hjärnstorm, Provins, FLM, 4 ARK och
Ett lysande namn gick segrande ur kampen.
2010 Expo, Filter, Nutida musik och Paletten och
FUL fick utkorelsen.
2009 Arena, Bild&Bubbla, Byggnadskultur, Re:public Service, Språktidningen och
Ponton tog hem priset.
2008 Hemslöjden, i&m, ponton, Språktidningen och
OEI som också vann.
2007 00TAL, Glänta, Offside, Pequod, Re:public Service och
Pockettidningen R som tog hem priset.
2007 Årets nättidskrift Bisonblog, Bloggywood, Forskning.se, Nummer, Politikerbloggen och Salongen.
2006 Axess, Mana, Re:public Service, Tidningen Vi och
Lyrikvännen vann.
2006 Årets nättidskrift Cavefors Position/Nya Svarta Fanor, Rötter, O-tidskrift, KistaChic, Soundofmusic och Tentakel.
2005 Femkul, Kulturens Värld, Opera, Ponton och
Sex som också vann.
2004 00TAL, Mana, Res Publica Site och
Fronesis som tog hem priset.
2003 Arbetarhistoria, Axess, BLM, OEI, Opsis Kalopsis och
Magasinet Arena som segrade.
2002 Arena, Kvinnor mot fundamentalism, .doc och sourze.se och
Bang som plockade hem priset.
2001 Arena, Ariel, N66, Ponton, Saharabulletinen och
Lira som vann.
Tidigare vinnare:
Karavan (2000),
Glänta (1999),
Ord & Bild (1998),
Index (1997) och
Dialoger (1996)
Bo Pettersson
Publicerad: 2019-10-02