Artiklar från Akvarellen

Innehåll Akvarellen #2 2023
2023-06-07 Kära akvarellvänner, tack och adjö! Detta nummer av akvarellen, nr 2:2023, blir den 38:e editionen av tidskriften under mitt snart tioåriga chefredaktörskap. Dessförinnan deltog jag även några år som styrelseledamot för Sverige i NAS styrelse. Jag skriver denna min sista ledare dagen innan min 70-åriga födelsedag. Det känns i största allmänhet bra och hög tid att nu lämna över stafettpinnen och att det blir till konstnären Anna Sörenson Rydh, som jag har stor respekt för, gläder mig. Det kommer att bli så bra! Jag vill tacka för en spännande och lärorik tid tillsammans med vänner i Nordiska Akvarellsällskapet och för alla glimrande möten med utomordentliga konstnärer jag mött. Jag vill också tacka akvarellens entusiastiska och akvarellälskande läsare, utan er hade ingen tidskrift funnits ... (ur ledaren Akvarellen #2 2023)»

Innehåll #1 2023
2023-03-01 Utanför fönstret är det en grå ljusfattig förmiddag. Någragrader kallt och den lilla sjön härutanför är täckt av en isskorpa så på den syns det inte att det blåser 12 sekundmeter men man ser det på de vajande trädkronorna. Inget läge för friluftsmåleri alltså och det tar emot att gå en halvtimma i motvind till ateljén. Men som tur är har ett nytt nummer av akvarellen just kommit. Det får bli länstolen, en kopp grönt te och akvarellen. Där lär man sig alltid något nytt. Visste du t.ex. att Katja Persson kanske har målat världens största akvarell. Den heter SFUMATO, är 32 meter lång och röd! Visste du att den välkända operasångerskan Lena Hoel också målar akvarell och visste du att det finns en undanskymd gammal kvarn med både å och stenbro i Mölneby på Orust som Kristian Talvik kärleksfullt målat i akvarell och känner du till hur den isländske Daði Guðbjörnsson låter kitsch kollidera med neoexpressionism i sina lustfyllda målningar. Att NAS årsmöte äger rum den 19 maj i Reykjavik, Island såg du kanske i förra akvarellen men visste du att det då kommer att väljas inte mindre än fyra nya styrelseledamöter inklusive en ny ordförande. Dessutom får du veta att det strax blir en ”akvarellstafett” på Hanaholmen i Finland och att NAS medlemmar kan gå på visning av Anna Sybergs akvareller i Köpenhamn………… å litet till! (från ledaren Akvarellen #1 2023)»

Innehåll #4 2022
2023-01-18 I Sverige kommer alltid vintern helt oväntat tycks det. Särskilt när snökanonerna från Östersjön vräker in över landet. Köerna för byte till vinterdäck ringlar sig långa och den kommunala snöröjningen tycks vara mest förvånad av alla. Men det finns fördelar. Ljuset som snön reflekterar gör kvällen och natten betydligt ljusare och akvarelltekniken är bra på att använda papperets vithet för måleriska snöskildringar. Att skildra ljuset nämns ju ofta som akvarellmålarens största passion. Men det finns undantag eller rättare, det kan göras på olika sätt. Helena Brunius är en nattmålare. Hon målar gärna nattetid och många av hennes bilder är nattliga, både till motiv och tematik. I Riikka Sormunens målningar finns ett skarpt färgrikt ljus som får mig att tänka på klarheten i japanska träsnitt. Leif Palmquists nebulösa vattenrika visioner utnyttjar akvarelltekniken som ljusbärare till fullo och tack vare blåsvärtan i Anders von Greffelstejns totemdjur blir akvarellpapperets vithet emellanåt snöblint ... (från ledaren Akvarellen #4 2022)»

Innehåll #3 2022
2022-10-03 Nu smyger hösten sig på och jag minns plötsligt en höstvernissage på 90-talet då jag ställde ut på ett galleri i Umeå. Det var väldigt trevligt och bra men just på vernissagen var det få besökare. Jag frågade försiktigt galleristen vad han trodde det kom sig. ”Du hade otur Bull för det är sista svamphelgen”, blev svaret. En sådan miss gör nog inte Anna Israelsson (bördig från Umeå bosatt i Kungälv) som säkert redan varit på många ”svampvernissager” i skogen då hon samtidigt hämtat inspiration till sina fina skogsinteriörer i akvarell. Tanken på svampplockning som njutbar ... (inledning #3 2022)»

