Artiklar från Balder

Samvetet #2 2023
2023-08-28 ”Det levande är inte ett arrangemang av delar som tillsammans bildar en helhet. Ett levande system, en skog, en äng eller en gård är ett fortlöpande samtal, en surrande kupa av kommunikation mellan och i dess levande interagerande delar. Det behövs ett nytt systembegrepp som betraktar livet som ett relationellt, ömsesidigt lärande sammanhang.”»

Längta hem #1 2023
2023-04-28 »Jag vet inte vad jag är för klan eftersom jag är en nomad. Vi bor där trädet finns. Det är trädet och stjärnorna som är vårt tak« Så säger Salad Hilowles mormor Halima i boken Halima om de sina. Född i Somalia bor hon sedan många år i Ålidhem, Umeå. Läs mer om den vackra boken i Balsam Karams artikel i denna Balder. Utanför fönstret är snön ännu djup denna sista söndag i februari. Men solen lyste varm tidigare idag, man kunde sitta en stund på trappen. Grannen berättade att hon hade chiliplantor på gång. Ville vi kanske ha? Idén om en Balder på temat Längta hem väcktes när vi fick se Ewa Stackelbergs bild och text. Som av många av texterna i den här Baldern blir man sittande tyst och i eftertanke efter läsningen: »Hur ser dina träd ut där, i landet som brinner? Och gatan, balkongerna, arkaderna? En dag, säger du, en dag kommer du tillbaka hem, en dag vänder du hem.« (från presentationen Balder #1 2023)»

Minnet #4 2022
2022-12-27 Hon älskade lutfisken mest av allt på julbordet. Och doppet i grytan. Hon var min och brorsans mormor och kom resande med tåget från Nässjö. Det var i slutet på femtiotalet och vi bodde med vår mamma i ett kedjehus i Ella gård norr om Stockholm. I väntan på julklappsutdelningen fick vi varsin apelsin, Gyllene Korset. Långt senare lärde mig någon att man kunde krulla ihop dess omslagspapper i varje hörn, lägga det över apelsinen på golvet och knuffa till den, då smyger den iväg på ett överraskande vis. Mormor skulle ha blivit förbluffad. Hon gifte sig med Gunnar under första världskriget, efter bröllopet åkte morfar ut på havet med ett minröjningsfartyg ... (från #4 Minnet)»

En annan berättelse #3 2022
2022-11-02 Som ni kanske vet har Balder sina lokaler i den före detta Strömbackagården i norra Hälsingland. Här är gott om plats, det finns en stor sal och en scen, man kan ordna möten, musik, utställningar och författarkvällar. Just nu har jag lagt ut det nya numrets alla sidor på två långa bord av björk. Texter, bilder, porträtt och poesi kring temat <em>En annan berättelse</em>. Jag går längs borden och läser alla rubrikerna, högt för mig själv, några av dem låter så här: »Inför mig själv tycks jag vara förklädd«, »Sanningen gör oss fria«, »Den medikaliserade psykiatrin behöver en social dimension« och »Vänta inte med att dansa« ... (ur de inledande orden Balder #3 2022)»

Träd #2 2022
2022-06-16 Tar en promenad upp genom skogen bakom huset för att hitta den här texten. Mest tallar som snart är i min ålder, enstaka humlor i blåbärsriset. Våren har saktat in, men grönskan tvekar inte, en gök ropar i öster. Det handlar om träd i denna sommarens Balder; hur de har det, vad de gör med oss, vad de kan och vad vi ännu inte fattar. Den svenska skogsindustrin fattar väldigt lite om träd, jag har just läst färdigt Lisa Röstlunds kommande reportagebok Skogslandet - en granskning. Om industrins framhärdande i att kalhuggning - eller trakthyggesbruk som de lite knipslugt vill att vi ska kalla metoden - är överlägsen när det gäller biologisk mångfald, ekonomi och hållbarhet.»

Arbete #1 2022
2022-04-18 Idén om ett nummer om arbete väcktes när vi såg Maud Nycanders och Ellinor Hallins kortfilm Äntligen måndag, se den, finns på SVT Play. I Balder finns bilder och repliker ur filmen. Och nu sitter vi här med en Balder med ovanligt många medverkande. Som berättar om sina arbeten, som berättar om vad lönearbetet gör med så många av oss. Se på kvinnan på omslaget, i päronträdet: bina har lämnat hennes trakter så hon måste pollinera blommorna för hand, för att det ska bli några päron. Det går ett vemod och en ilska genom årets första Balder: Vad hände med det förra seklets ideal om folkbildning, fred och rättvisa? Det finns också stråk av värme och vilja mellan raderna, läs till exempel Cecilia Uddéns text om filmen Feather, se på korna och barnen hemma hos Moa Larsson Sundgren, ja läs varenda text i denna Balder. Tack alla ni som gjort detta nummer till en av vårens verkliga pärlor ... (om Balder #1 2022)»