Innehåll #2 2022
2022-06-14 Kära ”akvarellnördar” Ett fullmatat nummer krävde att redaktörens ledare krympte med hälften men det är i stället trevligt att presentera vår nya finska skribent Sofia Simelius här nedan. Hon debuterar med en artikel om Marjatta Hanhijokis vackra vardagsrealism. Dieter Kluge bearbetar sina barndomsminnen från andra världskrigets Berlin i laddade abstrakta verk och Gisela Beckius för oss närmare naturen i ett färgrikt barockt böljande måleri. Vi testar dessutom W&N nya akvarellpapper och redaktören tipsar om en skön multimedial upplevelse med titeln Sånger från havet. Vi rapporterar från årsmötet i Danmark, välkommen nya ordf. Pive Toivonen. Nordiska Akvarellmuseet har utsett Johan Mauritzson till första NAS-stipendiat och arbetet pågår för fullt inför Nordisk Akvarell 2022 i Ronneby med vernissage den 10 september. (Ledare Akvarellen #2 2022)»

Akvarellen #1 2022
2022-04-03 En bit in på det nya året har ljuset i någon mån återvänt, både meteorologiskt och epidemiologiskt. Låt oss öppna färgtuber, målarskrin och akvarellen nr 1:2022 och se fram emot en bra konstnärligt år tilsammans i Nordiska Akvarellsällskapet. I detta nummer av tidskriften får vi träffa illustratören och konstnären Ellen Barkin Söderholm, en upptäckare av världen vare sig den uppenbarar sig i en elefantfot eller i en tunn snökanal mellan tunga bergsmassiv utanför Reykjavik. Ylva Westerlund är en målare som med hjälp av fågelskådande upptäcker verkligheten och drömmar i kärrets skräpmark och Hilde Eilertsen Sletvold skildrar nordnorska Tromsø både genom “de lysende blå skyggerne av de kvasse fjeltoppene” och rostvittrade vintiga industribyggnader... (ur ledaren #1 2022)»

Akvarellen #4 2021
2021-12-23 Jag hade inte tänkt nämna C-ordet denna gång heller i ledaren (för att inte tala om Delta, My och Omikron). Men nu är det gjort och redaktören försöker glädjas åt sin tredje vaccinationsspruta samt att akvarellen som vanligt lyckas utkomma lagom till jul. I detta nummer ser vi åter hur akvarelltekniken med alla sina variabler används inom olika bildområden. Akvarelltekniken är utgångspunkten i den internationellt verksamma illustratören Stina Perssons multimediala bildvärld där skönheten aldrig är perfekt eller söt. Malin Björklunds akvarellnära tuschmåleri används i blommande växtrika mönsterformgivningsuppdrag, men även i konstverk som ”glasrummet”, på Löwenströmska Sjukhuset i Upplands Väsby. Gunilla von Zweigbergk är en bildbyggare vars poetiska akvareller ofta synliggör det skånska landskapet men som just nu förlöser ljuset i abstraherade kärlformer. Även i årets julnummer finns det konstbokstips. Åländske konst- och akvarellnestorn Kjell Ekström kommer med en ny bok, den tionde i sin sympatiska ”småbokserie”. Ni får veta litet om alla tio. Inspirerade av NAS lyckade målar- och pappershelg på Lessebos handpappersbruk presenterar vi i en separat artikel det anrika pappersbruket Lessebo (grundat 1693) och dess lillasyster handpappersbruket som uppfördes 1897. Från själva pappershelgen finns en rapport jämte ytterligare en om EWCS 2021 i Ulm, Tyskland. I serien där akvarellens skribenter presenteras möter vi isländske JBK Ransu. NASMEMBERS.ORG presenterar Finn Rudbeck-Larsen från Danmark. Återigen försöker vi få till ett ”live”- årsmöte 2022 i Humlebæk Danmark och redan nu finns inbjudan att delta i jurybedömda Nordisk Akvarell 2022 i Ronneby, Sverige.»

Naturaspekter Akvarellen #3 2021
2021-10-01 Sommaren går mot höst och naturen är stark inom oss. Säkert har NAS målande medlemmar tagit tillfället i akt och varit konstnärligt interaktiva med den nordiska sommarnaturen. De konstnärer vi presenterar i detta nummer gör alla bilder utifrån olika naturaspekter. Carin Ellbergs bildvärld är just nu inspirerad av havet och dess innevånare. Roger Metto gör ögonblicksbilder i sviten Skiftningar inför berget Vierramvàri från västra leden mot Kebnekaises sydtopp. Ben Woodhamns habitat är danska ön Bornholm i södra Öresund vars natur han skildrar i bland annat projektet Kust en vandring i 52 etapper runt Bornholm strandlinje. Isländska Margrét Jónsdóttir gör bilder nära intill den mänskliga kroppens naturligheter och förgängligheter. I serien om våra skribenter har turen kommit till Marianne Gross som är akvarellens danska skribent, NAS webbmaster och just nu även ordförande i NAS. Rapport från NAS digitala årsmöte och från den fria akademin på Bornholm i maj finns också med i detta nummer och undertecknad gör ett nytt försök att förverkliga Lilla medlemssalongen i Konstcentralen. Vi toppar med en kampanj med kanonpriser på kataloger från utställningarna Nordisk Akvarell.»

Akvarellen #2 2021
2021-06-09 Inför skrivandet av denna ledare konstaterar jag att detta är den femte ledartexten där jag känner mig moraliskt skyldig att erkänna att allt inte är som vanligt; Corona/Covid 19 plågar fortfarande världen och inte minst det nordiska kulturlivet. Gallerier och konstnärer har satsat på digital konstförsäljning som aldrig förr då otaliga utställningar har ställts in eller haft få besökare. I akvarellvärlden märker man hur våra akvarellpedagoger har tvingats avstå från kurser där man möts och målar men försökt kompensera genom digital verksamhet. Oron har varit stor men uppfinningsrikedomen därmed större... (inledande orden Akvarellen #2 2021)»

Innehåll Akvarellen #1 2021
2021-02-23 I nr 1-2021 kan du læse om Ludvig Sjödin, Oscar Nordblom, Steen Malberg og Stig-Ove Sivertsen. Skribenten Camilla Granbacka præsenterer sig, og der er info fra NAS om aktiviteter (såfremt pandemien tillader): Årsmøde, Fri Akademi på Bornholm, Akvarel og papir på Lessebo. Nordisk Akvarell 2021 jurybedømt internetudstilling kan ses frem til 1 april her. Husk at du skal have betalt medlemsgebyr for 2021 for også at modtage næste nummer af akvarellen i maj.»

Innehåll Akvarellen #4 2020
2020-12-27 I disse dage sendes nr 4-2020 ud til alle læsere. I denne udgave er der artikler om Lise Lundgren, Ann Larsson Dahlin, Karin Boye og Susanne Almquist. I serien "Våra skribenter presenterar sig" er turen kommet til Karin Faxén Sporrong. Derudover bringer vi information om nogle forestående NAS-arrangementer i 2021 (stadig med forbehold for coronasituationen): Fri Akademi på Bornholm/Danmark i maj og Årsmøde i Humlebæk/Danmark 13 juni. Husk venligst at indbetale medlemsafgift for 2021 senest 31 januar, hvis du fortsat ønsker at være medlem. Vi benytter lejligheden til at ønske jer alle en god jul samt et godt nyt år!»


Nästa sida »
rss 0.91 för Tidskrift.nu: Artiklar från  Akvarellen

Annons:

Senaste nummer:

2023-09-08
Signum 6

2023-08-28
Balder 2 2023

2023-08-22
FLM 3 2023

2023-08-20
Fjärde Världen 3 2023

2023-08-16
Utställningskritik 3 2023

2023-08-05
Lira Musikmagasin 2 2023

2023-08-04
Iconographisk Post 3-4 2022

2023-08-01
Glänta 1 2023

2023-07-16
KLASS 2 2023

2023-07-12
20TAL 8 2023

2023-07-10
FLM 2 2023

2023-07-01
Utställningskritik 2 2023

2023-06-29
Medusa 2 2023
Tidig Musik 2 2023

2023-06-28
Nio-Fem 1 2023

2023-06-26
Kritiker 67 2023

2023-06-23
Opera 3 2023

2023-06-22
Signum 5

2023-06-19
Världshorisont 2 2023

2023-06-15
Släkthistoriskt Forum 3 2023
Världshorisont 2 2023

2023-06-12
Amnesty Press 2 2023

2023-06-07
Akvarellen 2 2023

2023-06-01
Glänta 2-3 2022

2023-05-25
Parnass 2 2023
Släkthistoriskt Forum 2 2023

2023-05-12
Signum 4

2023-05-08
Hjärnstorm 151 2023

2023-05-02
Haimdagar 1-2 2023

2023-05-01
Lira Musikmagasin 1 2023

2023-04-30
Fjärde Världen 1-2 2023

2023-04-28
Balder 1 2023

2023-04-22
OEI 100-101 2023

2023-04-20
Opera 2 2023
Utställningskritik 1 2023

2023-04-19
KLASS 1 2023

2023-04-07
Medusa 1 2023

2023-04-06
Signum 3
Amnesty Press 1 2023

2023-04-05
Kritiker 65-66 2022

2023-04-01
Tidig Musik 1 2023

2023-03-24
Släkthistoriskt Forum 1 2023

2023-03-15
Glänta 2 2022

2023-03-06
Utställningskritik 5 2023

2023-03-03
Signum 2

2023-03-01
Akvarellen 1 2023

2023-02-22
Konstperspektiv 2

2023-02-21
Parnass 1 2023

2023-02-16
Opera 1 2023

2023-01-29
Divan 3-4 2022

Äldre resuméer