Innehåll Balder #4 2021
2022-01-07 Det började med Rilke. I Lundströms Bokradio i juni samtalade bland andra Eva Ström och Malte Persson om Rilkes poesi, omtumlande och inspirerande. Vi frågade Eva Ström om hon skulle vilja skriva om Rilke i Balder. På det viset fick detta vinternummer något att samlas runt. Sedan kom Pär Hanssons kajakrapport och ett samtal med Peter Södergård, kyrkoherde i Delsbo, man kunde ana ett samband. Det fortsatte med att Rolf Wohlin visade oss på den formidable tecknaren Sten Regnell - vilka båtar, vilka fåglar! • Det är vad Ulf Eriksson synliggör i sin essä om boken Övervakningskapitalismen av Shoshana Zuboff: »Man kan säga att våra sökbeteenden på Google, liksom våra beteenden på Facebook, används som råvara till framställningen av förutsägelseprodukter som kan auktioneras ut bland annonsörer intresserade av maximalt riktad påverkan, ytterst syftande till beteendemodifiering.« Det är helt enkelt på allvar nu, hur ser motståndet ut, hur ser dess möjligheter ut? I slutet av detta nummer frågar vi de medverkande hur de håller hoppet levande? • Så svarar poeten Martin Espada på den frågan. Henrik C. Ehnbom har översatt Martin Espadas dikt »Floaters« (Flytare) för Balders räkning. Den är titeldikten i Espadas senast utgivna diktsamling Floaters, för vilken han nyligen fick National Book Award för bästa diktsamling. Flytarna beskriver en verklighet som vi lever så långt ifrån, men som Martin Espada får oss att förstummas inför, blygas. Ponera vilken vår hemkänsla blir om vi tror oss kunna stänga våra gränser för gott? • I denna Balder kan ni också läsa ett utdrag ur Ida Börjels hörspel Marginalintäkten och Synne Myrebøes reflexion därom, om hur ekonomismen försåtminerat våra liv. Läs också Åsa Magnussons samtal med den libanesiska författaren Hyam Yared, Laurent Denimal har tagit bilderna. Och Linnéa Wigforss skriver om sociologen Hartmut Rosa och begreppet resonans. • Religion handlar om relation, det är mycket mindre av försanthållande än vad vi tror. I begynnelsen var handlingen, som Goethe säger. Först gör man saker tillsammans, sedan börjar tänkandet komma, sekundärt. Det är i vår tid som man börjar ställa en massa frågor: Vad tänker du om det här, vad tycker du om det där? Förr gjorde man bara. Det kan vara befriande att gå in i ett handlingsmönster, och efter hand upptäcker man skönheten och meningen i detta handlingsmönster. Peter Södergård • Det blev en Balder igen. Det är en glädje att ni fortsätter prenumerera, ibland följer det med någon liten kommentar när ni betalar; till exempel psykoterapeuten som skrev att hon låter Balder ligga framme i väntrummet. Det är väl en helt strålande idé, det finns så många väntrum som ännu saknar Balder. Och hur har ni det i lärarrummen och fikarummen, visst skulle ni väl kunna ordna en prenumeration både här och var inför det nya året? Efterhand upptäcker man skönheten och meningen. Allt väl i vintern!»

Demokrati i rörelse #3 2021
Omslag 2021-09-29 För hundra år sedan fick landets kvinnor rösta för första gången. Hur såg landet ut då? Vilka var det som kämpade för demokratin på den tiden? Varifrån kom entusiasmen? Hur ser landet ut nu, hundra år senare? Vilka värnar om demokratin idag, var finns entusiasmen? Då var bildningen betydelse alldeles självklar och viktig, hur står det till med bildningen idag, och hur är det med rättvisan och jämlikheten, är de i tilltagande? Varför inte? Vad kan man göra åt det hela? Det är några av frågorna i Balders höstnummer 2021, extra tjockt, extra viktigt och läsvärt...»

Inte bara vatten #2 2021
2021-07-02 »Jag är inne på mitt 83:e solvarv. Vid den åldern är det svårt att inte vara uppriktig: visserligen står jag rycken men utan vare sig hopp om en återförtrollning av landskapet eller längtan efter försoning. Jag ser det som ett biosfäriskt brytningsförlopp utan återvändo eller som en alternativ möjlig omöjlighet: uppkomsten av ett ekologiskt paradigm, som kräver geneser av en ekologisk vördnadsfull mänsklighet. För sextio år sedan varnade oss Rachel Carson, att naturen inte verkar isolerat, utan att förorenat grundvatten är total förorening.« (Kommentar om Balder #2 2021)»

Att återerövra sinnligheten #1 2021
2021-04-23 Till en början tänkte vi att temat för detta nummer skulle vara Meningen, skulle den gå att beskriva, en gång för alla lägga vantarna på? På vår fråga svarade någon: Nja, kanske handlar det mer om riktning, att finna en riktning. Nu står vi här med ett myller av texter, någon skriver om Skiften, skönhet och spekulationer, en annan om Skräddarens dotter, en tredje handlar om Mod, rädsla och tillförsikt. Någon frågar sig Vad digital kompetens innebär i praktiken? Hur ser förhållandet ut mellan Etiken och marknaden och vad döljer sig bakom rubriken »En gång föll jag i havet från en liten båt«? • »Det är en ytterst meningsfull sysselsättning att få till en bra mening. Eller två. Däremot kan en illa skriven mening, även om den i och för sig är begriplig, få mottagaren att erfara meningslöshet och alienation. Det är som att prata med en maskin. Och det är väl vad man gör också, ofta. [- - -] Uppdraget för skrivande och läsande är således att återerövra sinnligheten. Och det här har också en politisk dimension. Sensus communis, som tråkigt nog brukar översättas med ›sunt förnuft‹ betyder på de flesta språk ›det gemensamma sinnet‹ - med andra ord den meningsfullhet man erfar som en del av ett kollektiv, vilket ju som bekant kan leda precis vartsomhelst och bli både bra och katastrofalt. Vi delar orden, men måste vårda dem var och en, i enskild andakt.«»

En plats på jorden #4 2020
2021-01-30 Vilken är din plats på jorden? Så lyder en av frågorna till numrets medverkande, läs svaren i slutet av denna Balder. Vilket är temat för denna Balder? Vi lät det bli En plats på jorden. Fredrika Spindler rapporterar från New Orleans, poeten Valzhyna Morts dikt handlar om Belarus, Martin Schibbye ser vackra fönster lämna sina platser i Farsta, Ugo Mattei försöker hjälpa en liten skola i norra Italien att slippa en 5g-mast som närmaste granne. Karin Ducander skriver från en dal i södra Frankrike och Martin Fellkvist frågar om människan alls har någon plats i framtidens jordbruk. Marie Lundquist skriver om Alberto Giacometti, Åsa Lind om bilderböcker, Anna Eriksson om den svarta jorden, Rolf Wohlin visar att livet är runt, Lars Hermansson skriver om Gudstricket och Toby Ibbotson om en tiggares leende... (Från de inledande orden Balder #4 2020)»


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Artiklar från  Balder

Annons:

Senaste nummer:

2024-04-26
Signum 3
Nio-Fem 1 2024

2024-04-05
Populär Astronomi 1 2024

2024-03-17
Medusa 1 2024

2024-03-16
Hjärnstorm 154-155 2023

2024-03-09
Akvarellen 1 2024

2024-03-08
Signum 2

2024-03-07
Opera 1 2024

2024-03-03
Parnass 1 2024

2024-02-19
Konstperspektiv 1

2024-01-27
Divan 3-4 2023

2024-01-26
Signum 1

2024-01-25
Haimdagar 1-2 2024
Karavan 4 2023

2024-01-20
Tidig Musik 4 2023

2024-01-15
Hjärnstorm 152-153 2023

2024-01-10
Utställningskritik 5 2023

2024-01-03
Medusa 4 2023

2024-01-02
Parnass 4 2023

2023-12-29
Akvarellen 4 2023

2023-12-13
Fjärde Världen 4 2023

2023-12-12
Populär Astronomi 4 2023

2023-12-08
Signum 8

2023-11-29
Opera 5 2023

2023-11-18
Amnesty Press 3 2023

2023-11-16
Teatertidningen 4 2023

2023-11-08
20TAL 9 2023

2023-11-01
Utställningskritik 4 2023

2023-10-27
Signum 7
Karavan 3 2023

2023-10-25
Nio-Fem 2 2023

2023-10-24
Konstperspektiv 4

2023-10-16
Lyrikvännen 4-5 2023

2023-10-12
Populär Astronomi 3 2023

2023-10-11
Divan 1-2 2023

2023-10-10
Glänta 2 2023

2023-10-09
Haimdagar 3-4 2023
Akvarellen 3 2023

2023-10-08
Medusa 3 2023

2023-10-07
Tidig Musik 3 2023

2023-10-05
Opera 4 2023
Parnass 3 2023

2023-09-29
Ale 2 2023

2023-09-18
Lyrikvännen 3 2023

2023-09-08
Signum 6

2023-08-28
Balder 2 2023

2023-08-22
FLM 3 2023

2023-08-20
Fjärde Världen 3 2023

2023-08-18
Teatertidningen 2-3 2023

2023-08-16
Utställningskritik 3 2023

Äldre resuméer